Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
П’ЯТИСОТГРИВНЕВІ КУПЮРИ ВЖЕ В ОБІГУ
З 15 вересня Національний банк України ввів в обіг банкноти номіналом 500 гривень зразка 2006 року, котрі є законним платіжним засобом на території України й обов’язкові до приймання за їхньою номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень за всіма видами платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для переказів. Банки мають забезпечувати приймання від клієнтів банкнот номіналом 500 гривень зразка 2006 року та їхню видачу без обмежень.

Необхідність введення в обіг банкнот такого номіналу голова НБУ Володимир Стельмах пояснює тенденцією зростання грошових доходів населення внаслідок здійснення державою активної соціальної політики та підвищенням попиту на банкноти великих номіналів, які використовуються населенням при розрахунках. Від 2000-го до травня 2006 року середньомісячна заробітна плата збільшилася з 230 до 1003 гривень, тобто більш як у чотири рази. Сфера використання нової банкноти може охоплювати видачу готівки через банкомати, валютно-обмінні операції, розрахунки між юридичними й фізичними особами за товари й послуги високої вартості, формування заощаджень населення.
На лицьовому боці банкноти зображено портрет Григорія Сковороди, а на зворотному — будівлю Києво-Могилянської академії. Для полегшення визначення номіналу банкнота має переважаючий колір малюнків та тонований під цей колір банкнотний папір. Папір банкноти містить локальний водяний знак — портрет Григорія Сковороди, світлий елемент водяного знака у вигляді графічного знака гривні ( г ) та захисну кодовану стрічку з прозорими написами.
Окремі зображення та написи на банкноті, зокрема знак для людей з послабленим зором, мають підвищений рельєф фарби, що визначається на дотик. Крім поліграфічних елементів, застосовано також елементи захисту, які визначаються в ультрафіолетових та інфрачервоних променях та мають магнітні властивості. Нові банкноти номіналом 500 гривень мають ознаки, які дають змогу визначити їхню справжність та номінал за допомогою спеціальних ручних детекторів та настільних лічильників банкнот, а також під час перерахування на високошвидкісних сортувальних машинах.
також у паперовій версії читайте:
  • ПРОЕКТ ДЕРЖБЮДЖЕТУ-2007: ІНВЕСТИЦІЯМ ТА ІННОВАЦІЯМ — ЗЕЛЕНЕ СВІТЛО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».