Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ГРАНІ ІСТОРІЇ
ОДА ГРИВНІ
Протягом історії, відколи з'явились гроші, їм співають оди і проклинають як джерело зла, задля них ризикують найдорожчим і звинувачують в усіх гріхах. «Жовтий диявол», «сонце життя», «химера» — такі епітети зустрічаємо у творах мислителів. А французький філософ П'єр Буаст сказав: «Гроші — це великий апостол рівності». Нині для українців є нагода величати свої гроші, адже 10-річчя української гривні, яку відзначаємо, є одним із найзнаковіших ювілеїв. Українська гривня десять років тому стала не лише економічним чинником, а й політичним, бо національна валюта — найважливіший атрибут незалежної суверенної держави.

Українська гривня увійшла в обіг 2 вересня 1996 року. Проте до цього історичного дня Україна йшла п'ять років — від початку незалежності. Це був останній етап нелегкого багатовікового шляху від давньоруської гривні до гривні сучасної. Згадаймо, як це було.

1991 рік
Квітень — розпочалась робота над українськими грішми: розробка дизайну та виготовлення купюр і монет. Дизайн гривень розроблений українськими художниками Василем Лопатою і Борисом Максимовим.
18 вересня — Кабінет Міністрів ухвалив постанову «Про створення потужностей з виготовлення національної валюти і цінних паперів». Згідно з цією постановою Національний банк створив дирекцію з будівництва необхідних об'єктів. Були укладені угоди з провідними світовими виробниками найсучаснішого обладнання з виготовлення грошей, яке стало технічною базою для друкування гривні на вітчизняному Банкнотно-монетному дворі. Таким чином, були закладені основи для самостійного випуску українською державою власних грошових знаків.
Вересень — після розгляду і схвалення Верховною Радою був запланований випуск банкнот номіналами 1, 3, 5, 10, 25, 50, 100, 200 гривень. Пізніше замість трьох гривень було випущено дві, двадцяти п'яти — двадцять.
14 листопада — Президія Верховної Ради України ухвалила постанову «Про національну валюту на Україні». Цим документом передбачалось введення в обіг на території України національної валюти у першому півріччі 1992 року.
10 грудня 1991 — згідно з постановою Президії Верховної Ради «Про затвердження назви і характерних ознак грошової одиниці України», Національний банк України встановлював детальні ознаки купюр всіх номіналів.

1992 рік
2 березня — затверджено номінали монет: 1, 2, 3, 5, 10, 15, 20, 25, 50 копійок і 1 гривня. Монети номіналом 3, 15 і 20 копійок в обіг не випущено.
Серпень — в Україну надходять партії майбутньої валюти, що друкували в Канаді та Англії. Хоча гривню було виготовлено вчасно, складна економічна ситуація вимагала запровадження перехідних грошей, які б прийняли на себе тиск інфляції й загрозу неплатежів. Купоно-карбованці дали змогу уникнути дефіциту грошових знаків, який виник під час виходу України з рублевої зони.
Кінець року — після скасування безготівкового рубля купоно-карбованець за визначенням став національною валютою.

1993 рік
Відбувся вибух цін, який поставив державу на межу банкрутства. Інфляція переросла в гіперінфляцію, і запровадження гривні стало недоцільним.

1994 рік
22 березня — відкриття першої друкованої лінії з виготовлення національної валюти. Відтоді друкування за кордоном гривні й купонів було припинено.
Перший квартал — емісія грошей збільшилась порівняно з відповідним періодом попереднього року більш як у 36 разів. Назрівав черговий виток інфляції. На курс готівкової валюти діяв ажіотажний попит.
Листопад — унаслідок радикальних дій уряду на біржі попит на валюту зменшився на 40%, а обсяг добровільного продажу зріс у 14 разів.

1996 рік
Стабілізація процесів у економіці, курсу українського карбованця до іноземних валют, зростання доходів населення, створення умов для запровадження гривні, яка, згідно з Конституцією України, є грошовою одиницею нашої держави.
25 серпня — ухвалено Указ Президента України «Про грошову реформу в Україні». Відповідно до Указу, грошова реформа в державі проводилась від 2 до 16 вересня. Першого ж дня реформи за встановленим курсом було перераховано у гривні ціни, тарифи, оклади заробітної плати, стипендії, пенсії, кошти на рахунках підприємств, установ і організацій, а також вклади громадян. Карбованцеві вклади населення було перераховано у гривні за курсом 100000 карбованців за одну гривню без будь-яких обмежень і конфіскацій з вільним їх використанням у гривнях.
Протягом 15 днів — від 2 до 16 вересня — у готівковому обігу водночас вільно використовувались як гривні, так і карбованці з поступовим вилученням останніх. Після 16 вересня 1996 року приймання карбованців в усі види платежів було припинено, і єдиним законним засобом платежу на території України з цього моменту стала гривня. Код валюти літерний — UAH, код валюти цифровий — 980, скорочена назва — грн. Емісійний інститут — Національний банк України.
Історія гривні триває. За час свого існування вона тричі змінювала дизайн і майже втратила свої позиції щодо світових валют. До речі, вона є однолітком Конституції України. Її майбутнє і значення залежать від подальшої історії. Це — міра вартості національного продукту, ціна праці. Пам'ятаймо, що повертається вона до нас втретє. Вперше — за часів Київської Русі наші пращури відливали її зі срібла або золота. Вдруге — паперові ошатні гривні, створені легендарним художником Г. Нарбутом, були випущені в обіг 17 жовтня 1918 року, та з утратою незалежності стали музейними експонатами та скарбом нумізматів. А це — третє відродження. Нині, за статистичними даними, українці зберігають заощадження саме у гривнях.
Історія української гривні триває й у виробничій сфері. За короткий період часу Національний банк України створив найсучаснішу, унікальну матеріально-технічну базу виробництва національних грошей.
Банкнотна фабрика Національного банку України стала 68-м у світі підприємством із виготовлення паперових грошей. На базі Банкнотної фабрики й інших допоміжних підприємств створено Банкнотно-монетний двір НБУ. Його основне завдання — виготовлення грошових знаків і цінних паперів. Виготовленням гривень і копійок займається винятково Банкнотно-монетний двір НБУ, оснащений найсучаснішою технікою. Усі цінні папери, що виготовляє Банкнотно-монетний двір НБУ, мають найсучасніші засоби захисту від підробки. Із закінченням будівництва Малинської фабрики банкнотного паперу Україна має замкнутий цикл із виробництва грошових знаків.

Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • СКАРБИ АПОСТОЛІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».