Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
КОНТРОЛЬНИЙ ПАКЕТ — ПРЕЗИДЕНТОВІ
На засіданні Ради партії «Народний союз «Наша Україна» член Ради, голова Запорізької облдержадміністрації Євген Червоненко виступив із пропозицією найближчим часом запросити на засідання Ради Президента країни і лідера «Нашої України» Віктора Ющенка. Пан Червоненко переконаний, що «контрольний пакет партії» (51 відсоток) має бути у Президента.

Він також зазначив, що в Раду мають увійти нові, молоді люди, але обов'язково в ній мусять залишитися професіонали.
Політик порівняв ситуацію в «Нашій Україні» зі станом хворого у реанімації.
За його словами, сьогодні — час відповісти на питання, яка наша мета і чого ми хочемо. «Ми маємо бути єдиною командою і не здавати своїх»,— зауважив Червоненко.
Раніше повідомлялося, що політрада партії «Народний союз «Наша Україна» підтвердила повноваження Романа Безсмертного як керівника партії. Про це журналістам повідомив член політради Юрій Павленко, коментуючи її засідання. Він зазначив, що на початку засідання пан Безсмертний сам поставив питання про зміну керівництва, але Рада відмовилась це робити.
Перед початком політради пан Павленко сказав журналістам, що нині партія не визначатиметься, хто її очолить і хто увійде до складу керівництва, нагадавши, що мають бути створені робочі групи, які, за його словами, дадуть відповідні рекомендації другому етапу з'їзду НСНУ. «Зараз має відбутися жорстка дискусія про ситуацію, що склалась у партії»,— додав він.
Інший член політради НСНУ Микола Катеринчук у інтерв'ю журналістам висловив думку, що старе керівництво партії мусить піти у відставку, включаючи і його самого.
На його переконання, повинно прийти нове керівництво, має бути змінений статут, який би дав змогу розвиватися партії в демократичному напрямку. Найголовніше питання — питання ідеології. «Ми мусимо визначитися: якщо ми заявляли, що ми — партія Майдану, то ми не повинні зраджувати людей»,— заявив він.
Пан Катеринчук висловив думку, що головою партії має бути Віктор Ющенко, і це рішення повинно бути проголосоване на з'їзді.
Коли верстався номер. Президія НСНУ затвердила персональний склад статутного комітету з підготовки до другого етапу третього з'їзду на чолі з народним депутатом Борисом Беспалим і програмний комітет на чолі з першим заступником голови Центрального виконкому НСНУ Ігорем Ждановим.
Про це журналістам повідомив член президії Ради «Нашої України», народний депутат Павло Жебрівський.
За його словами, до 4 листопада з областей мають надійти пропозиції до програми і статуту партії, а 7 листопада усі групи мають узагальнити пропозиції.
На запитання, чому не була підтримана пропозиція голови Ради НСНУ Романа Безсмертного, щоб Програмний комітет очолив перший заступник голови Секретаріату Президента Арсеній Яценюк, пан Жебрівський відповів, що пана Яценюка не було на засіданні президії НСНУ. «Це все-таки технічна робота»,— сказав він.

УКРАЇНА — УПЕРЕД?
Чутки про новий політичний проект (з нібито викупленим Сергієм Тарутою брендом «Уперед, Україно!») і за участю «польових командирів» курсують давно. Проте заданий курс оновлення «Нашої України» і майбутнього лідерства в ній Арсенія Яценюка викликає запитання: чи не буде двом президентським проектам затісно в одній електоральній ніші? Про це запитали у політологів.

Володимир Фесенко, Центр прикладних і політичних досліджень «Пента»:
ЮЩЕНКО ВІДПРАВЛЯЄ В «ТІНЬ» КОЛИШНІХ СОРАТНИКІВ
— Наскільки я знаю, коли новий проект задумувався, не передбачалася реанімація «Нашої України» за допомогою молодих керівників Секретаріату Президента. Зараз це кардинально змінює концепцію проекту «Уперед, Україно!» Передбачалося, що «молода гвардія» Президента зосередиться саме там. І створювати щось подібне тепер — це фактично ростити конкурента оновленої «Нашої України». Хоча процес відновлення партії може затягтися, і головне — невідомо, чим він закінчиться. Тому наразі новий проект може бути «заморожено». Якщо він і реалізовуватиметься, то найшвидше «під Луценка». Та поки Юрій Луценко залишається міністром, навряд чи проект перейде до активної фази. Без нього можна робити тільки підготовчу роботу, а активна пропагандистська фаза може початися тільки разом із лідером.
Тепер щодо реанімації «Нашої України». Те, що ми зараз бачимо, — це спроба влити в старі міхи молоде вино. Не виключений ризик того, що в «старих міхах» може виявитися згубна бактерія. Зауважимо, що винороби перед тим, як заливати в бочки нове вино, добре їх пропарюють. Так що «молода гвардія» Ющенка може швидко «скиснути». Тим більше, що в таких проектах завжди великим є значення політичної й ідеологічної інерції. Так швидко перешикувати партію на марші вкрай складно, а то й неможливо. Ризики надто великі. Зважаючи на все, перебудова з залученням Яценюка і Бондаря робиться спонтанно, у стилі імпровізації. Чіткого продуманого плану, здається не було. Інакше не виникла б ідея перерви на три тижні.
Зважаючи на це, ні керівництво «Нашої України», ні люди Ющенка не були готові до такого розвитку подій, і в них немає сценарію для швидкої реалізації. Ющенко, так скидається, дав установку колишнім соратникам, відійти у «тінь». Хоча подібна ситуація була й рік тому, коли складали партійний список «Нашої України». Але тоді їм було вкрай важливо опинитися в депутатах. Нині їм легше просунутися, хоча ходять чутки, що вони не дуже готові. Серйозних переміщень на користь нової гвардії не видно. Гадаю, що процес буде непростим, торги — довгими. Припускаю, що може залишитися Безсмертний, а Порошенко, Мартиненко, Жванія, Третьяков мають піти. Та просто так вони не підуть, виторговуватимуть хоча б приховані інструменти впливу на «Нашу Україну» і можливість прямого контакту з Ющенком. Президентові треба буде шукати нові джерела фінансування партії.
Що стосується «Уперед, Україно!» — якась історія в цього проекту була. Він свого часу був пов'язаний з молодими націонал-демократами, але тоді партія не відіграла свою роль. Зараз, як і тоді, розрахунок роблять на молодих. Можливо, Луценко і Яценюк змогли б дати імпульс. Те, як це відбувається, — спочатку ставка на новий проект, потом різка переорієнтація на «Нашу Україну», — говорить про те, що в Президента немає чіткої визначеної стратегії.

