Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
СИНХРОННІСТЬ ЛІДЕРСЬКИХ НЕВДАЧ
У восьмому турі чемпіонату України з футболу серед команд вищої ліги головні претенденти на золоті нагороди втратили по два очки. Динамівці у п'ятницю не змогли втримати переможний рахунок у протистоянні з полтавською «Ворсклою», а донецький «Шахтар» можливістю використати невдачу киян не скористався у Дніпропетровську, де змушений був відігруватися у центральному матчі туру проти «Дніпра».

Київське «Динамо» після виконання першого завдання на довгий сезон (нагадаю, що після торішнього жаху на ім'я «Тюн» пріоритетним було потрапляння до групового турніру Ліги чемпіонів) чуттєво пригальмувало як на внутрішній арені, так і на міжнародному рівні. Багато хто з аналітиків говорить про брак фізичних кондицій, натякаючи на зміни в передсезонній підготовці, коли замість виснажливих тестів у Ялті команда на полях Австрії й Швейцарії в ігровому режимі готувалася до змагань. Відмінну думку має заслужений тренер України Сергій Морозов, який стверджує: «Те, що зараз відбувається з «Динамо», — явище тимчасове. Це не функціональна «яма», а психологічні наслідки поразки від «Стяуа». Певною мірою з фахівцем можна погодитися, але варто пам'ятати і про те, що перші два очки у національній першості підопічні Анатолія Дем'яненка втратили ще 9 вересня у протистоянні з донецьким «Металургом», — до жахливого матчу з румунським чемпіоном.
Сценарій матчу восьмого туру «Ворскла» — «Динамо» був далеким від звичного, коли навіть на своєму полі команди-середняки грають від оборони у зустрічі з фаворитом. Полтавці з перших хвилин перейшли в наступ, і столичні футболісти виявилися неготовими до такого «нахабства». У першій половині динамівці не створили жодного вартого на увагу моменту поблизу воріт Андрія П'ятова, натомість господарі раз по раз загрожували безпеці володінь Олександра Шовковського. У дебюті поєдинку сербський легіонер «Ворскли» Груміч сміливо пішов на трьох захисників «Динамо». Поблизу лінії штрафного майданчика після контакту з кимось із оборонців серб упав, але свисток одеського рефері Годуляна мовчав... Найреальнішу нагоду забити з гри полтавці змарнували наприкінці першої половини, коли Кравченко класним фланговим навісом відіграв і захисників, і Шовковського, а Даллку, який опинився наодинці з порожнім кутом воріт гостей, головою пробив трохи вище від поперечини.
По перерві динамівці активізувалися (доречним був вихід на поле Артема Мілевського, який нарешті одужав), але до 74-ї хвилини рахунок залишився незмінним. Саме за чверть години до фінального свистка дії арбітра знову стали причиною обурення вболівальників: Годулян призначив пенальті за фол на Мілевському. Порушення з боку Цуррі справді було, але за мить до цього порушував правила, здається, сам Артем. Діого Рінкон одинадцятиметровий реалізував зразково-показово, розвівши П'ятова і м'яч по різних кутах.
Перемога «Динамо»? Ні, полтавці не погодилися з таким розвитком подій. Вони відігралися тоді, коли ніякий Годулян не міг змінити рахунок. За хвилину до голу міг подвоїти перевагу гостей Шацьких, коли вийшов сам на сам із П'ятовим — воротар молодіжної збірної України парирував удар. Футбольне правило спрацювало на 89-й хвилині. Мирослав Груміч таки домігся свого, перегравши Шовковського після передачі ще одного гравця нашої «молодіжки» Григорія Ярмаша.
Донецький «Шахтар» виходив на поле дніпропетровського стадіону «Метеор», знаючи: перемога дасть змогу отримати одноосібне лідерство. Можливо, саме це знання підвело чемпіонів України. Максимально мотивований на матч «Дніпро», як і «Ворскла» в зустрічі з «Динамо», не відсиджувався у захисті, а відповідав атакою на атаку. Успіх до команди Олега Протасова прийшов на 15-й хвилині. Сергій Назаренко зробив навіс до штрафного майданчика. Про цю передачу після матчу ніхто б не згадав, коли б воротар Богдан Шуст кулаком вибив м'яча подалі від своїх володінь. Та молодий голкіпер вирішив спіймати кулю однією рукою і, опускаючись на землю, випустив предмет із рук. На помилку чатував Сергій Корніленко (1:0).
Гірники змогли відігратися наприкінці першого тайму, коли дніпропетровці подумки були в роздягальні. «Пожежею» в захисті господарів скористався Ігор Дуляй, який більярдним ударом увігнав м'яча в сітку.
У другому таймі команди мали можливість змінити рахунок, але захисники і голкіпери виявилися сильнішими за форвардів, тож рахунок 1:1 варто визнати закономірним. Наставник гірників Мірча Луческу на післяматчевій прес-конференції теж визнав логічність результату, відзначивши, що кільком своїм підопічним (приміром, Матузалему) він дав можливість краще підготуватися до матчу Ліги чемпіонів із грецьким «Олімпіакосом». Олег Протасов назвав результат поєдинку «прийнятним».
Серед решти зустрічей звертає на себе увагу результат «металургійного дербі». Донеччани виграли в запорізьких одноклубників за рахунок сумнівно реалізованого штрафного — Міту наприкінці гри пробив тоді, коли гості ще не побудували стінку. Не побачили забитих м'ячів глядачі, які прийшли на матчі «Іллічівець» — «Чорноморець» і «Металіст» — «Кривбас». Натомість нечисленні прихильники столичного «Арсенала» воліли б не бачити останній гол у матчі «канонірів» із луганською «Зорею». За кілька хвилин до фінального свистка господарі, які вели в рахунку 2:1, пропустили м'яча після удару Олексія Городова. Першу перемогу здобув інший східноукраїнський аутсайдер. «Сталь» на своєму полі заспокоїлася в протистоянні з ФК «Харків» тільки тоді, коли забила четвертий м'яч. Харків'яни відзначилися двічі, тож остаточний рахунок найрезультативнішої гри восьмого туру — 4:2. Львівські «Карпати» несподівано отримали три очки після виїзду до Криму на побачення з «Таврією» — галичани перемогли завдяки єдиному в зустрічі голу Ігоря Худоб'яка.
У турнірній таблиці на перших двох сходинках, як і раніше, «Шахтар» і «Динамо»: у фаворитів по 20 очок. На шість менше в «Арсенала», а команди, які розташувалися з четвертої до десятої сходинки, розділяє всього два пункти. По 12 очок у активі «Металіста», «Карпат» і «Дніпра», 11 залишилося в «Таврії», по десять набрали «Кривбас», донецький «Металург» і «Чорноморець». По вісім очок у «Іллічівця» і «Ворскли», шість набрав ФК «Харків». П'ятнадцяту сходинку після першої перемоги залишила «Сталь», але алчевська команда має однакову кількість пунктів із запорізьким «Металургом» (по п'ять). Останньою залишилася «Зоря» — три очки.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • НА «ДИНАМО» БЕЗ СІСІНЬЙО
  • КИМ БАГАТІ, ТИМ І ГРАТИ
  • КРАМНИК — ЧЕМПІОН?
  • ВЕЛИКА НЕБЕСНА ФОРМАЦІЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».