Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
У ШУМАХЕРА ХОРОШИЙ МАССА!
Чемпіонат світу з автоперегонів у класі машин «Формула-1» подолав рівно дві третини турнірного шляху. Після Гран-прі Німеччини ще три етапи відбудуться на автодромах Старого світу — найближчого уїкенду найкращих пілотів планети прийматиме угорська траса «Хунгароринг». На 27 серпня заплановано Гран-прі Туреччини, на 10 вересня — змагання в Монці на Гран-прі Італії.

Не факт, що доля чемпіонського титулу вирішиться на європейських трасах — відрив Фернандо Алонсо від Міхаеля Шумахера нині скоротився до одинадцяти пунктів, а в Кубку конструкторів перевага «Рено» над «Феррарі» ще менша — лише десять очок. Цілком реально, що ім'я нового чемпіона назове лише одна з останніх трьох гонок сезону — Гран-прі Китаю (1 жовтня), Гран-прі Японії (8 жовтня) або навіть Гран-прі Бразилії (22 жовтня). І досі ніхто не може спрогнозувати, що буде в кінці сезону — повернення «червоного барона» чи дубль іспанського чемпіона.
На дванадцятому етапі німець Міхаель Шумахер разом зі своїм партнером по команді «Феррарі» бразильцем Феліпе Массою зробив для ще більшого загострення боротьби в усіх номінаціях дуже багато. Все розпочалося ще під час кваліфікації. Шумахер тоді став лише другим, пропустивши вперед фіна Кімі Ряйкконена з команди «Макларен», але не це було головним: головний конкурент Шумі Фернандо Алонсо змушений був стартувати лише з сьомої позиції! Свідомо чи несвідомо до цього доклався і сам Міхаель, виїхавши з піт-лейн просто перед іспанцем, коли той виходив на швидке коло. Шумахер пояснив інцидент логічно: якщо мені дали дозвіл на виїзд — маю повне право зробити це. А що там був Алонсо, то не вдома ж зі свого гаража їхав чинний чемпіон світу...
Отже, ще перед стартом перегонів Міхаель Шумахер мав підстави тішитися зі своїх результатів на домашньому автодромі в Хокенхаймі. Варто було розпочатися гонці, як стало зрозуміло, що «червоний барон» знову отримав подарунок. Вже на першому колі зійшов з дистанції ще один німець Ніко Росберг з команди «Вільямс» і на трасі з'явився пейс-кар. Попередні розрахунки штабу «Макларена» передбачали, що кілька перших кіл лідер цієї команди Кімі Ряйкконен проїде з максимальним прискоренням (паливні баки його боліда майже спорожніли), реальність була іншою — кілька кіл довелося їздити з однаковою для всіх швидкістю за машиною безпеки...
Після першої серії піт-стопів Шумахер став лідером. Цікаво, що в боксах Міхаель провів більше часу, ніж його партнер по команді Феліпе Масса, але бразилець чітко дотримується «командного ордеру», тож на виході з піт-лейн другий номер «Феррарі» пригальмував, щоб лідер знову очолив перегони. Фернандо Алонсо в цей час був надто повільним, і до середини дистанції два боліди «Феррарі» випереджали Марка Веббера з «Вільямса» (цей гонщик перебував на третій позиції) майже на півхвилини. Машини «Рено» під керуванням Джанкарло Фізікелли і Фернандо Алонсо відставали ледь не на хвилину.
Коли після другої серії піт-стопів тандем команди «Феррарі» знову виїхав на трасу першим (і це при тому, що Марк Веббер мав на одну зупинку в боксах менше), стало зрозуміло, що дублеві італійської стайні зможуть завадити хіба що технічні проблеми або стихійне лихо. Ані першого, ані другого не сталося, тож гонщики команди «Феррарі» завершили змагання на цілком заслужених позиціях.
З інших подій варто відзначити фінішний спурт Кімі Ряйкконена. Фінський гонщик команди «Макларен», якому довелося заїздити на дозаправку втретє за дванадцять кіл до фінішу, на новій гумі спромігся-таки вибороти місце на подіумі — він завершив дистанцію третім.
П'ята позиція іспанця Фернандо Алонсо дозволила йому в чемпіонаті пілотів досягти красивого числа 100 у графі «набрані очки», але це навряд чи втішило лідера команди «Рено». Набравши повноцінних десять балів, екс-чемпіон світу Міхаель Шумахер наблизився до опонента на відстань, трохи більшу за одну перемогу. Коли тенденція не зміниться, то не виключено, що на азійські етапи в статусі лідера поїде вже не Фернандо, а Міхаель. Тишком-нишком другий номер «Феррарі» Феліпе Масса випередив і Кімі Ряйкконена з команди «Макларен», і свого колегу з команди «Рено» Джанкарло Фізікеллу: у бразильця рівно півсотні очок, у фіна й італійця — на один пункт менше.
У Кубку конструкторів є «Рено» (149 очок) і «Феррарі» (139), з ними безуспішно намагається конкурувати «Макларен» (77), а є всі інші — з «Хонди» (37 пунктів) розпочинаючи.
Після кількох безбарвних сезонів прихильники автоперегонів «Формула-1» нарешті отримали справжню боротьбу і в чемпіонаті пілотів, і в Кубку конструкторів.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • НЕЩАСЛИВИЙ ПЛЕТИКОСА
  • 120 МІЛЬЙОНІВ ЗА РОНАЛДІНЬЙО!
  • РОБЕРТО КАРЛОС ЗАЛИШАЄТЬСЯ В МАДРИДІ
  • «СТАРА СИНЬЙОРА» СТАНЕ ФЕНІКСОМ?
  • «ДЛЯ ПЕРЕМОГИ ЗРОБЛЮ ВСЕ!»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».