Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЦЕ АНГЛІЯ? НІ, УКРАЇНА!
У своєму стартовому матчі кваліфікації до чемпіонату Європи-2008 збірна України в напруженому поєдинку на НСК «Олімпійський» з рахунком 3:2 обіграла команду Грузії. Майже тридцять тисяч глядачів, які цього вечора прийшли на стадіон, гадаю, що не пошкодували. Таких матчів збірні України та Грузії ще не видавали. До того ж, українці, чи не вперше у своїй новітній історії, всі м'ячі у цій зустрічі забили в британському стилі — головою.

Перед початком матчу гравці збірної України та Грузії усміхалися, обіймалися та по-товариському поплескували один одного по плечах. Та дружба закінчилася зі стартовим свистком. Наставник українців Олег Блохін у стартовому складі не став особливо експериментувати і єдиною зміною тренера, порівняно з попередніми матчами, стало відрядження на правий фланг півзахисту Сергія Ткаченка. Центральним захисником знову став номінальний півзахисник Андрій Гусин, пару якому склав Русол. Щодо інших позицій, все залишилося без змін.
Перші двадцять хвилин гри обидві команди провели в розвідці й без особливих моментів біля обох воріт. Першими небезпечну атаку провели гості. На 21-й хвилині Квіркелія бив з-під Гусєва, а на дальній штанзі проштовхнути м'яч у ворота Шовковського міг Деметрадзе, але йому не вистачило якоїсь миті. Синьо-жовті відповіли через шість хвилин: Ротань виконав штрафного і Гусєв ударом головою підрізав м`яч у кут воріт, однак голкіпер гостей Чантурія не без проблем перевів його на кутовий. На 31-й хвилині своє слово сказав форвард «Челсі» та капітан збірної Андрій Шевченко. Гусєв розпочав атаку на правому фланзі, скинув м'яча Ткаченку, той зробив навіс у штрафний майданчик, і Андрій ударом головою відкрив рахунок. Грузинський голкіпер лише поглядом провів м'яч. Щоправда, довго святкувати перемогу українцям не дозволив Шота Арвеладзе. Грузинський форвард на 37-й хвилині продерся на ударну позицію, відтіснив від м'яча Гусєва та Русола і ударом у кут воріт установив рівновагу — 1:1. Шовковський в цьому епізоді, свою команду врятувати не зміг. На цьому всі події в першому таймі завершилися. Варто сказати, що на останній хвилині першої 45-й хвилини на рівному місці травмовано Андрія Гусина, якого по перерві замінив Володимир Єзерський.
Другий тайм обидві команди розпочали у швидкому темпі, обмінюючись швидкими атаками. У такій відкритій грі більше поталанило гостям. На 59-й хвилині Деметрадзе після штрафного закрутив м'яч у дальній кут, Хізанішвішвілі спробував підправити його головою, перебуваючи в пасивному положенні поза грою, але м'яч не торкнувся півзахисника грузинів і, дезорієнтувавши Шовковського, який зреагував на рух капітана збірної Грузії, влетів у ворота (1:2). «Олімпійський» затих, грузини тріумфували, але недовго їм довелося радіти. Через півтори хвилини Ротань після виконання чергового стандарту ударом головою робить рахунок нічийним — 2:2. Після цього моменту обидві команди дещо збавили оберти. Спокій порушив Шевченко, котрий зі штрафного з 35 метрів намагався забити і Чантурія вибив м'яч кулаками. У грузинів рейд до штрафного майданчика українців виконав Квіркелія і практично добіг до Шовковського, але в останній момент Єзерський «зняв» м`яч з ноги грузина. У наступній атаці Канкава бив головою і Деметрадзе знову не вистачило кількох десятків сантиметрів, аби підправити невлучний удар партнера. На 77-й хвилині свій дриблінг показав Шевченко, який обійшов кількох захисників і намагався перекинути воротаря, але захисник вчасно підставив ногу і м'яч вилетів за межі поля на кутовий. Ротань в черговий раз підійшов до кутового прапорця, зробив навіс і Русол ударом головою забив третій гол у ворота грузинів. У підсумку рахунок 3:2 зберігся до фінального свистка, хоча в останні хвилини матчу обидві команди мали можливість для того, щоб відзначитися. У грузинів небезпечний удар Муджирі перевів на кутовий Шовковський, а Воробею не вистачило швидкості, щоб вийти сам на сам із Чантурією та його наздогнав Хізанішвілі, вибивши м`яч на кутовий у підкаті. Отже, три очки в збірної України вже є, але надто нервові вони видалися для нашої команди.
