Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ДОНЕЦЬКИЙ ПОДАРУНОК ДЛЯ «ДИНАМО»
Найбільшою сенсацією матчів одинадцятого туру чемпіонату України з футболу у Вищій лізі стала домашня поразка донецького «Шахтаря» від київського «Арсеналу». Натомість інший претендент на золоті нагороди — київське «Динамо» переграло алчевську «Сталь» і на три очки випереджає найближчого переслідувача. В іншому важливому поєдинку туру «Дніпро» переміг у Одесі місцевий «Чорноморець».

«Шахтар» упевнено розпочав національний чемпіонат, втративши лише чотири очки в десяти матчах. Ось тільки старт у Лізі чемпіонів гірники не можуть занести до свого активу. Щоправда, на відміну від киян, донецька команда в першому колі групового турніру набрала одне очко. В принципі, гідно «Шахтар» виглядав і кілька днів тому у Валенсії, де програв іспанському гранду з рахунком 0:2. Тож, здавалося, ніщо не віщувало катастрофи в грі з «Арсеналом», який ніколи не хапав зірок із неба, хоча попсувати нерви фаворитам інколи міг.
Порівняно з матчем з іспанцями Мірча Луческу зробив одразу п'ять замін у основному складі. Не вийшли на поле донецького стадіону українці Анатолій Тимощук і В'ячеслав Свідерський, бразильці Леонардо і Фернандіньйо, а також румун Разван Рац. Наставник господарів зробив ставку на молодих українських футболістів — Чигринського, Ткаченка, Кучера та найкращого бомбардира чемпіонату України Олексія Бєліка. Та ці зміни, як виявилося, не пішли на користь. Гірники не реалізували небезпечні моменти і пропустили м'яч у власні ворота. Півзахисник гостей Канкава ударом із 25 метрів забив на 64-й хвилині. Відразу по перерві Луческу випустив на поле Фернандіньйо і Гая, а потім Андрія Воробея, однак ці зміни не дали позитивного результату.
Після матчу румунський тренер визнав, що матч програв саме він. «Кияни добре оборонялися. Ті заміни, які були зроблені, певною мірою підсилили атаку. Футболісти, котрі грали в матчі проти «Валенсії», були сьогодні одними з найгірших. Гадаю, що це поразка — особисто моя провина і належить мені, адже я вирішую, кого поставити в основному складі, а кого залишити в запасі. Сьогодні відчувалася відсутність Тимощука. Потрібно було завершувати атаки ударами по воротах. Матузалем і Жадсон навіть не намагалися цього зробити».
Олександр Заваров говорив емоційно. «На «Шахтар» моїх хлопців не потрібно налаштовувати. Вони не лише відбивалися, а ще й намагалися контратакувати. Я вдячний своїм гравцям. Думаю, що команда може прогресувати. Тим більше, що характер кується в матчах із такими суперниками, як «Шахтар», київське «Динамо». Молодь, яка сьогодні грала, гартується. Я зайшов до роздягальні й подякував хлопцям».
Як відомо, у київського клубу складне фінансове становище, проте під керівництвом Олександра Заварова він не лише залишається на плаву, а й піднявся в чемпіонаті на четверте місце, поступаючись «Карпатам» які йдуть третіми лише за кількістю перемог.
Після фіаско в Лізі чемпіонів у грі з «Ліоном» київське «Динамо» не зуміло як слід налаштуватися на гру в чемпіонаті України з алчевською «Сталлю» і здобуло нервову перемогу з рахунком 3:1. Усе було вирішено лише за сім хвилин до закінчення матчу. Перші п'ятнадцять хвилин поєдинку обидві команди провели практично без небезпечних моментів. Запам'ятався лише рейд Біто на дев'ятій хвилині, коли він увійшов у штрафний майданчик, обійшов Марковича і міг пробити з гострого кута, однак не наважився на удар, а віддав передачу на дальню шангу, але там гравців «Сталі» не було. На двадцятій хвилині господарі «розхитали» захист «Сталі». Ребров подав на ближню штангу і Михалик ударом головою підрізав м'яч у кут воріт Старцева — 1:0. На 24-й хвилині знову «засвітився» Біто, котрий вистрілив по воротах «Динамо» і Рибка перевів м'яч на кутовий. Забивши, «Динамо» дещо заспокоїлося і це була помилка. На 35-й хвилині Маркович порушує правила поблизу штрафного майданчика і удар Касьянова виявився результативним (1:1).
