Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ПОЛІТОЛОГИ НАЛАШТОВАНІ СКЕПТИЧНО
Директор Українського відділення Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень Володимир Малинкович переконаний, що в програмі уряду статус російської мови буде закріплено в рамках Європейської хартії регіональних або міноритарних мов.

Про це він заявив, коментуючи прес-реліз Кабінету Міністрів України, в якому йшлось про проект програми діяльності уряду, зокрема про надання державного статусу російській мові.
Пан Малинкович зазначив, що «в уряді є не тільки Партія регіонів, є соціалісти, які будуть готові піти лише на якийсь компромісний варіант для апологетів російської мови. Тому я аніскільки не сумніваюся, що в самій програмі буде пункт про російську мову в іншому формулюванні». Експерт прогнозує, що «йтиметься про те, що державна мова одна — українська. А правовий статус російської мови як мови меншини буде закріплено законом, у рамках ратифікованої нами Європейської хартії. Таке формулювання може стати частиною урядової програми, і цілком може бути реалізоване». «У Президента є право, і він може накласти вето і на такий компромісний закон. Проте в його ухваленні немає нічого страшного»,— вважає політолог.
«Я гадаю, що треба перевіряти прес-релізи перед тим, як давати журналістам. І, тим більше, не варто було включати цей пункт у прес-реліз, тому що це викликає скандал — і на тлі рішень про обмеження повноважень Президента це створює напруженість»,— зазначив він.
На думку Володимира Малинковича, «насправді нічого реально страшного не відбувається ні для тих, хто хоче посилити позиції російської мови, ні для тих, хто такого посилення боїться. Вважаю, пункту про дві державні не буде в програмі уряду. Власне, Азаров це вже сказав».
У свою чергу, президент Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає повідомлення про плани уряду надати російській мові статусу державної є піар-ходом Партії регіонів.
Він не виключає, що «подібним просочуванням інформації Партія регіонів демонструє вірність своїм виборцям». Водночас він констатує, що «правового механізму запровадити другу державну мову в уряду немає. Навряд чи керівникам Кабміну вдасться зібрати триста голосів, аби подолати вето Президента на законопроект про дві мови».
На думку політолога, «цей скандальчик ніби піар-хід двоякого вживання, для свого виборця — з одного боку, й для Росії — з іншого. Газове питання не втрачає своєї актуальності, й тому Кабмін демонструє Росії: ми робимо все для посилення російської, а ось чи вийде — подивимось. Можна серйозно заговорити про конфронтацію Президент — Прем'єр, якщо «регіонали» почнуть збирати триста голосів для подолання його вето».
Пан Карасьов переконаний, що «для того, аби не втратити виборця, «ПР» постійно має тримати в руках «морквини й пряники». Результат не важливий. Важливі стимули, щоб виборці бачили: Кабмін прагне реалізувати свої обіцянки. Й видно, що Кабмін не є технічним органом. Цей випадок демонструє: уряду важливий настрій електорату, й він готовий коригувати програму, аби не втратити прихильність своїх виборців».
також у паперовій версії читайте:
  • СТВОРЮЮТЬ ПАРТІЮ?
  • ХТО ВІДПОВІСТЬ ЗА НОВОБОГДАНІВКУ?
  • ЯКЩО ПІДВИЩУВАТИ, ТО У КІЛЬКА РАЗІВ!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».