Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
ФІЛЬМИ НА ДУХОВНІ ТЕМИ
У Києві відбувся ІV Міжнародний фестиваль православного кіно та літератури «Покров». Понад 50 стрічок на духовні теми з України, Росії, Грузії, Білорусі, Польщі, Болгарії взяли участь у конкурсній програмі.

Найкращим документальним творінням визнано фільм «Почаєв» українських режисерів Тетяни Яциної та Василя Кіби. Гран-прі фестивалю отримала стрічка «Ангел російської церкви проти батька всіх народів» Валерія Золотухи (Росія). Найкращою повнометражною ігровою картиною визнано фільм «Странник» російського режисера Сергія Карандашова. У номінації «Найкраща телепередача» перемогла програма ТРК «Вінниччина» — «Святині Поділля», режисер Олексій Литвинов. У рамках фестивалю відбулась українська прем’єра фільму «Острів» (режисер Павло Лунгін, у головній ролі Петро Мамонов). Ця стрічка офіційно завершувала програму цьогорічного Венеційського кінофестивалю.

Проведення фестивалю традиційно збіглось у часі зі знаковим для жовтня святом Покрови Пресвятої Богородиці. Керуючий справами Української Православної церкви Архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан підтверджує відповідність назви «Покров» змісту фестивалю православного кіно: «Те духовне багатство, яке ми маємо можливість побачити і почути на цьому форумі, — це саме і є тим покровом, який потрібний людині у житті».
Про дива і допомогу впродовж століть Почаївської Божої матері глядачі дізнались, переглядаючи повнометражну стрічку «Почаєв». Авторам фільму вдалося не тільки створити захопливу епопею про славнозвісну Почаївську Лавру та її сподвижників, а й отримати першу премію. Т. Яцина та
В. Кіба вважають, що робити нині кіно в Україні без меценатів украй складно. Особливим випробуванням є також духовна тематика: «Це — відповідальна справа. Ми робили цей фільм не стільки для людей церковних, скільки для людей, які не мають відношення до віри. Таких чимало нині, на жаль. Ми хотіли, щоб саме ці люди трішки замислились, аби в них зародилось зернятко бажання дізнатися, пізнати, прийти до віри, до церкви, стати хоча б трохи кращими».
Саме такі картини, які створював у атеїстичні радянські роки визначний режисер студії «Київнаукфільм» Сергій Лосєв стали своєрідною візиткою кінофестивалю і мистецькою планкою для його учасників. У ретроспективі показали картину «Надвечір’я»
С. Лосєва. Цей фільм-роздум про християнство, глобалізацію світу та роль людини у ньому справив неабияке враження на глядачів. Приз імені Сергія Лосєва отримала студентка Київського національного університету театру, кіно і телебачення Олена Голосій за стрічку «Воскресіння».
Зацікавлення міжнародним кінофестивалем «Покров» з кожним роком зростає, так само, як розширюється тематика і з’являються нові підходи до розкриття образів духовного подвижництва. Фільми, що відповідають вимогам «Покрову», створюють студенти, професійні режисери і священнослужителі. Досвід журі фестивалю переконує, що саме духовні особи, які причетні до створення стрічок, попри деякі режисерські помарки особливо точно і правдиво відтворюють на екрані зміст духовного діалогу з Богом. Отож не дивно, що грузинського владику Ісаію, митрополита Нікозського і Цхінвальського відзначено за унікальний портрет духовного пастиря у стрічці «Подяка». Нагороду за захопливий фільм-подорож «Хіландар» до одного з афонських монастирів отримав ієрей Олександр Коротаєв. Премії за висвітлення життя монастиря удостоєно ієромонаха Пафнутія (Мусієнко). У конкурсній програмі «Покрова» презентовано стрічки про високі людські чесноти — милосердя, любов, пожертву, вірність, терпіння. Фільм українського режисера Надії Кошман «Рай» розповідає про унікальний слід, який залишила по собі громадянка м. Цюрупинськ Поліна Райко та її долю. Картина «Між небом і землею» російського режисера Олени Дворецької відтворює героїчне життя послушниці при полишеному храмі. На особливу увагу заслуговують стрічки «Апостол любові» Валентини Матвєєвої про діяльність відомого духовного пастиря в еміграції о. Олександра (Блума) та про життя православного монастиря у Франції «Російське диво Ежена Богарне» режисера Тетяни Александрової. Приз глядацьких симпатій завоював фільм «Сільський прихід» Олександри Ліванської (Росія).
Про створення картин на християнську тематику має дбати також і держава. Адже наша українська земля багата історією. Чимало людей, на думку авторів стрічки «Почаєв», навіть не знають про її подвижників: «Чим більше людей знатимуть про нашу благодатну землю, її історію та героїв, тим більше наших співвітчизників пишатимуться нашою державою».

Маріанна КАВКА
також у паперовій версії читайте:
  • ВЕЛИКІ МАНЕВРИ НАВКОЛО КІНО
  • ФОРМИ І КОЛЬОРИ ЯПОНІЇ
  • КОЛИ ЛЯЛЬЦІ ВІРИШ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».