Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ПОЧИН ОЛЕКСІЯ ЛУКАШЕВИЧА
У шведському місті Гетеборг триває чемпіонат Європи з легкої атлетики. Лише у вівторок, у другий день змагань, в активі наших співвітчизників з’явилася перша нагорода — переможець першості Старого світу 2002 року Олексій Лукашевич цього разу задовольнився бронзовою медаллю.

У фіналі з показником 8 метрів 20 сантиметрів тріумфував темношкірий представник Італії Ендрю Гоув, який живе й тренується в Лос-Анджелесі. До останньої, шостої спроби Олексій Лукашевич ішов другим — спершу з результатом 8 метрів 4 сантиметри, згодом українець подовжив свій політ ще на 8 сантиметрів. Але найкраще шоста спроба вдалася англійцеві Грегу Рутерфорду — стрибок на 8 метрів 13 сантиметрів відкинув Олексія Лукашевича на трею сходинку п’єдесталу пошани. Намагання поліпшити результат британця призвело лише до того, що наш співвітчизник стрибнути не зміг... «В останній спробі мою ногу зсудомило, було так боляче, що я не зміг навіть нормально розбігтися. Останнім часом у мене були піднесення й спади, тож я маю бути задоволений медаллю», — сказав після церемонії нагородження бронзовий призер чемпіонату Європи.
Крім бронзової медалі 29-річного Олексія Лукашевича, тішить ще й те, що його 20-річний колега Віктор Кузнецов став четвертим, на три сантиметри поліпшивши особистий рекорд, який відтепер у фінальних змаганнях становить 7 метрів 96 сантиметрів. Дуже прикро, що юніор ще не відзначається стабільністю: Кузнецов у кваліфікації переконливо подолав «гросмейстерський» рубіж — 8 метрів 25 сантиметрів, і коли б він спромігся так само вдало виступити у фіналі, то став би сенсаційним чемпіоном Європи. Утім, Віктор нині може задовольнитися ще й тим, що встановив новий юніорський рекорд України.
Решта українських легкоатлетів своїми результатами не вражала. Олімпійський чемпіон Афін Юрій Білоног став лише шостим, штовхнувши ядро на 20 метрів 32 сантиметри. З найкращим результатом сезону в світі виграв титул чемпіона Європи німець Ральф Бартельс — 21 метр 13 сантиметрів.
Андрій Юрін посів чотирнадцяте місце в ходьбі на 20 кілометрів (його час — 1 година 26 хвилин 20 секунд). Результату переможця — іспанця Франсіско Хав’єра Фернандеса Юрін програв понад сім хвилин...
У секторі для метання молота сама з собою змагалася 22-річна росіянка Тетяна Лисенко, яка за комплекцією не дуже то й схожа на метальницю. Її переможний результат (і водночас новий рекорд чемпіонатів Європи) — 76 метрів 67 сантиметрів. Це на 2 метри 17 сантиметрів краще за показники срібної призерки — теж росіянки Гульфії Ханафеєвої. Українки опинилися наприкінці чільної десятки — досвідчена Ірина Секачова стала восьмою (69 метрів 8 сантиметрів), а 21-річна Наталя Золотухіна — десятою (65 метрів 30 сантиметрів).
Українські прихильники «королеви спорту» мали надії й на успішні виступи стайєра Сергія Лебедя на дистанції 10000 метрів. Та Сергій більше тяжіє до кросу, а не змагань у чаші стадіону, що й показав фінальний забіг. Довго Лебідь тримався в групі лідерів, де один одного змінювали іспанці Хуан Карлос де ла Осса і Хосе мануель Мартінес, але на передостанньому кілометрі дистанції відчутно втомився. Сергій Лебідь зміг залишитися в чільній групі, та на нагороди вже не претендував. Натомість іспанці, «скинувши» своїм рваним ритмом українця, гадали, що вже схопили Бога за бороду. Не так сталося, як гадалося: у фінішні «розбірки» піренейців втрутився німець Ян Фітчен, і перемога на чемпіонаті Європи стала приємним сюрпризом для нього самого. Сергій Лебідь з результатом 28 хвилин 19,14 секунди став п’ятим.
У змаганнях семиборок уже кілька років немає конкуренток у шведки Кароліни Клюфт. Звісно ж, вона не могла пропустити домашньої першості Європи, й очікування скандинавських уболівальників справдилися: вже на старт останньої дисципліни — бігу на 800 метрів Кароліна виходила фактично в статусі переможниці змагань: перевага в очках була настільки відчутною, що шведці потрібно було просто фінішувати. Провідні українські семиборки виступили не дуже успішно: чемпіонка світу в закритих приміщеннях Людмила Блонська стала п’ятою, а Наталія Добринська — шостою. На шістнадцятому місці завершила чемпіонат Європи Ганна Мельниченко.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • БЛОХІН ВИЗНАЧИВСЯ
  • ДОНЕЧЧАН РОЗСУДИТЬ НІМЕЦЬ
  • ПЕРША ВІДСТАВКА
  • РОЗПОЧАЛИ З ПОРАЗКИ
  • ДОПІНГОВА ЛИХОМАНКА
  • З РІЗНИМ НАСТРОЄМ
  • ПРОДОВЖЕННЯ СКАНДАЛУ
  • РИМ ЧЕКАЄ НА УКРАЇНУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».