Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
ДИПЛОМАТІЯ В ПОГОНАХ
ВОНА СПРИЯЄ ІМІДЖУ УКРАЇНИ НА МІЖНАРОДНОМУ РІВНІ
Одним із основних напрямів діяльності Міністерства оборони є міжнародна співпраця, яка з кожним роком набирає обертів. Лише протягом минулого року відбулося понад 30 заходів, під час яких підписано низку міжнародних, міжурядових і міжвідомчих договорів. Чільне місце, зокрема, посідає розвиток відносин із НАТО.

Вони розвиваються у форматах взаємин візитів керівників МО і Північноатлантичного альянсу виконання Плану дій та Цільового плану Україна— НАТО, участі України в програмі «Партнерство заради миру».
Міністр оборони Анатолій Гриценко торік узяв участь в засіданнях Комісії Україна— НАТО, Ради євроатлантичного партнерства та консультаціях Україна—НАТО на рівні міністрів оборони.
За результатами консультацій, що відбулися у Вільнюсі, між нашою державою і союзниками по НАТО підписано Листа про наміри підтримки програми Спільної робочої групи з оборонних питань, професійного розвитку цивільного персоналу, що працює в структурах безпеки України.
У грудні 2005 року на засіданні Ради міністрів оборони Південно-Східної Європи, що проходило у Вашингтоні за участі Анатолія Гриценка, було оголошено про приєднання України до цієї організації. Ця Рада — сполучна ланка країн цього регіону з НАТО і приєднання до неї є ще одним кроком до вступу в цей блок.
Не відстає щодо налагодження міжнародних контактів і Генеральний штаб Збройних сил України. Зокрема, лише за участю його начальника генерал-полковника Сергія Кириченка відбулося 15 зустрічей із закордонними колегами, він побував з робочими візитами у США, Німеччині, Бельгії, Хорватії, Іспанії, Чехії, результатами яких стали досягнуті двосторонні домовленості стосовно військового співробітництва з цими країнами. Пан Кириченко двічі брав участь у засіданнях Військового комітету Україна—НАТО та Військового комітету Євроатлантичного партнерства на рівні начальників генеральних штабів.
Не забували про Україну й наші партнери. Приміром, із офіційними візитами нашу країну відвідали голова військового комітету НАТО, командувачі Об’єднаними збройними силами США в Європі та Об’єднаними військово-морськими силами США в Європі, начальники генеральних штабів збройних сил Італії, Польщі, інших країн.
Головними результатами виконання завдань Цільового плану у 2005 році стали розробки Державної програми розвитку ЗС України на 2006–2011 роки, реформування головної інспекції Міноборони, створення громадської колегії при МО України.
Минулоріч розпочався новий етап відносин України з НАТО — інтенсифікований діалог з питань набуття членства, який передбачає внесення на порядок денний засідань Ради Євроатлантичного партнерства питань, пов’язаних зі вступом нашої держави до блоку.
Чимало уваги приділяється участі нашого війська в програмі НАТО «Партнерство заради миру», що передбачає підвищення його можливостей, забезпечує сумісність військ країн-партнерів. Із майже 300 запланованих Програмою заходів близько 40 відсотків у 2005 році, передбачали участь підрозділів ЗС України у багатонаціональних навчаннях. Майже 30 відсотків у рамках Програми спрямовувалися на досягнення сумісності систем управління і зв’язку, логістики пристосування до штабних процедур і стандартів НАТО.
Торік на різних курсах, зокрема, мовних і фахових, у військових закладах Альянсу навчалися близько 800 наших вояків, а 24 офіцери пройшли стажування у Війську Польському, вивчаючи його досвід переходу на стандарти НАТО. Передбачається, що в поточному році буде відкрито ще десять додаткових навчальних груп підвищеного рівня вивчення англійської мови. На них щороку вдосконалюватимуть свої знання 1170 військовиків.
Однією з найболючіших проблем для нашої армії, держави і суспільства є соціальна адаптація військовослужбовців, що звільняються з її лав. Нині, як відомо, погони знімають тисячі офіцерів, котрі за недостатньої вислуги не отримуватимуть пенсій, не користуватимуться соціальними пільгами. Зважаючи на це, для них організовано курси перепідготовки, на яких слухачі отримують цивільні спеціальності, що користуються попитом на ринку праці: минулого року за сприяння країн НАТО їх отримали понад 400 осіб. Такі курси функціонують в Києві, Дніпропетровську, Львові, Одесі, Хмельницькому, а незабаром з’являться в Кіровограді, Харкові, Миколаєві.
Одним із головних напрямів співпраці Україна—НАТО є утилізація надлишкових запасів зброї й боєприпасів. Цього «скарбу» у нас вистачає, він — наш головний біль. Вибухи, що пролунали в Артемівську й знову в Новобогданівці, є черговим тому підтвердженням. Під час засідання Комісії Україна—НАТО генеральний секретар НАТО Я. Схефер і президент США Дж. Буш заявили про готовність допомогти нам у вирішенні цієї проблеми. На засіданні Спільної робочої групи Україна—НАТО з питань озброєнь укладено Імплементаційну угоду між Кабінетом Міністрів України та організацією НАТО з питань матеріально-технічного забезпечення й постачання, за якою участь у фінансуванні утилізації боєприпасів, стрілецької зброї й переносних зенітних ракетних комплексів беруть 11 країн Альянсу. Останні трагічні події в Новобогданівці спонукають нашу сторону енергійніше працювати з партнерами з практичної реалізації домовленостей.
Україна, як відомо, активно підтримує миротворчі операції, що відбуваються під егідою Північноатлантичного альянсу. Наш підрозділ є складовою частиною Українсько-польського батальйону у Косовому, укладено Угоду про підтримку антитерористичної операції «Активні зусилля в Середземному морі», ми підтримали операцію блоку в Афганістані, ввели свій військовий контингент у Ірак. Нашу авіацію залучали до перевезення вантажів і миротворчого персоналу Великої Британії, США, Польщі, Німеччини та інших країн.
Корисні для обох сторін контакти налагоджує Міністерство оборони з Європейським Союзом. Зокрема, в рамках реалізації Плану Україна—ЄС опрацьовано питання участі підрозділів Військової служби правопорядку в складі міжнародного батальйону військової поліції під егідою ЄС на Балканах.
Під час 9-го саміту Україна—ЄС, що проходив у Києві наприкінці минулого року, на зустрічі міністра оборони з Високим представником ЄС з питань Спільної зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єром Соланою було заявлено про підтримку Євросоюзом участі України в колективній системі європейської безпеки. Під час саміту були підписані угоди щодо системи повітряного сполучення та глобальної супутникової навігаційної системи, в яких Україна братиме участь.
Якщо говорити про співпрацю України у військовій сфері загалом, відповідні домовленості укладено майже з 50 державами світу. Наприклад, під час візиту нашої військової делегації до Республіки Ірак підписано Протокол намірів про співробітництво між міністерствами оборони України та Іраку. Наші військові передали — згідно з рішенням українського уряду — іракським силам безпеки надлишкову частину озброєнь, військової техніки й іншого майна українського контингенту, що знаходився в цій країні.
У липні 2005 року міністр оборони України відвідав із офіційним візитом Ізраїль: Анатолій Гриценко — перший вітчизняний керівник військового відомства, який побував у цій країні. Він підписав зі своїм ізраїльським колегою Виконавчу угоду про співробітництво у військовій сфері.
також у паперовій версії читайте:
  • НАОДИНЦІ З ЕКОЛОГІЧНОЮ БІДОЮ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».