Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ПРИДНІСТРОВ’Я: НЕВИЗНАНЕ САМОВИЗНАЧЕННЯ
На тлі успіху травневого референдуму, який зробив можливою незалежність Чорногорії від Сербії, влада невизнаної Придністровської республіки 17 вересня також провела подібне голосування. Насправді ця подія була суто формальною, оскільки настрої більшості населення Придністров’я відомі принаймні з вересня 1990 року, коли «під акомпанемент» розмов про потенційне об’єднання тодішньої Молдови та Румунії було проголошено створення Придністровської Молдовської Республіки.

У Кишиневі вважають, що ініціатива референдуму йде від Кремля, який таким чином хоче ще більше посилити тиск на Молдову. Принаймні після встановлення українсько-молдовського контролю на кордонах Придністров’я, Тирасполь, де нещодавно створено громадську організацію «Єдність з Росією», вже отримав від Москви субсидій майже на 100 мільйонів доларів. Крім того, РФ сплачує в Придністров’ї пенсії особам, які мають російське громадянство.
За цих обставин, коли результат голосування можна було спрогнозувати, основною проблемою місцевої влади стало забезпечення високої активності громадян. Зробити це було не так вже й просто, адже народ втомився від безплідних взаємних звинувачень Тирасполя та Кишинева. «Підтягти» явку вдалося завдяки традиційному механізму дострокового голосування.
Отже, громадяни Придністров’я відповідали на запитання: «Чи підтримуєте ви незалежність Придністровської Молдовської Республіки (ПМР) з наступним приєднанням Придністров’я до Російської Федерації?» або «Чи вважаєте ви можливою відмову від незалежності ПМР з подальшим входженням Придністров’я до складу Молдови?» Тобто фактично громадяни ставилися перед вибором, чи входити до складу Росії, маючи примарну надію на поліпшення життя, чи повертатися до Молдови.
Але міжнародна спільнота навряд чи коли-небудь визнає результат референдуму. США закликали Росію не визнавати волевиявлення Придністров’я. Додатковим подразником стали заяви президента сусідньої Румунії Трояна Башеску, який запропонував Молдові об’єднатися з Румунією та разом йти до Європейського Союзу. Але в Брюсселі такого політичного «гумору» не зрозуміли. Вступ до Європейського Союзу означатиме для Бухареста перспективу на тривалий час відмовитися від реалізації ідеї утворення так званої «Великої Румунії».
Організація з безпеки й співпраці в Європі та Європейський Союз одночасно заявили, що волевиявлення придністровців вони визнавати не збираються. Україна також офіційно відмовилася відправляти в Придністров’я своїх спостерігачів й оголосила про невизнання результату референдуму. Певний час залишатиметься інтригою визнання Росією незалежності Придністров’я, що автоматично ставить проблему входження цієї території до складу Росії. Здається, що російська політична еліта не має єдиної думки з цього приводу, адже Росія вже має Калінінградську область, відокремлену від неї територією Литви. Підтримка сепаратизму на пострадянському просторі загрожуватиме Кремлю погіршенням стосунків із Заходом. А загалом ситуація в регіоні є нестабільною, що суперечить національним інтересам не лише Молдови, а й України.
|
Андрій МАРТИНОВ

Понад 90% жителів Придністров'я проголосували за незалежність від Молдови та приєднання до Росії. Це засвідчують «екзит-поли» — опитування на виході з дільниць. Загалом у голосуванні взяли участь понад 70 відсотків виборців.
Нинішній референдум Сполучені Штати, Євросоюз, Рада Європи, ОБСЄ і Молдова оголосили нелегітимним. Не визнає його й Україна. На референдумі було 130 спостерігачів, головним чином від громадських організацій СНД, які заявили, що референдум не суперечить міжнародним стандартам.
Придністров'я з півмільйонним населенням відкололося від Молдови у 1991 році, після розпаду Радянського Союзу. Ці події супроводжувалися кровопролитним конфліктом. Тутешня влада оголосила Придністров'я незалежною республікою, але її не визнали у світі.
також у паперовій версії читайте:
  • «СОЮЗ» СТАРТУВАВ, А «АТЛАНТИС» ПОВЕРТАЄТЬСЯ НА ЗЕМЛЮ
  • ПАПА РИМСЬКИЙ ВИБАЧИВСЯ ПЕРЕД МУСУЛЬМАНАМИ
  • У ШВЕЦІЇ ЗАВЕРШИЛИСЯ ПАРЛАМЕНТСЬКІ ВИБОРИ
  • ОПОЗИЦІОНЕРИ МЕКСИКИ СТВОРИЛИ ПАРАЛЕЛЬНИЙ УРЯД

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».