Олег Блохін, головний тренер збірної України:
— Як я говорив ще до матчу, що на початку відбіркової кампанії перші поєдинки завжди важкі й напружені. Так воно було й цього разу. Крім того, у нас були невеликі проблеми зі складом. Гадаю, що гра сподобалась глядачам, особливо другий тайм, який команди провели на зустрічних курсах. Обидві збірні заслуговували на перемогу. Але в нас була одна велика перевага, після чемпіонату світу команда стала психологічно стійкою і завдяки цьому ми змогли вирвати три очки. Я вдячний хлопцям за те, що незважаючи на важке поле, показали красиву гру. У другому таймі був швидкісний футбол. Збірна Грузії — гарна команда, складена з гравців, що виступають в українському чемпіонаті. Тобто ми для інших збірних готуємо гравців. Та три очки є три очки, гра забувається. Нині готуватимемось до матчу з Італією. Турнір ми розпочали вдало, попри проблеми у захисті, де в нас не вистачає гравців. Ми не встигали швидко перебудовуватись із захисту в атаку, це спостерігалось у першому таймі.
Звичайно, було чимало браку і не зрозуміло, чому на такому важкому полі було мало ударів по воротах. Та я задоволений тим, що ми забиваємо зі стандартних положень.
Клаус Топпммелер, головний тренер збірної Грузії:
— Як у поєдинку з французами, так і сьогодні ми пропустили необов'язкові голи, тому гра нам не вдалась. Напередодні команда була у піднесеному настрої й, гадаю, Грузія зіграла добре. Ми сьогодні не надто гостро грали, адже було чимало кутових, штрафних ударів і за таких умов не може бути активної гри. Одначе ми поступились. Вважаю, що якби грав Каладзе, ми б не пропустили трьох м'ячів. Та все ж активністю і манерою гри команди я задоволений. Ми комбінували, намагались зробленими замінами підсилити центр. У нас була можливість зрівняти рахунок. Передовсім — це вихід Канделакі віч-на-віч із Шовковським. Та, на жаль, використати своїх моментів ми не змогли, Україна перемогла заслужено і ми її з цим вітаємо.
— Ви зустрічались з Францією та Україною. Як оціните перспективи України у цьому турнірі?
— Від самого початку було відомо, що фаворитами нашої групи є Франція, Італія та Україна. Тут не варто робити якихось порівнянь, але у таких матчах як сьогодні, ми маємо перемагати. Якщо після цього матчу збірна України поїде грати в Італію, нам тоді знову доведеться грати з італійцями. Виходить так, що грузинів знову чекає непроста гра з фаворитом. Я все-таки гадаю, що Франція проб'ється на чемпіонат Європи з першого місця, а Україна з Італією боротимуться за друге. У грі з командою, яка входить до десятки топ-команд, результатом 3:2 можна бути задоволеним.
* * *
У центральному матчі нашої групи збірна Франції перемогла італійців з рахунком 3:1. Хоча програш у фіналі чемпіонату світу не йде в жодне порівняння з перемогою у відбірковому турнірі до ЧЄ-2008, але це теж певна компенсація вболівальникам. Команда Раймона Доменека виглядала впевненою у своїх силах. На другій хвилині Сідней Гову ударом з ходу після передачі Галласа вбиває м'яч у кут воріт Буффона. На вісімнадцятій хвилині другий гол влітає у ворота чемпіонів світу. Після удару Малуда Буффон відбиває м'яч прямо на Анрі, який б`є, м`яч рикошетить від захисника і знову, минаючи Буффона, залітає у ворота. Щоправда, через дві хвилини Джилардіно після навісу Пірло ударом головою скорочує розрив у рахунку. Через сім хвилин голкіпер господарів Грегорі Купе рятує свою збірну, вибивши м'яча з лінії воріт після удару Семіолі.
