Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
НЕВРОЗИ У ВІК НЕВРОТИЗАЦІЇ

Осінь — пора мінлива, як і наш настрій у цей час. Що вже казати про людей, хворих на невроз, у яких той сезонний настрій лише загострює недугу. Про профілактику, причини розвитку та особливості лікування неврозів розмовляємо з доктором медицини, лікарем-невроотологом Костянтином Трінусом.

— Костянтине Федоровичу, поясніть, будь ласка, що таке невроз?
— Споконвіку наука розглядала невроз винятково як порушення психічної рівноваги людини, але жодного документального підтвердження хворобливого стану пацієнта не існувало. Тож питання, який вигляд має невроз на електричній картині мозку (електроенцефалограмі), тривалий час було відкритим.
Сучасна невроотологія має у своєму арсеналі чимало методик, що дають змогу відобразити стан головного мозку в письмовому вигляді й наочно побачити природу неврозу кожного хворого. Надалі це дає лікарю можливість лікувати не взагалі невроз, а конкретні порушення в роботі головного мозку, котрі вимагають усунення. Найчастіше невроз має вигляд мозаїки. Одні нервові центри перебувають у перезбудженому стані, інші — у загальмованому.
— Чи багато в Україні хворих на невроз?
— Не буде перебільшенням сказати, що на сучасний момент більшість наших громадян є невротизованими. Останнім часом набув поширення так званий кардіоневроз.
— Яка симптоматика цих захворювань?
— Клінічна картина захворювання — різноманітна. В одного пацієнта невроз дає про себе знати «клубком» у горлі, емоційними розладами, в іншого — мерехтінням у очах, хронічною стомлюваністю, у третього — запамороченням, втратою свідомості, болями голови, у четвертого — болями в шлунку, у п’ятого — спазмами в ділянці печінки, у шостого — судомами епілептичного характеру.
— Які причини розвитку неврозів?
— Є кілька чинників, що зумовлюють невротизацію. Першим є стрес. До стресових ситуацій належать смерть або хвороба близької людини, втрата роботи, великий борг, нелегке життя в країні з перехідною економікою, вступ у шлюб, негаразди в родині, переїзд на нове місце проживання. Чинниками, які можуть призвести до неврозу, до речі, є телевізор і комп’ютер. Інформація, стиснута у сотні й тисячі разів, що надходить з екрана телевізора або монітора комп’ютера, порушує роботу підкіркових відділів головного мозку, і процеси збудження починають панувати над процесами гальмування (у нормі вони врівноважені).
До неврозів також схильні закохані, вагітні, чоловіки й жінки клімактеричного віку.
— Як лікувати хворобу?
— Результати дослідження кори головного мозку хворого доводять, які саме центри кори найбільше порушені. Це допомагає дібрати найефективніший у цьому разі лікувальний засіб, що діятиме прицільно. Перелік вітчизняних препаратів складається з 45–50 найменувань, серед яких є сильнодіючі ліки, що спричиняють наркотичну залежність. У світовій невроотології, розробки якої ми широко використовуємо у практиці, для лікування неврозів є близько 300 препаратів, дія яких є м’якою для здоров’я.
На жаль, найпопулярнішим «медикаментозним» лікуванням у наших краях є алкоголь. Та відразу зауважу: це — один із найгірших способів вийти зі стресу, тому що таке «лікування» шкодить здоров’ю й найчастіше закінчується хронічним алкоголізмом.
— Ви згадали, що нині є поширеним такий вид неврозу, як кардіоневроз. Розкажіть про нього детальніше.
— Хворий на цей тип неврозу страждає різними серцевими розладами — порушення серцевого ритму, часте серцебиття, перепади артеріального тиску тощо. Зазвичай із такою симптоматикою хворий ходить з однієї кардіологічної клініки в іншу, але ніхто не може точно сказати, у чому справа, тому що кардіограма не показує жодних порушень серцевої діяльності. Насправді ж порушена не робота серця, а нервові центри головного мозку, які керують діяльністю серця. Так звані серцеві розлади, спровоковані кардіоневрозом, який, у свою чергу, може бути зумовлений емоційним навантаженням, навантаженням на вестибулярний апарат, на зір.
— Як діагностується кардіоневроз?
— Лікарі-невроотологи розробили багато простих, але дієвих тестів, які дають змогу під час проведення кардіограми спостерігати за роботою нервових центрів головного мозку, що керують роботою серця й кровоносних судин. Надалі це допомагає правильно вибудовувати схему лікування цього захворювання. Застосування кардіологічних препаратів у цьому разі є неефективним. Потрібні невроотологічні препарати, здатні скоригувати роботу нервової системи.
— Порадьте нашим читачам, як уникнути неврозу в непростих умовах сьогодення.
— Першим пунктом профілактики недуги є здоровий спосіб життя — дотримання режиму дня, нормальний сон, повноцінне харчування, вживання вітамінів, заняття фізкультурою й жодних шкідливих звичок!
l Окремо скажу про особливості харчування під час стресових ситуацій. При стресах потрібно більше вживати зелені — петрушки, базиліка, селери, салату, шпинату, кропу, кінзи тощо. Харчові трави не дають зайвої ваги, насичують організм необхідними біологічно активними речовинами, дають зелений пігмент хлорофіл, що зміцнює імунітет і протидіє старінню.
l Слід відмежувати себе від сильних стресів і стресових ситуацій. За їхньої неминучості треба правильно поставитись до проблеми. Можливо, не потрібно драматизувати події.
l Для запобігання стресу важливий нормальний відпочинок. Іноді для цього корисно на якийсь час змінити місце перебування, наприклад, поїхати у відпустку.
l Будьте перебірливі в перегляді фільмів і прослуховуванні музики. Віддавайте перевагу мюзиклам і комедіям, легкій музиці.
l Важливими для профілактики неврозу є успішність у роботі й благополуччя в сімейному житті.
l Уберегтися від стресу допомагає внутрішній спокій і задоволення від життя.

Яна СНІЖНА
також у паперовій версії читайте:
  • МОЛЕКУЛА — «ФАХІВЕЦЬ» З ІНФАРКТУ
  • ПЕРВІСТОК У... 34 РОКИ
  • БІЛОК РОЗКАЖЕ...
  • ЛІКИ З ГРЯДКИ
  • ВІРУС «ПТАШИНОГО ГРИПУ» НЕБЕЗПЕЧНИЙ ВИБІРКОВО?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».