Вадим Карасьов, Інститут глобальних стратегій:
НОВА СИЛА ЗАМАХНЕТЬСЯ
НА ЕЛЕКТОРАТ ТИМОШЕНКО, МОРОЗА, «РЕГІОНІВ»
Поки існування двох проектів нехай і не дуже тісно, але узгоджується. Може бути два проекти, один із яких інерційний — «Наша Україна». Можливо, «пацієнта» можна врятувати? Тоді «Уперед, Україно!» і Луценко стануть паралельним президентським проектом, але цільовою спрямованістю його буде робота на популістському полі, я б сказав, навіть на кількох полях — як Юлії Тимошенко, так і Олександра Мороза. Таке збирання право-лівого електорату можливе, адже Луценко — лідер харизматичного майданного типу, і він може бути водночас популістською противагою Тимошенко і збирачем голосів лівих сил — комуністів і соціалістів. Я б навіть припустив, що його завдання — працювати на Сході. Тим більше що фінансує проект генетично східна політпромислова група. Тому можна буде «паcтися» і на електораті Партії регіонів.
У «Нашої України» — інші завдання. Це права президентська партія, її справа — сконцентрувати класичних правих центристів і націоналістів, з'єднати їх із новим ліберальним крилом президентської влади. «НУ» потрібно зробити генераційну заміну, увести нових політиків, молодих гравців. Це я охарактеризував би так: нова генерація проти «дегенерації» партії. Колишні гравці, безумовно, залишаться в партії, матимуть впливову групу. Ніхто їх не виштовхуватиме, щоб автоматично не «уштовхувати» у блок Юлії Тимошенко. Таких людей небезпечно робити ворогами. Та й у парламентській фракції вони не просто основні акціонери, вони акціонери монопольні.
Новий же проект не буде «заморожено», адже якщо хочеш миру — готуйся до війни. Не виключені будь-які сценарії, а також дострокові вибори. Не говорячи про те, що 2009 рік — не за горами. Зрозуміло, що Луценко може протриматися ще півроку на посаді міністра внутрішніх справ, а потім йому треба буде йти. Популістський бонус із цієї посади він зняв, можна ще півроку почекати, а потім бонуси будуть втрачені. Далі «консервувати» Луценка на посаді міністра внутрішніх справ стає небезпечно як для самого політика, так і для творців, спонсорів проекту.

Андрій Єрмолаєв, Центр соціальних досліджень «Софія»:
ПРЕЗИДЕНТ ВИСУВАЄ МОЛОДЬ, АБИ ВОНА ПРИКРИЛА ЙОГО СВОЇМИ ГАРЯЧИМИ СЕРЦЯМИ
Не все так просто із проектом «Уперед, Україно!» Юридично і організаційно його купити важко.
Я б не поспішав з остаточним вердиктом про «перепродану» партію. Не виключаю, що і «Уперед, Україно!», і відновлення партії «Наша Україна» за рахунок людей із Секретаріату є пов'язаними. Перед Президентом стоїть серйозне завдання, йому потрібна більш широка організаційна опора.
Як довела практика, у команди «НУ» чимало внутрішніх проблем — групівщина, взаємні образи. Дуже складно її оновлювати, спираючись тільки на стару команду. А от створення широкого спектру сил, які можна вкладати в об'єднання і з якими можна грати поодинці, — це більш стійка багатофакторна ситуація. У Президента є кілька фігур, яких він розглядає, якщо не як спадкоємців, то як висуванців. Я говорю про Яценюка і Луценка. Кожен із них може мати свої політичні сили, головне — щоб платформи не перетиналися. Єдине, на мій погляд, погано: Президент робить поспішні вчинки, ці політики виглядають надто «сирими». Виходить так, що Президент висуває молодих людей, котрі прикриватимуть його гарячими серцями та іміджем.

Розпитувала Маша МІЩЕНКО, УНІАН
також у паперовій версії читайте:
  • НАВІЩО НАМ ТРЕТІЙ...
  • КОМУ ЗАВАЖАЄ КАМІНЬ УПА?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».