Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ЩО НОВЕНЬКОГО В ПЕНСІЙНИХ СПРАВАХ?
Зазвичай у нас будь-які новації в пенсійному забезпеченні пропаганда профільного міністерства подає, як панацею, що зніме всі проблеми і зробить пенсіонерів багатими і щасливими. Пригадуєте, як було, коли 2004 року стартувала пенсійна реформа? Пенсійний люд приготував гаманці, а виявилося, що класти туди, за великим рахунком, нема чого.

І от тепер на різних чиновних рівнях обговорюються пенсійні новини, закладені в проект бюджету 2007 року, чиновники твердять, що кардинальні відмінності соціальної складової у проекті бюджету на 2007 р. у тому, що не просто збільшується зарплата, пенсія, але збільшуються вони до реальних темпів економічного зростання, тобто виплати будуть гарантовані. Які ж це зміни, що вони обіцяють пересічному українцю? Почати з того, що з 1 січня 2007 р. мінімальні пенсії за віком будуть збільшені до 380 грн. Відповідно з нового року будуть перераховані пенсії, призначені на загальних умовах, а також надбавки та підвищення, розміри яких визначаються, враховуючи прожитковий мінімум для осіб, котрі втратили працездатність (з 1 січня він становитиме 380, з 1 квітня — 387, з 1 жовтня — 395 грн. А отже, і пенсії в наступному році переглядатимуть тричі).
Громадяни зі статусом «діти війни», які є інвалідами, одержать доплати на рівні 50% надбавок, визначених для учасників бойових дій, тобто 12,5 % прожиткового мінімуму.
Пенсії за спеціальними пенсійними програмами обмежуються 12 мінімумами (4560 грн). Хоча не всім пенсіонерам, на яких поширюється чинність спеціальних законів. У ст. 108 проекту Закону «Про Державний бюджет України на 2007 р.», зокрема, сказано: «...а по інших категоріях пенсіонерів — 10 тисяч грн. на місяць» (які це категорії, в бюджеті не роз’яснюється).
Крім того, передбачається, що митникам, держслужбовцям, чорнобильцям, науковцям, журналістам тощо, якщо вони працюють, призначену їм пенсію не виплачуватимуть (ст. 109). Не виплачуватимуть пенсії й громадянам, які, згідно із законодавством, оформили пенсію достроково, а потім працевлаштувалися. Особам, які працюють (займаються підприємницькою діяльністю) або одержують соціальні виплати з Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання України... пенсія не може перевищувати два мінімуми для осіб, котрі втратили працездатність» (ст. 116). Свою точку зору на ці положення закону наша газета висловила (25.Х). Хоча Мінфін порахував економію від цього заходу, гадаю, що її не буде, бо люди, яких позбавлять пенсії, підуть з роботи. А шкода для суспільства буде, бо роботу залишать кваліфіковані робітники й службовці. До речі, міністр праці та соціальної політики України Михайло Папієв каже, що «покарання» у вигляді позбавлення пенсії стосуватиметься 5% пенсіонерів. Якщо депутат, мовляв, одержує 10 тис. грн зарплати і 10 тисяч — пенсії (вони в нього фактично значно вищі), то може прожити й на зарплату. Депутат, звичайно, може. Але ж далеко не у всіх працюючих пенсіонерів — депутатські зарплати...
Пенсії перераховуватимуть наступного року лише в тому разі, якщо пенсіонер відпрацював 24 місяці після останнього перерахунку. Так каже закон. А як він їх відпрацює, коли його змусять залишити роботу? Пенсії суддям і військовослужбовцям з наступного року має призначати, як і всім іншим, Пенсійний фонд.
На наступний рік ставка внеску до ПФУ для роботодавців встановлюється в розмірі 33,2% фонду заробітної плати, а для найманих працівників, котрі працюють на умовах трудового договору або виконують роботи за цивільно-правовими договорами — 0,5% заробітної плати, що не перевищує розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 1 січня 2007 р. — 525 грн, з 1 квітня — 545 і з 1 жовтня 548 грн).
Із 2007 р. військовослужбовці теж сплачуватимуть внески до ПФУ.
Максимальний розмір, з якого сплачуються внески, збільшується з 10 до 15 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
Унаслідок перелічених заходів бюджет ПФУ зросте на 20108 млн грн і становитиме 90309,8 млн грн.
І останнє. В Україні — 13,3 млн пенсіонерів. Із них два мільйони працюють (середній рівень пенсії становить 442 грн). Понад 3% громадян, або 399 тис. отримують пенсії понад одну тисячу, 738 осіб — понад 10 тисяч грн. Серед них більш як 600 народних депутатів, три льотчики — інваліди ЧАЕС, один науковець. Чи не правда, є над чим замислитися?
також у паперовій версії читайте:
  • БУКЕТ НА ІМЕНИНИ
  • З МЕТОЮ «ГАРМОНІЗУВАТИ»...
  • ПРОКУРОРСЬКУ КВАРТИРУ — ДІТЯМ-СИРОТАМ
  • ПЕРЕПЛУТАЛИ МОДЕЛІ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».