Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
НІЧИЯ НА КОРИСТЬ ГОСТЕЙ
Після нищівної поразки київського «Динамо» в Мадриді, на поєдинок за участі донецького «Шахтаря» вболівальники очікували з певним побоюванням. Поки що пояснити провальний виступ найкращих команд України в груповому турнірі Ліги чемпіонів нинішнього сезону важко. Три попередні матчі наших представників у найпрестижнішому футбольному турнірі Європи завершилися розгромними поразками.

Тож напередодні зустрічі з «Олімпіакосом» і керівники клубу, і вболівальники команди чудово розуміли, якщо «гірники» сподіваються на реальне продовження боротьби в цьому турнірі, то вони просто зобов’язані обіграти греків.
Стартовий матч групового турніру проти італійської «Роми» «Шахтар» аж ніяк не повинен був програвати з таким розгромним рахунком. Можливо, і взагалі не мав програвати, оскільки ця поразка зробила «гірників» аутсайдерами групи D. Тож підопічні Мірчі Луческу вийшли на цей поєдинок з величезним бажанням перемогти й відразу ж почали шукати підступи до воріт чемпіона Європи — Нікополідіса. Матузалем, який повернувся до основного складу «гірників» після травми, уміло диригував атаками господарів, віддаючи гострі передачі на Брандао та Маріку, але швидкісні форварди «Шахтаря» ніяк не могли створити серйозної загрози біля воріт «Олімпіакоса». Невдовзі гості повністю освоїлися. Перший тривожний сигнал про те, що матч може завершитися не за сценарієм господарів, пролунав у середині першого тайму, коли після прострілу з лівого флангу грубо помилився голкіпер «Шахтаря» Богдан Шуст. М’яч летів у порожні ворота, але Рац встиг виправити помилку власного воротаря. А потім гості відкрили рахунок. Кастільйо швидко обіграв трьох гравців господарів і зробив простріл до центру штрафного майданчика «гірників». Саме там був Костянтіну, він головою відправив м’яч у ворота господарів — Шуст навіть не поворухнувся. Після цього «гірники» значно додали у швидкості, тоді як греки намагалися збити атакувальний порив «Шахтаря» за допомогою дрібного фолу. На 34-ій хвилині за сорок метрів від воріт гостей був призначений штрафної удар. Пробивав його Матузалем, який хитро закрутив м’яч у дальній кут. Голкіпер суперника Нікополідіс чекав, коли хтось підправить м’яч у ближній кут, і з кидком запізнився — мяч спокійнісінько влетів у ворота. Тож на перерву команди пішли за рахунку 1:1.
У другому таймі «Шахтар» значно посилив натиск на ворота суперника, проте забили гол знову гості. Маріч отримав м’яч на лінії штрафного майданчика «гірників» і потужно пробив по воротах Шуста. Кастільйо, який опинився на лінії воротарського майданчика, переправив м’яч у сітку воріт після того як голкіпер відбив його перед собою. Таким чином «Олімпіакос» вийшов уперед. Господарі якийсь час намагалися довести арбітру, що мала місце гра рукою, але той залишився при своїй думці і показав на центр. Відігратися «Шахтареві» вдалося вже через дві хвилини. Маріка, який у цьому матчі завдав вісім ударів по воротах суперника, швидко зорієнтувався в штрафному майданчику гостей і після серії рикошетів направив м’яч в кут воріт Нікополідіса. Після цього Луческу повністю змінив лінію нападу і випустив на поле Жадсона, Воробея й Агахову. Однак ці заміни не допомогли «Шахтарю» вирвати перемогу. Гості останні двадцять хвилин грали в обороні, лише зрідка відповідаючи досить безпечними для господарів контратаками. Наприкінці поєдинку на полі з’явився чем піон світу в складі збірної Бразилії Рівалдо, але і його участь у грі не змінила рахунку на табло. Зустріч так і завершилася внічию — 2:2. Тепер «Олімпіакос» і «Шахтар» ділять останнє місце в групі D. Формально гірники посідають четверте місце завдяки гіршій різниці забитих і пропущених м’ячів (-4). Тепер на українську команду, яка ще зберігає шанси на подальшу боротьбу в турнірі, очікують два матчі з іспанською «Валенсією», яка з рахунком 2:1 обіграла на своєму полі «Рому».
Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:
— Сьогодні вийшла дивна гра. У цьому матчі ми могли обіграти суперника з різницею в чотири або п’ять м’ячів. Знову наші гравці не змогли реалізувати голеві моменти. Ми припустилися багатьох помилок в обороні. Треба також відзначити голкіпера «Олімпіакоса» Нікополідіса, який продемонстрував неймовірну гру. Я не випадково говорив, що наша команда наймолодша не тільки в групі D, а й у всій Лізі. Тому інколи наші футболісти приймають неправильні рішення. Крім того, суддя також припустився грубої помилки: Кастільйо забив м’яч рукою, і це бачили всі. Гадаю, що на такому рівні подібних помилок не може бути. Ще хотів би відзначити один момент, що не відповідає принципу «Fair play». Коли Тимощука збили, Кастільйо дограв епізод до кінця. Нам могли забити гол. Не вважаю, що це робить честь такому гравцеві. Не думаю, що «Олімпіакос» заслужив на такий результат. У нас була повна перевага — близько двадцяти ударів у бік воріт. Моя команда грала в красивий футбол, постійно загрожуючи воротам суперника. Але поки що «Шахтар» не вміє реалізувати всіх своїх шансів. Дуже часто ми вибачаємо суперника. Крім того, «Шахтареві» потрібно заробляти очки. Я і раніше стверджував, що наша команда повинна рости. Дійти до такого рівня, коли ми матимемо цілковиту перевагу над тими командами, з якими нам доведеться зустрічатися на євроарені. Наша організація гри засвідчує — ми маємо перевагу, постійно тиснемо на суперника, але нам не вистачає найважливішого — завершального удару.
Тронд Солльєд, головний тренер «Олімпіакоса»:
— Це був важливий матч для обох команд. І в «Шахтаря», і в «Олімпіакоса» були чудові моменти. Для нас гра почалася досить успішно: ми двічі вели в рахунку. Однак пізніше припускалися помилок, і це привело до того, що ми пропустили два м’ячі. Але, у принципі, 2:2 — той рахунок, що мене влаштовує. Відповісти ж на запитання — чому ми не втримали переможний рахунок — я не можу. Було два голевих моменти, після яких ми пропустили у свої ворота. Ми могли б краще зіграти в обороні й нападі. Нині ми прагнемо вийти з групи, а вже як вийде. Все залежить від ситуації. Ми розраховуємо посісти як мінімум третє місце.
У групі A після другого туру з’явився одноосібний лідер. Лондонський «Челсі» на виїзді продовжив справу, розпочату «Барселоною» в стартовому турі, впевнено обігравши «Левскі» — перший болгарський клуб, який виступає в груповому турнірі Ліги чемпіонів. Щоправда, «аристократам» не вдалося розгромити свого суперника. Рахунок 3:0 тримався на табло після трьох влучних ударів Дідьє Дрогба, однак був виправлений на 89-й хвилині гравцем господарів Огняновим, якому пощастило забити м’яч престижу. У цій самій групі «Барселона» на виїзді не змогла обіграти німецький «Вердер». Більше того, каталонський клуб лише на 89-й хвилині врятувався від поразки завдяки м’ячу Ліонеля Мессі. «Вердер» повів у рахунку на 56-й хвилині, а посприяв цьому один із найвідоміших захисників іспанців, капітан команди Карлос Пуйоль, котрий спрямував м’яч у власні ворота.
