Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
БЕЗРОБІТТЯ СЬОГОДНІ. ПРОГНОЗ НА ЗАВТРА
Хоч обсяги та рівень зайнятості населення в нашому суспільстві збільшуються, проблеми безробіття хвилюють багатьох. Передовсім працівників, які, згідно з соціологічними опитуваннями, бояться втратити роботу, а також владу, структури, які опікуються цими питаннями.

Недаремно на черговому засіданні правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, на якому було розглянуто параметри бюджетної програми фонду, внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів щодо соціального страхування на випадок безробіття та нормативних документів, що регулюють деякі аспекти діяльності служби зайнятості, чимало мовилося про ситуацію на ринку праці України в першому кварталі та підсумки роботи служби зайнятості за перше півріччя ц. р. Мабуть, невипадково і заступник міністра праці та соціальної політики України — голова правління фонду Наталія Іванова, і заступник голови правління фонду Яків Бондар, і директор Державного центру зайнятості — керівник виконавчої дирекції фонду Валерій Ярошенко у своїх виступах приділили цим питанням неабияку увагу, назвали цифри зростання зайнятості.
За даними Держкомстату, в середньому в першому кварталі 2006 року чисельність зайнятого населення віком 15–70 років в Україні становила 20,4 млн осіб і порівняно з відповідним періодом минулого року зросла на 405,8 тис. Рівень зайнятості населення віком 15–70 років збільшився з 55,9 до 57,1%. Чисельність безробітних у середньому в першому кварталі 2006 року скоротилась на 167,6 тис. і сягала 1,7 млн осіб. Рівень безробіття знизився (з 8,7 до 7,9%) за рахунок його скорочення як серед мешканців міст, так і жителів сільської місцевості.
Протягом січня— червня поточного року послугами державної служби зайнятості скористалися 1 млн 761,2 тис. незайнятих громадян. Чисельність незайнятих громадян, охоплених активними заходами сприяння зайнятості населення, становила 914 тисяч і зросла до 51,9% проти 48,3% у відповідному періоді минулого року.
На початок липня 2006 року кількість поданих роботодавцями вакансій становила 250,9 тис., що на 22% більше, ніж на відповідну дату 2005 року. Служба зайнятості допомогла працевлаштуватися 556,3 тис. осіб, у тому числі 21,2 тис. безробітних були працевлаштовані шляхом надання дотацій роботодавцям з коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. 15,2 тис. безробітних отримали одноразово виплату допомоги по безробіттю та започаткували власну справу. Загалом рівень працевлаштування незайнятих громадян збільшився до 31,6% проти 29,4% у січні— червні 2005 року.
За направленням державної служби зайнятості в січні— червні 2006 року професійне навчання проходили 118,9 тис. осіб, 85 тис. із них завершили навчання, а 63,7 — працевлаштовано за сприянням державної служби зайнятості. Протягом січня—червня 2006 року в громадських роботах взяли участь 238,8 тис. осіб із числа незайнятих громадян.
Мінімальний розмір допомоги по безробіттю було збільшено з 1 січня 2006 року зі 108 до 118 грн, з 1 квітня 2006 року — до 121 грн, для деяких категорій застрахованих осіб із числа незайнятих громадян: з 1 січня 2006 року — з 150 до 160 грн, з 1 липня 2006 року — до 170 гривень.
Так, нині є в роботі служби зайнятості певні успіхи (хоча тих, хто не зміг працевлаштуватися, вони не «гріють»). Проте керівників Мінпраці й центру зайнятості більше хвилює день завтрашній. Річ у тім, що зростання цін на енергоносії для промисловості не може не торкнутися трудового потенціалу держави. Можливе зменшення працюючих. Відтак, за прогнозами, кількість незайнятих громадян, які звернуться 2007 року до служби зайнятості, зросте порівняно з нинішнім роком на 5%. Отже, служба зайнятості має бути готовою надавати послуги не 1 млн 761,2 тисячі незайнятих громадян, як за перше півріччя ц. р., а майже 2,9 млн осіб. Держава мусить робити все, аби щороку було створено 1 млн робочих місць, використовуючи всі форми і методи допомоги людям. До речі, відповідно до прогнозів, наступного року 12 тис. осіб буде працевлаштовано завдяки наданню дотацій роботодавцям, 17 тисяч безробітних займуться підприємницькою діяльністю, 206,1 тис. осіб (за сприяння служби зайнятості) набудуть професій, які потрібні на ринку праці, а 410,8 тисячі незайнятих громадян візьмуть участь у громадських роботах.
Хоча, коли говорити відверто, наразі достеменно не знаємо, якими цінами на енергоносії нас «ощасливлять» до кінця року. Так що не виключено, що прогнозні дані стосовно обсягів і рівня безробіття можуть бути вищими. Факт лишається фактом: треба вже зараз дбати про створення нових високотехнологічних робочих місць. А це — питання до уряду. Бо десь 60% так званих нових робочих місць — подані підприємствами вакансії, зареєстровані підприємцями нові трудові договори. Служба зайнятості насамкінець є лише посередником на ринку праці, так що робочі місця створює не вона. Хоча від її активної позиції залежить багато. От і говорять про успіхи й прогнози, накреслюють плани на майбутнє.
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕНСІЯ НЕ БУДЕ «УРІЗАНОЮ»
  • ЯКЩО НАКОПИЧИВСЯ БОРГ
  • ДЛЯ КОГО — БЕЗПЛАТНЕ ЖИТЛО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».