Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ІРАК: ГРОМАДЯНСЬКА ВІЙНА НА ПОРОЗІ?
В Іраку є всі передумови для вибуху повномасштабної громадянської війни, стверджує Пентагон у своїй доповіді Конгресу. Військове відомство визнає, що наразі там гине дедалі більше людей.

Висновок, що міститься в доповіді, збігається з тим, про що вже тривалий час говорять експерти з питань Іраку: характер війни повністю змінився. Нині головним фронтом є не боротьба сунітського руху опору або зв'язаних з «Аль-Каїдою» закордонних терористів проти військ США. Хоча нападів на американців не поменшало, а їх просто стали рідше помічати в морі насильства, у якому потопає країна.
«Посилення боротьби на етнічно-релігійному ґрунті становить найбільшу загрозу для безпеки й стабільності в Іраку» — зазначено в документі. «Головним фронтом у війні нині є конфлікт між шиїтами та сунітами, які хочуть оволодіти ключовими районами Багдада, контролювати якомога більше ресурсів, призначених на відбудову, і встановити власну однопартійну політичну владу в підконтрольних регіонах».
Шиїтські та сунітські «ескадрони смерті» вбивають тисячі людей по всій країні. Число цивільних жертв в Іраку за останні три місяці зросло на 51%. Щоденно знищують або важко травмують в середньому 120 осіб — набагато більше, ніж на початку війни у 2003 році.
Кількість нападів і збройних інцидентів у країні зросла до 800 щотижня — це у два рази більше, ніж у 2004 році. Нині іракці вбивають іракців.
Доповідь — п'ятий подібний документ, підготовлений Пентагоном для Конгресу, відколи сенатори наказали військовим щотри місяці надавати подібний аналіз. Але порівняно з попередніми звітами останній — найпесимістичніший.
У «Вашингтон Пост» Майкл O'Хенлон з Інституту Брукінгса пише: «Доповідь дуже тривожна. Пентагон і Білий дім не мають жодних аргументів, якими можна «підсолодити» звіт про реальний стан. Вже не можна стверджувати, що все зміниться після виборів або після того, як іракська армія отримає потрібний вишкіл».
Ще до оприлюднення доповіді до Багдада були стягнуті кілька тисяч військових із спокійніших провінцій, американці й іракські сили безпеки посилили боротьбу з шиїтськими та сунітськими «ескадронами смерті». На думку Пентагона, це справило певний ефект.
Публікація доповіді збіглась із початком нового політичного наступу з боку Білого дому. У серії промов президент Буш і його найближчі соратники — віце-президент Дік Чейні, глава оборонного відомства Дональд Рамсфельд уже протягом тижня пояснюють, наскільки небезпечним може бути передчасне виведення військ з Іраку. Представники адміністрації також звинувачують демократів, які критикують команду Буша. Ті ж обіцяють: якщо вони у листопаді виграють вибори до Конгресу, то різко скоротять витрати на утримання військ в Іраку.
«У попередньому подібному наступі президент Буш зосередився на позитивному висвітленні ситуації в Іраку, а свій план назвав «Стратегія до перемоги»,— нагадує журналістка «Нью-Йорк Таймс» Елізабет Буміллер.— Тепер він цього не може зробити, бо позитивів, які президент може висунути як аргументи, просто нема. Тому він зосередився на тому, щоб попередити й переконати, виведення американських військ з Іраку матиме страшні наслідки».
Впливовий консервативний коментатор Білл Крістол не втрачає надії: «Якщо за перемогу в Іраку визнаємо те, що ним керуватиме демократичний уряд, а країна залишиться єдиною і не загрожуватиме своїм сусідам, то така перемога є можливою. Проте очевидно, що спочатку треба ліквідувати збройний конфлікт між шиїтами та сунітами».

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ГРУЗІЯ—РОСІЯ: КОНФЛІКТ ПОГЛИБЛЮЄТЬСЯ
  • ПОЛІТИЧНА СИТУАЦІЯ В ПОЛЬЩІ ЗАГОСТРЮЄТЬСЯ
  • МАСОВЕ ОТРУЄННЯ ДІТЕЙ У ВІРМЕНІЇ
  • ДЮРЧАНЬ ВИЗНАВ, ЩО БРЕХАВ НАРОДОВІ
  • У БЕЛЬГІЇ ТРИВАЮТЬ СУТИЧКИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».