Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
КУДИ ЙДЕМО? ЯК? ІЗ КИМ?
Експерти Центру Разумкова вивчили, що думають наші громадяни про владу, політиків і ситуацію в країні.

Виявилось, що лише 12,9% респондентів вважають, що події в країні розгортаються у правильному руслі. Протилежної думки дотримуються майже дві третини (63,8%) опитаних. Ці показники гірші, ніж місяць тому, і є одними з найгірших від часу президентських виборів і гіршими, ніж до початку президентської виборчої кампанії 2004 року. Більш песимістично розвиток подій громадяни оцінювали лише в нинішньому липні, коли під час політичної кризи частка респондентів, які вважали, що події в країні розвиваються в неправильному руслі, зросла до 67,5%. Найоптимістичнішою є оцінка ситуації у східному регіоні. Але й тут напрям розвитку подій неправильним вважають більше половини опитаних. Найгірше оцінюють ситуацію жителі центрального регіону, де три чверті опитаних відповіли, що ситуація розвивається в неправильному руслі.
Частка респондентів, котрі цілковито підтримують діяльність Президента України, починаючи з торішнього квітня, постійно знижується.
Підтримка дій уряду знижувалася з квітня до вересня 2005 року, з вересня 2005 року до липня 2006 року вона була стабільно низькою (із незначними коливаннями). У цьогорічному вересні, після формування нового уряду, рівень його підтримки зріс незначною мірою, але у жовтні дещо знизився.
Обрання нового складу Верховної Ради не змінило ставлення до цього органу влади: оцінка його діяльності лишається низькою. У жовтні вперше з початку 2005 року роботу парламенту не підтримали більше половини опитаних.
Рівень підтримки діяльності Юлії Тимошенко досяг найвищих показників у тогорічному квітні, після чого знижувався до листопада 2005 року. Надалі відбуваються помітні коливання у симпатіях до цього політика. За оцінками експертів, упродовж останніх місяців спостерігається зниження підтримки Юлії Тимошенко.
Щодо Олександра Мороза, то ставлення до нього залишалося відносно стабільним до цьогорічного травня. Відтоді знову знижується, і зараз перебуває приблизно на тому рівні, на якому було до президентських виборів 2004-го.
Торік рівень підтримки Віктора Януковича був відносно низьким. Від початку року до липня спостерігалося його зростання. Однак із вересня «планка» повної підтримки його діяльності знижується (незважаючи на це, рейтинг Прем'є-ра є найвищим порівняно з іншими політиками).
У жовтні діяльність Віктора Ющенка оцінювалась найнижче від початку 2000-го. Зниження відбувається впродовж усього нинішнього року, і на момент проведення дослідження половина громадян України не підтримувала його діяльність.
Як засвідчили опитування, повністю підтримують діяльність Миколи Азарова 6,7% респондентів, 44,3% — не поділяють цієї думки. У Рината Ахметова відповідні оцінки — 4,8 і 52,5%, у Романа Безсмертного — 2,4 і 54%, у Наталії Вітренко — 8,3 і 59,6%. Позитивно оцінюють діяльність Володимира Литвина 5,7% опитаних, негативно — 49,6, відповідні результати Юрія Луценка — 11,9 і 37,5%, Олександра Мороза — 8,4 і 48,4%, Петра Симоненка — 8,5 і 55,8%.
Вітчизняним засобам масової інформації повністю довіряють 11,5% респондентів, не довіряють — 8,3. Профспілкам довіряють 5,5%, ні — 22,8. У політичних партіях повністю розчарувались 40,4% і лише 1,6% не втратили віри в них.
Якби найближчим часом відбувалися вибори до Верховної Ради, то до парламенту пройшли б Партія регіонів (29,6%), блок Юлії Тимошенко (17,5), «Наша Україна» (7,7) і Комуністична партія України (4,2%). Невисокі шанси блоку Наталії Вітренко (2,7%) і Соціалістичної партії (2,4%). За «Народний блок Литвина» віддали б голоси 1,5% респондентів, за «Віче» — 1%, за Український блок Костенка і Плюща — 0,2%.

Олена КОСЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • НЕ ВДАЛОСЯ ЗБЕРЕГТИ НЕФОРМАЛЬНУ «ШИРОКУ КОАЛІЦІЮ»
  • ПОЛІТРЕФОРМУ СКАСУЮТЬ?
  • ПОНАД 40% ВИБОРЦІВ ДОВІРЯЮТЬ УРЯДУ ЯНУКОВИЧА
  • ПОЛІТРЕФОРМА МАЄ БУТИ ПРОДОВЖЕНА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».