Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ
«РАЗОМ ПРОТИ РАКУ»
У СТОЛИЦІ УКРАЇНИ ПРОЙШОВ VI МІЖНАРОДНИЙ МАРШ ЖИТТЯ ТА НАДІЇ «РАЗОМ ПРОТИ РАКУ»
Згідно зі статистикою в нашій державі щороку реєструється майже 157 тисяч первинних онкологічних хворих. За прогнозами спеціалістів, їхня загальна кількість, імовірно, становитиме 180 тисяч до 2010 року. Протягом життя кожен третій (або навіть кожен четвертий) чоловік і кожна п'ята жінка можуть захворіти на рак. Серед злоякісних новоутворень у жінок перше місце посідає рак молочної залози. В Україні інтенсивність зростання цього виду онкопатології за останні десять років збільшилась у два рази і за темпами випереджає інші форми злоякісних новоутворень. Україна посідає одне з перших місць у Європі за поширеністю раку молочної залози. Щороку в нашій державі реєструється понад 16 тисяч пацієнтів з цим діагнозом.

Українські жінки вирішили об'єднатися у своїй біді і створили київську організацію «Амазонки», яка розпочала свою діяльність у травні 1999 року. У червні 2000 року була зареєстрована Всеукраїнська організація «Разом проти раку». Хто ці мужні жінки, що вони роблять для того, щоб підтримувати своїх подруг по нещастю? Про це наша бесіда з головою Всеукраїнської громадської організації онкоінвалідів «Разом проти раку» Ларисою Лопатою.
Пані Лариса не з чужих слів знає, що означає це захворювання для молодої жінки. Це життєве випробування вона пройшла сама, але залишилась мужньою, красивою жінкою, яка зорганізувала довкола себе цілий колектив таких же «потерпілих» від онкоутворень.
— Пані Ларисо, нещодавно за підтримки Конфедерації громадських організацій інвалідів України вулицями Києва пройшов VI Міжнародний марш Життя та Надії «Разом проти раку». Хто брав участь у цьому заході і яка його мета?
— В усьому світі у жовтні проводяться заходи, пов'язані з боротьбою проти раку молочної залози (РМЗ). Приєдналася до цієї акції і наша держава, для якої проблема збільшення захворюваності на рак дуже актуальна. У цьому марші Життя та Надії взяли участь представники жіночих організацій України, Польщі, Росії. Учасники маршу збираються на Михайлівській площі об 11.30 і по вулиці Трьохсвятительській прямують до Центрального парку на літній майданчик біля Верховної Ради, де влаштовуємо мітинг та концерт. Пізніше у Києво-Печерській лаврі відвідуємо молебень за здоров'я жінок, які перенесли операцію з видалення молочної залози. Такі марші відбуваються постійно, і до них приєднуються все нові й нові люди. Жінки діляться своїм досвідом, допомагають і підтримують одна одну. Адже психологічна підтримка для жінки, якій доля завдала такого страшного удару,— дуже важливий чинник. Ми постійно нагадуємо у ЗМІ про те, що кожна з нас повинна своєчасно звертатись до лікаря з метою профілактики або раннього виявлення ознак цього небезпечного захворювання. Ми намагаємося об'єднати наші зусилля й допомогти тим, хто цього потребує.
— Наскільки мені відомо, «Амазонки» підтримують зв'язки та співпрацюють із зарубіжними організаціями жінок, хворих на рак молочної залози, у Польщі, США, Росії, Білорусі.
— «Амазонки» почали відверто говорити про проблеми й потреби жінок, хворих на РМЗ, про важливість надання їм не тільки медичної, а й психосоціальної допомоги, про можливість раннього виявлення цього захворювання, звертаючись до широких кіл громадськості. Цей процес розпочався з виступів жінок на медичних конференціях. «Амазонки» активно залучають до громадської діяльності нових учасників під час зустрічей, бесід з тими, хто переніс РМЗ, поширюють ідею об'єднання для захисту спільних інтересів та інформуючи жінок про їхні соціальні права.
Перспективи нашої діяльності полягають у створенні системи надання групової психосоціальної підтримки таким хворим при онкологічних лікарнях та за місцем проживання (на базі районних поліклінік); у розширенні госпітального волонтерського руху підтримки «рівними рівних» шляхом залучення та систематичної підготовки добровольців та в якнайширшому впровадженні «гарячої лінії» як одного з найбільш оперативних методів надання психосоціальної підтримки хворим на РМЗ.
— «Амазонки» організовують масові заходи — дні відкритих дверей в онкоцентрах, акції «Усім світом проти раку» і марші Життя та Надії. З якою метою вони проводяться?
— Ми хочемо привернути увагу громадськості, жінок до проблем, пов'язаних з цим захворюванням, щоб вони уважніше ставилися до свого здоров'я і не відкладали візиту до лікаря. Наша позиція сприяє ранній діагностиці захворювань молочних залоз.
— У чому полягає захист інтересів жінок, хворих на РМЗ?
— Насамперед ми намагаємося залучати широкі кола громадськості до вирішення проблем онкохворих, впроваджувати в практику ідеї партнерського співробітництва лікаря та пацієнта через інформування медичної аудиторії про потреби та інтереси онкохворих. Ідеться про зустрічі з медиками, виступи на конференціях, у пресі тощо. Варто зазначити, що реалізація наших планів багато в чому залежить від підтримки з боку владних органів, доброчинних фондів, спонсорів. З досвіду інших країн відомо, що позиція жінок, які перенесли рак молочної залози, відіграла важливу роль у приверненні громадської думки до проблем, спричинених цією недугою. Пацієнтки не повинні почуватися покинутими суспільством. Вони хочуть працювати, жити й радіти, так само, як і здорові громадяни.

Валентина СКОРОПАДСЬКА

P.S. Для тих, у кого нині виникла ця проблема, ми залишаємо адресу: E-mail: amazonki@svitonline.com www.amazonki.kiev.ua.
також у паперовій версії читайте:
  • УРОКИ, З ЯКИХ НЕ ТІКАЮТЬ
  • ЛІВІЙСЬКІ БУДНІ ПОЛТАВСЬКОГО ХІРУРГА
  • ВІТАМІН Е І НОВОНАРОДЖЕНІ
  • ПИЙТЕ СОКИ НАТУРАЛЬНІ!..
  • ФІЛІГРАННИЙ СКАЛЬПЕЛЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».