Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
МІСІЯ СПЕЦКУР’ЄРА ПРОВАЛИЛАСЬ
Королі «конвертаційного» конгломерату
Співробітники податкової міліції ДПА Полтавщини за участі дорожньо-патрульної служби ДАІ обласного УВС нещодавно затримали менеджера однієї з приватних дніпропетровських фірм. У салоні його легковика знайшли кількасот тисяч гривень готівкових коштів, що призначалися для здійснення чергової незаконної оборудки. Ця подія стала одним із завершальних етапів спеціальних оперативних напрацювань, проведених з метою руйнування мережі шахрайських хитросплетінь, пов’язаних з ринком металобрухту.

Зацікавившись діяльністю одного з представників цього непростого сегменту економічного життя області — приватного підприємства «Т», оперативники податкової міліції виявили тісні зв’язки його керівництва з кількома комерційними структурами в дніпропетровському та київському регіонах. Згідно з «легальною» звітністю, полтавське підприємство, маючи ліцензію на здійснення операцій з брухтом чорних металів, скуповувало металовідходи в цих суб’єктів господарювання, а потім перепродувало їх іншій комерційній структурі, котра є основним постачальником цієї продукції металургійним заводам України. Зовсім іншою ця схема була в «тіньовому» виконанні — отримавши розрахунок за поставлений брухт чорних металів, полтавські бізнесмени транзитом переганяли ці кошти через розрахункові рахунки певних підприємств Києва та Дніпропетровська на адресу фіктивних фірм, звідки отримували їх уже у вигляді готівки. Звісно, віддавши обумовлені 5-6 відсотків за послуги нелегальним «конвертаторам» та отримавши відповідний пакет «липової» документації про оплату неіснуючих поставок. (Саме передачі однієї з незаконно проконвертованих партій готівкових коштів у сумі понад 300 тисяч гривень і стали на заваді правоохоронці, зупинивши на одній з вулиць Полтави іномарку дніпропетровського кур’єра).
Маючи документально «обґрунтовану» можливість ухилятися від оподаткування шляхом безпідставного завищення в декларації з податку на додану вартість сум податкового кредиту та валових витрат, спритники спрямовували гроші на закупівлю брухту в населення за готівку, що категорично суперечить вимогам чинних законодавчих актів. Таким чином, за попередніми підрахунками, протягом минулого та поточного років вони незаконно проконвертували щонайменше чотири мільйони гривень та «нагріли» держбюджет більш ніж на півмільйона у вигляді несплати ПДВ.
З цим фактом слідчі порушили кримінальну справу за ознаками ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. З метою відшкодування завданих збитків описано майно підприємства на загальну суму понад 200 тисяч гривень, у тому числі більш як 300 тонн брухту, прийнятого від населення за «живі» гроші.
— Факти відвертого ігнорування податкового законодавства суб’єктами підприємництва під час здійснення фінансово-господарських операцій з брухтом чорних та кольорових металів,— зазначає перший заступник голови — начальник УПМ ДПА в Полтавській області Михайло Кривошей,— далеко не поодинокі. Зокрема, минулого місяця за результатами перевірки, проведеної співробітниками податкової міліції області, ухвалено рішення про зменшення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість в розмірі понад 500 тисяч гривень, на що претендувало полтавське товариство з обмеженою відповідальністю, котре також досить успішно займається операціями з металовідходами. Перевіряючи правильність формування податкового кредиту цим підприємством, податковці, разом із значною кількістю неузгоджень та невідповідностей у звітності виявили серед партнерів-постачальників товариства кілька комерційних структур, давно знятих з державної реєстрації як суб’єкти господарювання, та відверто тіньових утворень.
Загалом лише з початку поточного року в області відвернуто майже півсотні спроб формування «віртуального» ПДВ на загальну суму понад 30 мільйонів гривень. Оперативники виявили понад 70 псевдогосподарських угруповань, що створювалися для легалізації тіньових операцій. Ліквідовано шість незаконних конвертаційних центрів з мільйонними оборотами, які використовувались реальними суб’єктами господарювання для ухилення від оподаткування.