У другому таймі Італія заграла більш розкуто та по-чемпіонському, але забила знову Франція. Дубль — на рахунку Гову, який ударом головою з десяти метрів увігнав ще один м'яч у ворота Буффона, зробивши рахунок 3:1. Тож після двох матчів у кваліфікації до ЧС-2008 у італійців лише два очки і 7 жовтня у матчі з Україною «Скуадра адзурра» намагатиметься відігратися на синьо-жовтих.
У ще одному матчі нашої групи збірна Шотландії здобула гостьову перемогу, котра виявилась другою у відбірковому турнірі. Завдяки двом голам у другому таймі Крістіана Дейлі та Кенні Міллера шотландці обіграли в Каунасі литовців із рахунком 2:1. Прибалтійці, окрилені нічиєю проти італійців, розпочали цей поєдинок з атак воріт суперника і на перших хвилинах захисник Томас Звіржкаускас ледь не відзначився, коли Дейлі виніс м'яч із лінії воріт. Після в'язкого першого тайму шотландцям знадобилась лише хвилина, щоб відкрити рахунок у матчі, відзначився Дейлі, замкнувши передачу з кутового. Литовці мали добру нагоду відігратися на 57-й хвилині, але Робертас Пошкус погано пробив штрафний. За кілька хвилин лідер шотландців Міллер провів у ворота господарів чудовий другий гол. Лише за шість хвилин до завершення гри нападник господарів Даріус Мацейка скоротив розрив у рахунку. На більше у господарів не вистачило часу.

Результати всіх матчів ігрового дня:
Група А
Азербайджан — Казахстан — 1:1
Голи: Ладага 16 — Бяков 36
Вірменія — Бельгія — 0:1
Гол: Ван Бюйтен 41
Фінляндія — Португалія — 1:1
Гол: Йохансон 22 — Нуну Гомеш 42
Польща — Сербія — 1:1
Гол: Матусяк 29 — Лазовіч 71
Група В
Литва — Шотландія — 1:2
Гол: Міцейка 85 — Дейлі 46, Міллер 62
Україна — Грузія — 3:2
Голи: Шевченко 31, Ротань 61, Русол 79 — Арвеладзе 37, Деметрадзе 59
Франція — Італія — 3:1
Голи: Гову 2, 55, Анрі 18 — Джилардіно 20
Група С
Туреччина — Мальта — 2:0
Голи: Ніхат 56, Метін 77
Норвегія — Молдова — 2:0
Голи: Стромстад 74, Іверсен 79
Боснія і Герцеговіна — Угорщина — 1:3
Гол: Місімовіч 64 — з пенальті — Гушті — 36 — з пенальті, Гера 46, Дардаї 50,
Група D
Словаччина — Чехія — 0:3
Гол: Сьйонко 10, 21, Коллер 57
Сан-Маріно — Німеччина — 0:13
Голи: Подольскі 12, 43, 64, 71, Швайнштайгер 29, 47, Клозе 30, 45, Баллак 34, Хітцшпельгер 66, 73, Фрідріх 87, Шнайдер — 89 — з пенальті.
Група Е
Росія — Хорватія — 0:0
Ізраїль — Андорра — 4:1
Голи: Бенаюн 9, Шашун 11, Гершон 43 — з пенальті, Тамуз 69 — Фернандес 84
Македонія — Англія — 0:1
Гол: Крауч 46
Група F
Швеція — Ліхтенштейн — 3:1
Гол: Аллбак 3, 70, Росенберг 89 — Фрік 27,
Ісландія — Данія — 0:2
Голи: Роммендаль 5, Томассон 33
Північна Ірландія — Іспанія — 3:2
Голи: Хейлі 20, 64, 80 — Хаві 14 Вілья 52,
Група G
Болгарія — Словенія — 3:0
Голи: Божинов 58, Петров 70, Теклійскі 80
Албанія — Румунія — 0:2
Голи: Діка 65, Муту — з пенальті 75
Голландія — Білорусь — 3:0
Гол: ван Персі 32, 78, Кейт 90.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».