Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ : ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ПАМ’ЯТЬ ПРО БАБИН ЯР — ЩЕПЛЕННЯ ВІД КСЕНОФОБІЇ
Із нагоди вшанування 65-х роковин трагедії Бабиного Яру Президент України Віктор Ющенко і Президент Ізраїлю Моше Кацав урочисто відкрили в Українському домі художньо-документальну виставку.

Дві експозиції ілюструють одну з найтрагічніших сторінок Другої світової війни. Організаторами однієї експозиції — «Застереження в майбутнє» — виступили Міністерство культури і туризму України, Фонд Пам’яті Бабиного Яру та Управління культури КМДА. Тут представлено музейні документи, що засвідчують жахи злодіянь нацистів, фотографії й особисті речі людей, котрі загинули в Бабиному Яру. Друга експозиція — «Немає дитячих ігор», підготовлена Меморіальним центром пам’яті жертв Голокосту та героїв Опору «Яд Вашем». Вона через фотографії, альбоми, малюнки й іграшки розповідає про життя єврейських дітей ще до того, як воно було навічно зруйноване, завершилося жахливими стражданнями.
У відкритті виставки взяли участь Президент Хорватії Степан Месич, Президент Чорногорії Філіп Вуянович, Голова Верховної Ради України Олександр Мороз, Прем’єр-міністр Віктор Янукович, високопосадовці, народні депутати, діячі науки і культури, представники міжнародних політичних, громадських та релігійних організацій, очевидці трагедії, родичі загиблих і колишні в’язні гетто.
Президент України зазначив: «Бабин Яр поховав не тільки тіла людей, він поховав надії, сподівання, мрії». Серед постраждалих народів — євреї, роми, українці, росіяни, поляки, угорці, чехи та інші. Тому трагедія Голокосту і Бабиного Яру є глибокою раною для кожного з наших народів, наголосив Віктор Ющенко.
На думку глави української держави, Бабин Яр має стати «своєрідним щепленням», яке має вберегти і застерегти світ від агресивної й кривавої ксенофобії.
Учора у Києві тривали заходи, присвячені до 65-ій річниці трагедії.
У Національному академічному театрі опери та балету ім. Т. Шевченка відкрився Міжнародний форум «Let my people live!», на який прибули 800 гостей з 55 країн світу.
Віктор Ющенко разом із дружиною вчора поставили до меморіалу жертв Бабиного Яру свічки вічної пам’яті.
Так само вшанували пам’ять жертв Президент Ізраїлю Моше Кацав із дружиною, Президент Хорватії Степан Месич, Президент Чорногорії Філіп Вуянович з дружиною.
Свічки до підніжжя пам’ятника також поставили голова міллі меджлісу Азербайджану Октай Асадов, голова Ради Федерації Федеральних зборів Росії Сергій Миронов, заступник голови сейму Литви Відас Гядвілас, віце-прем’єр-міністр Болгарії Емел Етем, віце-прем’єр-міністр Словаччини Душан Чаплович. Участь у церемонії взяли координатор системи ООН в Україні Френсіс О’Доннел, голова Представництва Єврокомісії в Україні Ієн Боуг, персональний представник Діючого голови ОБСЄ Герт Вайсскірхен.

НА БАНКОВІЙ — «ЯК У БАНКУ»...
Прохід через вулицю Банкову, де знаходиться Секретаріат Президента України, для «звичайних смертних» і журналістів закрито.

Біля трьох воріт, через які можна потрапити на вулицю і пройти, наприклад, на Шовковичну і Лютеранську, стоять таблички: «Шановні громадяни! Прохід і проїзд тимчасово обмежено у зв'язку з проведенням охоронних заходів (згідно із законом України «Про державну охорону органів державної влади України і посадовців» від 4 березня 1998 року № 160/98-ВР). Просимо вибачити за тимчасові незручності».
Крім того, біля воріт стоїть охорона, яка «фільтрує» людей, котрі можуть потрапити на територію «святая-святих». На запитання кореспондента ForUm, охоронці відповідати відмовилися, аргументуючи це тим, що потрібно спілкуватися з начальством. Про «тимчасові незручності» громадян, які постійно користуються вулицею, завчасно не попередили.
Раніше, спілкуючись з активістами «Пори», екс-глава Секретаріату Президента Олег Рибачук повідомляв, що ворота на вулиці Банковій будуть завжди відкриті, за винятком ситуацій, коли в приміщенні Секретаріату Президента відбуватимуться протокольні заходи. «Браму відкрито. Я переконаний, що вона була потрібна тим, хто не стояв на Майдані»,— сказав тоді пан Рибачук.
Високу огорожу, якою захистили Банкову з обох боків, зносити не мали наміру з міркувань безпеки. Але ворота обіцяли тримати переважно відкритими. Тим скористалися кияни і туристи, які охоче оглядали знаменитий Будинок з химерами. Тепер до нього — зась.
також у паперовій версії читайте:
  • У РЕГІОНАХ ПРОТЕСТУЮТЬ
  • ДОНЕЦЬК: «КРИМІНОГЕННИЙ АПОКАЛІПСИС»?
  • ПРИРОДА ГНІВАЄТЬСЯ...
  • НА ПОЛТАВЩИНУ «ПРИЙДЕ» СВЯТИЙ МИКОЛАЙ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».