Пірати відеобізнесу
Серед головних турбот податкової міліції ДПС України — недопущення незаконного обігу товарів широкого вжитку, перекриття каналів надходження на споживчий ринок несертифікованої контрафактної продукції, різноманітних підробок та відвертого фальсифікату.
Від початку року вилучено з незаконного обігу товарно-матеріальних цінностей цієї категорії на суму близько двох мільйонів гривень. Ліквідовано понад сотню незареєстрованих виробництв, у числі яких — кілька десятків підпільних ґуралень та цехів з переробки паливно-мастильних матеріалів. У поле зору податкової міліції потрапили двоє приватних підприємців з обласного центру, які трудились на ниві відеобізнесу. Грубо порушуючи законодавство, комерсанти протягом тривалого часу продавали незаконно розтиражовані аудіовізуальні примірники на лазерних носіях контрафактного походження під виглядом ліцензованих компактів. Тіньовий промисел базувався насамперед на оптовій закупівлі на ринках Харкова «лівих» компакт-дисків із низькоякісними копіями блокбастерів та музичних збірників, які, разом з додатково придбаними футлярами й поліграфічними обкладинками, оформлялися в єдине ціле та маркувалися підробленими контрольними марками. Витрачаючи щонайбільше близько однієї умовної одиниці за «комплект», підприємливі діячі на кожному проданому ерзац-дискові отримували відчутну різницю в 25–30 гривень, які, звісно, також ніде не оприбутковувались. Оперативники виявили близько 700 неавтентичних аудіо й відеоносіїв на дисках формату CD та понад 250 одиниць лазерних носіїв формату DVD, велику кількість обкладинок та інші матеріали, які підтверджують протизаконну діяльність бізнесменів. Нині вирішується питання про притягнення підприємців до кримінальної відповідальності. Виявлені компак-диски сумнівного походження загальною вартістю понад 20 тисяч гривень, які, за висновком експертів, є об’єктами авторського права, суміжних прав та ознаки контрафактності, вилучено до рішення суду.

Тіньовики азартних ігор
Створивши розгалужену інфраструктуру з кількох десятків ігрових залів в різних містах Полтавщини, керманичі територіального представництва мережі структур, що займаються наданням розважальних послуг в Україні, вочевидь — за прикладом своїх клієнтів, теж вирішили зіграти в азартні ігри... з державою. Але, зважаючи на те, що усе відбувалося поза податковим полем, обов’язки «рефері» довелося взяти на себе працівникам податкової міліції.
— Підставою для професійної зацікавленості податківців,— розповідає генерал-майор податкової міліції Михайло Кривошей,— стали насамперед мізерні суми прибутків, які декларувала адміністрація. Тим часом, провівши оперативний моніторинг фінансово-господарської діяльності філії, правоохоронці одержали всі підстави стверджувати, що торік її фактичний валовий дохід становив близько шістьох мільйонів гривень, з яких щомісяця не оприбутковувалось щонайменше 200—300 тисяч гривень, котрі готівкою передавалися до центрального офісу.
Чимало інших «сюрпризів» чекало на оперативників під час комплексної перевірки належних фірмі ігрових залів та ряду «тіньових» офісів, проведеної на території кількох міст області. Зокрема, здійснено блокування грошових коштів сумнівного походження на рахунках підприємства в банківських установах та їхнє вилучення, виявлено подвійну бухгалтерію на електронних та паперових носіях, що велася посадовими особами паралельно з легальною звітністю, боргові розписки громадян, а також — свідчення незаконних маніпуляцій з виплати заробітної платні працівникам у «конвертах». Описано понад триста різноманітних гральних автоматів та вилучено майже 400 тисяч гривень, рух яких здійснювався тіньовими каналами. За цими фактами порушено кримінальну справу ч.3 ст. 212 Кримінального кодексу України — ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Розслідування триває.

Сергій СТЕПАНОВИЧ, прес-офіцер управління податкової міліції ДПА у Полтавській області
також у паперовій версії читайте:
  • «АЛЛО, ХОЧУ ЗАМОВИТИ НАРКОТАКСІ!...»
  • МОРАЛЬНИЙ ПОКРУЧ ГРАБУВАВ ЦЕРКВИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».