Московський «Спартак» зберігає шанси на вдалий виступ у цьогорічному турнірі. Російські футболісти мали велику перевагу в поєдинку з португальським «Спортингом», але змогли забити лише один гол, який португальцям удалося відіграти. У другому матчі групи B зустрічалися два фаворити — міланський «Інтер» та мюнхенська «Баварія». У першому турі ці клуби виступили по-різному: італійці в гостях несподівано програли лісабонському «Спортингу» з рахунком 0:1, а «Баварія» на своєму полі розгромила «Спартак» (4:0). Вісімнадцять років, починаючи з третього кола Кубка УЄФА сезону-1988/89 років, «Баварія» не могла виграти жодного поєдинку, який проходив у Італії. Нарешті це сталося: «Інтер» зазнав поразки з рахунком 0:2. Ключовою в цій грі стала 57-ма хвилина, коли з поля за друге попередження було вилучено нападника господарів — Златана Ібрагимовича. До цього в матчі йшла рівна боротьба. Залишившись в більшості, гості посилили тиск на ворота суперника і в підсумку досягли свого: на 81-й хвилині Пісарро після передачі Макая виграв боротьбу у Гроссо і відправив м’яча у ворота.
Можливо, цей момент якось вплинув на захисника «Інтера», але через три хвилини він вирушив до роздягальні слідом за Ібрагимовичем, також отримавши червону картку. Матчі першого туру «Інтер» також грав у меншості. Тоді з поля було вилучено Патріка Вієра. «Баварія» ж устигла ще раз засмутити вболівальників команди суперника. В доданий арбітром час Лукас Подольські, який щойно вийшов на заміну, ввійшов до штрафного майданчика і переграв голкіпера господарів. Насамкінець «Баварія» набрала шість очок у двох матчах і впевнено очолює турнірну таблицю групи B. Далі йде «Спортинг», у активі якого — чотири очки. «Спартак» посідає третє місце з одним очком, а замикає таблицю «Інтер», який обидва своїх матчі програв.
У групі C панує двовладдя: «Ліверпуль» і ПСВ, набравши по чотири очки, очолюють турнірну таблицю. «Ліверпуль» на своєму полі переграв турецький «Галатасарай» з рахунком 3:2. На 52-й хвилині рахунок був 3:0 на користь господарів, у складі яких дублем відзначився Крауч, а ще один гол забив Луїс Гарсія. Через тринадцять хвилин перевага господарів стала мінімальною — гості зусиллями Карана відіграли два м’ячі. На щастя для шанувальників переможців Ліги чемпіонів позаминулого року, досягти більшого турки не змогли. Голландський ПСВ забив перший гол у нинішньому розіграші Ліги чемпіонів, отримавши важливу виїзну перемогу над «Бордо» (1:0). Героєм зустрічі став фінський футболіст Вяйрінен.

Результати всіх матчів ігрового дня:
Група А
«Левськи» (Болгарія) — «Челсі» (Англія) — 1:3
Голи: Дрогба, 39 (0:1), Дрогба, 52 (0:2), Дрогба, 68 (0:3), Огнянов, 89 (1:3)
«Вердер» (Німеччина) — «Барселона» (Іспанія) — 1:1
Голи: Пуйоль, 53 (1:0) — автогол, Мессі, 89 (1:1)
Група В
«Спартак» (Росія) — «Спортинг» (Португалія) — 1:1
Голи: Бояринцев 4 — Нані 59
«Інтер» (Італія) — «Баварія» (Німеччина) — 0:2
Голи: Пісарро, 81 (0:1), Подольскі, 90+1 (0:2)
Група С
«Ліверпуль» (Англія) — «Галатасарай» (Туреччина) — 3:2
Гол: Крауч, 9 (1:0), Луіс Гарсія, 14 (2:0), Крауч, 52 (3:0), Каран, 59 (3:1), Каран, 65 (3:2)
«Бордо» (Франція) — ПСВ (Голландія) — 0:1
Гол: Вяйрінен, 65 (0:1)
Група D
«Валенсія» (Іспанія) — «Рома» (Італія) — 2:1
Голи: Ангуло, 13 (1:0), Тотті, 19 (1:1) — з пенальті, Вілья, 29 (2:1)
«Шахтар» (Україна) — «Олімпіакос» (Греція) — 2:2
Голи: Константіну, 24 (0:1), Матузалем, 34 (1:1), Кастільйо, 68 (1:2), Маріка, 70 (2:2).

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • УТРАЧЕНІ НАДІЇ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».