Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
НОКДАУН ПО-КИЇВСЬКОМУ
Після двох років, проведених у групових турнірах Ліги чемпіонів УЄФА, стамбульський «Фенербахче» цілком може провести сезон у менш престижному Кубку УЄФА. У середу ввечері на стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського для цього багато зробили віце-чемпіони України.

Головний тренер «Динамо» Анатолій Дем'яненко і досі має солідні кадрові проблеми в центрі захисту. До травмованих раніше українців Владислава Ващука і Сергія Федорова тиждень тому приєднався сербський «стовп» Горан Гавранчич. І як же цього 28-річного оборонця не вистачило на 48-ій хвилині, гол у ворота господарів було забито після навісної передачі, яку цілком міг нейтралізувати саме високий Горан... За його відсутності у центрі захисту діяв його тезко Сабліч — дії цього балканця варто оцінити задовільно, але в деяких моментах Горану бракувало швидкості, та й взаєморозуміння з колегою по центру захисту бразильцем Родриго недостатньо.
Весь лівий фланг уже за традицією належав моторному марокканцю Бадру Ель-Каддурі — тренерський штаб ставив завдання перемогти футболістів турецького клубу насамперед у швидкості пересування і прийняття рішень, тому африканець «з двома серцями» був доречнішим на полі, ніж його потенційний конкурент Андрій Несмачний. На правому фланзі Анатолій Дем'яненко віддав перевагу тандему — Мар'ян Маркович більше грав у захисті, Олег Гусєв частіше з'являвся поблизу воріт Рюшту Речбера, час від часу ці «правофлангові» підстраховували одне одного.
На позиції опорних півзахисників вийшли Айїла Юссуф і Карлос Корреа. Нігерієць у матчі проти «Фенербахче» виконував свою звичну роботу — часто якимсь неймовірним чином забирав м'яча у суперників, коли вони тільки розмірковували над продовженням атаки. Натомість бразилець у першому випробуванні по-справжньому сильним суперником був не таким яскравим, як у матчах чемпіонату України чи в протистояннях з посереднім лієпайським «Металургсом». Можливо, абориген теплих країв ще не акліматизувався (як це зробив, приміром, його співвітчизник Діого Ринкон) до українських погодних умов, і наші сімнадцять градусів за Цельсієм здалися йому сибірськими морозами.
Під єдиним форвардом Максимом Шацьких грали Сергій Ребров і вже згаданий Ринкон, якому й судилося стати головним героєм поєдинку.
З капітанською пов'язкою команду господарів на поле вивів найсильніший вітчизняний голкіпер Олександр Шовковський.
Всупереч повідомленням про конфлікт головного тренера «Фенербахче» бразильця Зіко і французького форварда Ніколя Анелька, нападник вийшов в основному складі і провів майже весь матч. У воротах зіграв ветеран Рюшту Речбер, якого добре пам'ятаємо за виступами в національній збірній Туреччині. Не бракувало зіркових футболістів і на інших позиціях: Аппіа, Юміт Озат (капітан команди), Тункай Шанлі, Тюмер Метін, Марко Ауреліо, Кан Арат, Ендер Турачі, Алекс, Серкан Балчі вийшли в основному складі турецького віце-чемпіона.
Не встигла секундна стрілка на годиннику словенського рефері Дарко Цеферіна завершити перше коло, як арбітру вже довелося показувати на центр поля. У першій же атаці динамівців Сергій Ребров потужно пробив з-поза меж штрафного майданчика, і Рюшту Речбера дезорієнтував мінімальний контакт м'яча з ногою когось з оборонців — голкіпер відбив кулю просто перед собою, чим зміг скористатися Діого Рінкон (до речі, бразилець перед цим віддав коротку передачу на свого асистента — така собі вийшла «стіночка»). На жаль, продовжити справу в першій половині матчу господарям не вдалося, хоча нагод не бракувало — один Максим Шацьких тричі отримував нагоди для вирішального удару.
Варто було розпочатися другому тайму, як ситуація вирівнялася. Секундна неуважність захисників «Динамо», і навіс зі штрафного перетворився на гол — на випередження вдало зіграв бразильський легіонер «Фенербахче» Марко Ауреліо — 1:1.
На щастя, розгубленими віце-чемпіони України були недовго. Гостям з Туреччини вдалося вирівняти становище і частіше з'являтися поблизу воріт Олександра Шовковського, але вільних зон у захисті стамбульського клубу від цього не поменшало. До другого м'яча у ворота Речбера призвів кутовий, який теж виник не на порожньому місці. Все розпочалося в контратаці: Артем Мілевський, який замінив Сергія Реброва кількома хвилинами раніше, продерся крізь частокіл ніг і видав передачу на Максима Шацьких. Узбецький форвард наздогнав м'яча поблизу лінії воріт і спромігся прострелити на Діого Ринкона, якому в останній момент завадив турецький захисник. Та бразилець вирішив забити саме в цій атаці, тому подача Карлоса Корреа з кутового стала результативною — Рюшту Речбер не зміг перехопити передачу, і Ринкону, який перебував на дальній стійці в трьох метрах від воріт, залишалося тільки вдало підставити голову — 2:1.
Це вже рахунок переможний, але не такий переконливий, як хотілося б, тому дуже доречним був останній у матчі гол — турки недалеко вибили м'яча зі свого штрафного майданчика, а Айїла Юссуф тільки цього й чекав — з лету він пробив хоч і по центру воріт, але так потужно, що закритий своїми і чужими гравцями голкіпер зміг лише трохи змінити траєкторію: вдарившись об поперечину, м'яч затріпотів у воротах — 3:1!
Останні десять хвилин краще не згадувати: гості, які вже грали в меншості (а після другої жовтої картки ще на 75-ій хвилині пішов відпочивати Серкан Балчі), цілком могли скоротити відставання, та футбольна фортуна в цей час повернулася обличчям до «Динамо». 23 серпня в Туреччині буде непросто, але двом'ячевий гандикап спонукає до оптимізму — київський нокдаун для «Фенербахче» має перетворитися на стамбульський нокаут.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ВИМУЧЕНА ПЕРЕМОГА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».