Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
КОНСУЛЬТАЦІЇ ЩОДО РОЗПУСКУ ПАРЛАМЕНТУ ПОЧАЛИСЬ
Президент України Віктор Ющенко проводив учора консультації зі спікером парламенту Олександром Морозом, його заступниками та керівниками парламентських фракцій згідно з ч. 2 ст. 90 Конституції України щодо дострокового припинення повноважень Верховної Ради, повідомили Укрінформу в прес-службі глави держави.

У першій половині дня Президент провів зустрічі з керівниками фракцій БЮТ Юлією Тимошенко та «Наша Україна» Романом Безсмертним. Коли номер газети готувався до друку, стало відомо про заплановану зустріч із лідером фракції Партії регіонів Віктором Януковичем.
Під час зустрічей з Юлією Тимошенко і Романом Безсмертним йшлося про парламентську кризу і можливі шляхи виходу з неї. Обговорювалося також питання щодо дострокового припинення повноважень Верховної Ради, якщо протистояння в ній не вдасться врегулювати парламентськими методами.
Поза тим, як зазначає прес-служба Президента, позиція глави держави щодо необхідності підписання Універсалу національної єдності залишається незмінною. Віктор Ющенко наголошує на важливості пошуку компромісу та порозуміння і вважає право на розпуск парламенту своїм останнім аргументом.
Лідер фракції КПУ Петро Симоненко розповів журналістам, що його не запрошували взяти участі у консультаціях, передає «ProUA». Пан Симоненко вважає, що Президент не має права на розпуск парламенту, оскільки не виконав норми Конституції про подання кандидатури на пост прем'єра в парламент. Керманич комуністів підкреслив, що «антикризова» коаліція дотепер не чула конкретних зауважень глави держави у відношенні запропонованої нею кандидатури на пост глави уряду. За словами лідера КПУ, якщо до другого серпня Президент не внесе кандидатуру Януковича в парламент, то фракція буде виступати з ініціативою, аби ВР ухвалила рішення щодо даного питання самостійно.

КОЛИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР
Блок «Наша Україна» заявив про підтримку ініціативи Президента України Віктора Ющенка щодо розпуску Верховної Ради, якщо політичні сили не об’єднаються заради інтересів нашої країни і її народу. Про це сказано в заяві «НУ», оприлюдненій на офіційному сайті блоку. «На загальнонаціональному «круглому столі», скликаному за ініціативою Президента України, українці мали нагоду оцінити рівень національної свідомості вітчизняних політиків. Президент запропонував відкриту політику без підкилимових інтриг і зрад»,— наголошується в документі. На думку членів «Нашої України», «дні, які пройшли з 27 липня, стали яскравим підтвердженням того, що не всі представники українського політикуму готові в своїй діяльності керуватися не кон’юнктурними, а загальнонаціональними інтересами. Вони і зараз намагаються проводити державну політику методами шантажу і ультиматумів. Такі «звички» в політиці повинні залишитися у минулому», передає УНІАН. «Наша Україна» закликає політичні сили знайти в собі мужність і об’єднатися заради інтересів нашої країни і її народу. «Якщо ж виявиться, що кон’юнктурні «інтересики» деяких політиків переважать інтерес загальнонаціонального єднання, — тоді «Наша Україна» підтримає ініціативу Президента щодо розпуску Верховної Ради України. Всі необхідні конституційні підстави для цього у глави держави є»,— наголошується в заяві.
Під час засідання Кабміну Прем’єр-міністр України Юрій Єхануров підтвердив інформацію про те, що Президент проводить консультацію з лідером Партії регіонів Віктором Януковичем. Глава уряду поінформував, що вже відбулися консультації з лідером БЮТ Юлією Тимошенко і з лідером фракції «Наша Україна» Романом Безсмертним. За словами Юрія Єханурова, Президент проведе консультації з лідером комуністів Петром Симоненком (тобто керманич КПУ, у якого, до речі, вчора був день народження, ображався дарма.— «ДУ»).
Незважаючи на консультації щодо можливого розпуску Верховної Ради, речник глави держави Ірина Геращенко вчора заявила журналістам, що Президент України сподівається: відбудеться останнє засідання «круглого столу», за наслідками якого представники політичних сил підпишуть Універсал національної єдності. Вона також нагадала, що з 25 липня, згідно з Конституцією, Президент отримав право на розпуск парламенту. «Є парламентська криза, яку може бути вирішено двома шляхами. Перший шлях — пошук компромісу за «круглим столом», другий — останній аргумент — дійсно припинення повноважень нинішнього парламенту. Саме в такому контексті і відбуваються зустрічі»,— підкреслила пані Геращенко.
А тим часом Євген Кушнарьов заявив журналістам наступне: «Ми маємо чіткий план дій на всі основні сценарії розвитку ситуації». За його словами, в разі проголошення розпуску парламенту, Верховна Рада збереться на екстрене засідання і визначиться з подальшими кроками. Пан Кушнарьов також сказав, що при підписанні Універсалу національної єдності, Віктор Янукович не має права ухилитися від тієї редакції, яка була затверджена політрадою Партії регіонів у вівторок зранку. «Наш лідер готовий до підписання Універсалу в такій редакції, яка була проголосована політрадою, але реакція інших фракцій нам поки невідома»,— сказав він. Депутат зазначив, що інший текст Універсалу Янукович може підписати лише після нового засідання політради Партії регіонів.
також у паперовій версії читайте:
  • ПАРТІЯ РЕГІОНІВ: «ЯКИЙ ІМПІЧМЕНТ?..»
  • ЦЕ БУЛО СКАЗАНО НАПЕРЕДОДНІ
  • КАНДИДАТ У ПРЕМ'ЄРИ ЧИ У ФІГУРАНТИ СПРАВИ ПРО ФАЛЬСИФІКАЦІЮ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».