Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ХТО КУДИ, А Я В КАСУ — ЛІКАРНЯНУ
Жінка-пенсіонерка затримує чергу в аптеці. Подала аркушик із переліком необхідних їй лікарських засобів, на якому багатенько написано. Однак прицінюється: бере дві-три ампули, по пластинці піґулок, дві системи, по кілька шприців. За іншого аналогічного випадку затримки із чергою на неї б нагримали, але наразі мовчать. Лише за якийсь час починають говорити. Мовляв, туди аби тільки потрапив, то не знатимеш, що робити. Але ж, зауважує хтось, рано чи пізно, та не минути. Літній чоловік пригадує, що йому також пропонували полікуватися у стаціонарі, але...

— Ось за кордоном страхова медицина,— каже хтось.— Нехай би й вивертали щомісяця певну дещицю, зате, на випадок чого, більше впевненості...
— У нас у Сумах відкрили якусь лікарняну касу,— чую позаду себе.
— То й що? — втручається сивочола жінка.— За рік сплачу сто гривень, а лікуватися треба на двісті, все одно доведеться додавати, бо ж на більше сплаченого не лікуватимуть.
Що характерно: отак, за нагоди, погомонять та й розійдуться, однак мало хто всерйоз цікавиться змістом діяльності лікарняної каси. Цю громадську організацію створено шість років тому, вона чимось нагадує страхову медицину. Коли медична галузь забезпечена коштами на 40 відсотків потреби, про безплатне лікування не йдеться. Тож краще заздалегідь потурбуватися про себе.
Однак зайдіть до кількох відділень стаціонару будь-якої лікарні, поцікавтеся, скільки у них зараз лікується членів лікарняної каси. Вам назвуть цифру, значення якої передається пальцями однієї руки. У чому річ? По-перше, хворий усвідомлює переваги членства у лікарняній касі в палаті стаціонару. Коли йому, на відміну від сусідів, надають лікарські засоби аж до стерилізатора. Не треба ні за чим бігати, шукати грошей на ліки. Тож поки не припече, про це не думаєш. Коли ж трапиться непередбачуване, то пізно вдаватися до упереджувальних заходів.
По-друге, побачивши наочно на прикладі, мало хто поспішатиме відразу після виписки зайти до офісу міської лікарняної каси. Адже якось минулося.
— Члени лікарняної каси одержують повний курс лікування за основним діагнозом,— розповіла мені голова ради лікарняних кас Сумської області Галина Козаченко.— За правильністю призначень і дотриманням вимог медичного обслуговування стежить лікар-експерт. Час членства і розмір фактично сплаченої суми внесків значення не мають.
За словами начальника обласного управління охорони здоров’я Миколи Близнюка, середня вартість лікування — 62 гривні. Особисто я не маю змоги перевірити справжність цієї цифри, однак мені вона видається занизькою проти фактичної. Гаразд, нехай хтось отримав лише вітаміни та гірчичники, але ж просто так, без нагальної потреби, людина не госпіталізуватиметься. Отже, комусь цієї суми може не вистачити на шприци. Та нехай, прирівняємо цей показник до середньої температури по лікарні, але прикинемо, які наслідки може викликати незадоволення потреб пацієнтів. Так, скарги до органу управління лікарняної каси. Однак їх немає. Не надходили.
Додамо до міркувань щодо середньої вартості лікування ще одну корективу, про яку нічого не сказав начальник управління. Самі переконаєтеся у цьому. Річ у тім, що частину лікарських засобів члени лікарняної каси отримують за нижчими цінами. Бо лікарняна каса завозить їх безпосередньо від виробника майже за оптовими цінами. Якщо виробник пропонує широкий асортимент, загальна сума різниці між оптовими та роздрібними цінами видається відчутною, що врешті обертається вигодою для загальної справи.
Претензій і прохань, щоправда, чимало. Частину їх реалізовано, інші вивчаються, опрацьовуються шляхом напрацювання механізмів взаємодії лікувальних закладів. Усі проблеми лікування членів лікарняної каси у ЦРЛ, ЦМЛ за місцем проживання можна вважати вирішеними. Що ж до інших, переважно спеціалізованих лікувальних закладів, то вони спершу були. Пояснення тому — у напрацюванні єдиних правил.
— Сумська міська лікарняна каса уклала угоди з провідними установами: кардіодиспансером, центром акушерства і гінекології, диспансером радіаційного захисту населення, інфекційною лікарнею та іншими закладами,— розповів керівник цієї громадської організації Дмитро Кравцов.— Ми визначили порядок взаємодії й обопільно його дотримуємось.
Однак існують невирішені питання щодо взаємодії з іншими суб’єктами цього процесу. За несплати встановленого розміру коштів упродовж двох-трьох місяців членство у касі припиняється. Тільки у Недригайлівському районі з цих причин було виключено близько 2700 осіб. Іноді підводять підприємства, які вираховують гроші з працівника, але не переказують касі. Подібні випадки не сприяють підвищенню авторитету порівняно нової прогресивної форми задоволення медичних потреб населення, однак можна зрозуміти й керівництво міської чи районної лікарняної каси, коли вона вдається до рішучих кроків.
Часто трапляється й таке, що комусь за попереднім місцем роботи внески перераховувала бухгалтерія, а потім, змінивши роботу, самостійно якийсь час питання не вирішив і, таким чином, втратив зв’язок.
Нині членством у лікарняних касах охоплено близько чотирьох відсотків населення Сумщини. Фактично права на одержання безкоштовних лікарських засобів за стаціонарного лікування чи надання невідкладної допомоги мають більше людей, позаяк неповнолітні діти членів лікарняних кас також отримують таку допомогу.
Багато це чи мало? Як згадувалось, на стаціонарному лікуванні у відділенні міської лікарні зустрінете, у кращому випадку, трьох або чотирьох пацієнтів. Можете вважати те за відповідь на поставлене запитання. Точніше, на його частину. Бо іншу складову мали можливість відстежити у перших абзацах цих нотаток.
Говоримо, не без заздрощів, як діється десь. Але ж «бугор» до нас не «зсунеться», натомість нам слід рухатись до нього. Чи далека відстань — залежить від нас усіх. Членські внески зручно сплачувати водночас із оплатою комунальних послуг. Десяткою на місяць не забагатієш, а кілька сотень не завжди відразу нашкребеш. Ото й виходить, що подовгу обминаємо лікарню, нехтуючи власним здоров’ям.

Віктор ТАРАСЕНКО, Сумська область
також у паперовій версії читайте:
  • ОСІННЯ КОСМЕТИКА
  • «РОЗУМНА» ПРОМЕНЕВА ТЕРАПІЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».