Другий тайм розпочався з атаки гостей. Горбушин бив прицільно в кут воріт, але Рибка в стрибку ліквідував загрозу. За кілька хвилин Горбушин знову ледь не відзначився. Після цих моментів Дем'яненко зробив заміну, яка врятувала гру. Замість Шацьких виходить Клебер. Бразилець став головним героєм цієї гри. На шістдесятій хвилині передача до штрафного майданчика на Клебера — і бразилець падає, а суддя з Калуша Геренда вказує на одинадцятиметрову позначку. Напрямок удару Реброва голкіпер гостей Старцев угадав, але м'яч влучив у штангу і закотився у ворота (2:1). На 66-й хвилині замість Корреа, який отримав ушкодження, на заміну вийшов дебютант «Динамо» угорський форвард Форкаш, що першим дотиком до м'яча міг забити, коли добивав після відбитого Старцевим удару Реброва, але не влучив у ворота з гострого кута. Після того як «Динамо» забило свій другий гол, «Сталь» вирівняла гру і на полі йшла рівна гра між командою, яка грає в Лізі чемпіонів і командою, котра намагається зберегти прописку у Вищій лізі. Інколи «Сталь» перегравала «Динамо» за бажанням грати до останнього і такий футбол ледь не приніс їм результату. На 78-й хвилині той же Біто обіграв кількох футболістів «Динамо» і наблизився до штрафного майданчика киян, однак у останній момент його небезпечний удар заблокував Мандзюк. На 84-й хвилині сподівання «Сталі» на нічию поховав Клебер. Із двадцяти метрів бразилець пробив низом у дальній кут воріт і м'яч знову потрапив у штангу, а від неї закотився у ворота Старцева (3:1). Отже, «Динамо» здобуло такі бажані три очки, але, схоже, це може бути єдина радість як для уболівальників, так і керівництва команди, оскільки свою гру віце-чемпіони України так і не можуть знайти.
Анатолій Дем'яненко, головний тренер «Динамо»:
— Зрозуміло, що після програшів у Лізі чемпіонів хлопці почувають себе не найкращим чином. У фізичному плані команда виглядала непогано. Скажу, що результатом я задоволений, а грою — ні. Вона була непереконливою. Наш суперник створив чимало голевих моментів. Не було швидкого переходу від оборони до атаки. Суперники встигали повернутися в оборону, а коли в захисті стоїть десять футболістів, зламати її надто складно.
Тон Каанен, головний тренер «Сталі»:
— Ми приїхали до Києва не відбувати номер, а з наміром відібрати очки. Перед грою я сказав своїм футболістам, що проти київського «Динамо» їм випадає шанс зіграти не щодня. У нас молода команда і сьогодні для усіх нас важливо було відчути смак справжньої гри. Ми пропустили швидкий м'яч, однак сподівалися зачепитися за нічию. За рахунку 1:1 відмінний шанс вивести «Сталь» вперед мав Горбушин, але киян виручив голкіпер. А потім ми знову пропустили. Не хочу говорити про справедливість того пенальті, адже я не бачив відеоповтору і можу тільки сподіватися, що рефері не помилився. Утім, Старцев практично врятував команду після удару Реброва. Це допомогло нам психологічно. Через деякий час Біто мав чудовий шанс знову зрівняти рахунок. Завдяки індивідуальним діям він обіграв сімох динамівців і спинив його тільки воротар. Гадаю, саме це і був наш шанс зробити рахунок 2:2. Я чув компліменти з трибун на нашу адресу, коли ми залишали поле. Звичайно, похвали не додають «Сталі» очок, але я задоволений грою.
Серед інших матчів туру відзначимо поєдинок у Одесі, де «Дніпро» переміг «Чорноморець» і має стільки ж очок, скільки й «Карпати». Вдало виступив запорізький «Металург», який після перемоги над сімферопольською «Таврією» піднявся вгору в турнірній таблиці.

Результати матчів одинадцятого туру:
«Чорноморець» — «Дніпро» — 0:1
Гол: Назаренко 70
«Динамо» — «Сталь» — 3:1 (1:1)
Голи: Михалик (20), Ребров (60, з пен), Клебер (84) — Касьянов (36)
«Металург (Запоріжжя) — «Таврія» — 1:0
Гол: Модебадзе 16
«Шахтар» — «Арсенал» — 0:1
Гол: Канкава 64
«Кривбас» — «Ворскла» — 0:0
«Зоря» — «Іллічівець» — 1:1
Голи: Каменюка 66 — Єсін 52
«Металіст» — «Металург» (Донецьк) — 1:0
Гол: Девіч 83

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • «БАРОН»: ЛЕГЕНДА Й ЕТАЛОН

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».