Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
«ХРАМ СПОТИКАННЯ» ЯПОНСЬКОГО ПРЕМ'ЄРА
Прем'єр-міністр Японії Дзюїнтіро Коїдзумі, чиє прем'єрство завершується у вересні, як відомо, відвідав із прощальним візитом святиню Ясукуні. Коїдзумі ходить туди щороку з 2001-го, відколи став прем'єром. Цього разу він побував у храмі у 61-у річницю капітуляції Японії у Другій світовій війні. В Азії, котра у 30–40-х роках ХХ ст. була жертвою японської агресії й де загинули мільйони осіб, цей день відзначається як свято визволення.

«Це — доказ повної відсутності пошани корейського народу», — заявив керівник МЗС Південної Кореї Ван Кі Мун. Термін візиту у день свята Визволення Південна Корея розглядає як ляпас. Корейський півострів був колонією Японії з 1910 до 1945 року і багато потерпів. Перед японським посольством у Сеулі, де була демонстрація двох тисяч осіб, розлючені корейці відрізали голову опудалу, що зображало Коїдзумі.
У Пекіні керівник МЗС Лі Жаосін викликав японського посла Фуджі Міямото і висловив йому офіційне засудження. Візити прем'єра у суперечливу і неоднозначну святиню є однією з причин того, що за останні п'ять років дві найпотужніші держави Азії не провели жодної політичної зустрічі у верхах.
Свій протест заявили також Тайвань, Сінгапур і Австралія.
Таку реакцію прем'єр Японії визначив, як прояв політичної «незрілості».
Дискусія навколо Ясукуні, де моляться за душі 2,5 мільйона японських жертв Другої світової війни, триває, відколи там на стіні у 1978 році серед інших розміщено прізвища 14 головних японських військових злочинців, засуджених після війни і страчених. Для частини японців ці люди є не злочинцями, а вірними підданими імператора. Поруч зі святинею розміщено музей, у якому, на думку багатьох країн, вшановується японський мілітаризм. Коїдзумі стверджує, що він не молився за злочинців. Одягнений у фрак прем'єр вклонився на порозі святині й зробив запис у пам'ятній книзі відвідувачів. У натовпі ж біля храму було чимало осіб, одягнених у однострої японської імператорської армії.
У громадській думці країни нема одностайності щодо візитів Коїдзумі у Ясукуні. Проте японці багато що вибачають непересічному прем'єрові. Їх тішить його «зірковість», оригінальна зачіска і підкреслена ввічливість. Який ще політик під час візиту у США захотів би відвідати музей Елвіса Преслі, щоб заграти на гітарі перед спантеличеним президентом Бушем?
Політологи вважають, що прем'єр відвідував святиню, аби отримати для своєї партії підтримку ветеранів війни, які становлять вагому силу в японській політиці, а також тому, що «доза» націоналізму Японії не зашкодить. Однак своєму наступникові на посаді прем'єра з його ж Ліберально-демократичної партії Коїдзумі залишив нелегкий спадок: перестане ходити у храм — отримає критику від націоналістів; продовжуватиме відвідувати Ясукуні, його критикуватимуть, як нині критикують Коїдзумі. Можливий спадкоємець Коїдзумі на посаді прем'єра Шінзо Абе заявив, що не відвідуватиме храм. Якщо він дотримає слова, суперечностей і розбіжностей не зменшиться, оскільки сам він є сином особи, котру підозрюють у скоєнні військових злочинів.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ІНДІЯ ТА НЕПАЛ ПОТЕРПАЮТЬ ЧЕРЕЗ ЗЛИВИ
  • РОЗПОЧАВСЯ 63-ІЙ МІЖНАРОДНИЙ КІНОФЕСТИВАЛЬ
  • ІЗРАЇЛЬ НЕ ЗНІМЕ МОРСЬКОЇ БЛОКАДИ З ЛІВАНУ
  • ПОМЕР НАГІБ МАХФУЗ
  • ВИБУХИ В ТУРЕЧЧИНІ Й ТАЇЛАНДІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».