Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
ЗДОРОВ’Я НА КОРДОНІ В ОСОБЛИВІЙ ЦІНІ
Серед чинників, що впливають на виконання прикордонниками своїх обов’язків, стан здоров’я відіграє чи не найголовнішу роль. Тому призову хлопців до підрозділів, які охороняють наші рубежі, передує досить жорсткий добір, під час якого юнаки, в яких лікарі виявляють навіть незначні вади, «відсіюються».

Але це не означає, що ті, кому поталанило одягти зелені кашкети, упродовж усієї служби не хворіють та не потребують медичної допомоги.
Про те, як піклуються про збереження та зміцнення здоров’я особового складу, розповідає начальник управління охорони здоров’я Державної прикордонної служби України, заслужений працівник охорони здоров’я, кандидат наук з державного управління, доцент, член колегії Міністерства охорони здоров’я, генерал-майор медичної служби Володимир Мегедь.
Про стан здоров’я офіцерів, прапорщиків та солдатів дбають близько 1600 фахівців-медиків,— розповідає Володимир Петрович. Переважна більшість із них є справжніми професіоналами. На сьогодні маємо у своєму складі госпіталі в Києві, Одесі та Львові. А ще чотири медичні лазарети та 34 медпункти, розміщені в органах Державної прикордонної служби, що безпосередньо охороняють кордон.
Госпіталі, особливо центральний клінічний, оснащені сучасною медичною технікою та обладнанням, діагностичною апаратурою, що сприяє якісному лікуванню хворих. Лише торік придбано обладнання для ендоскопічних хірургічних та урологічних операцій на 400 тисяч гривень, а також наркозно-дихальний апарат «Бриз-1», вісім стоматологічних установок, апарати ультразвукової діагностики, рентгенівський апарат з цифровою обробкою зображення та застосуванням малодозованих рентгенівських навантажень, фізіотерапевтичне обладнання.
— Але ж найсучасніша апаратура не замінить людини. Я маю на увазі лікарів, медичних сестер, у чиїх руках — у прямому розумінні слова — життя пацієнтів. Чи не так, Володимире Петровичу?
— Звісно, що так. З 400 лікарів та 900 працівників середньої ланки чимало за свою працю удостоєно почесного звання «Заслужений працівник охорони здоров’я» та «Заслужений лікар», мають урядові нагороди. А головне — авторитет серед пацієнтів. Наявність у госпіталях сучасної медтехніки дозволяє моїм колегам виконувати найскладніші операції, використовуючи при цьому унікальні технології малотравматичної безкровної хірургії та урології, застосовувати високоінформативні діагностичні дослідження, системи цілодобового контролю стану хворих, зокрема систему холтерівського моніторування серцевого ритму та добового моніторування артеріального тиску. Фахівці госпіталів Державної прикордонної служби України за допомогою сучасної апаратури діагностують захворювання практично всіх органів і систем людського організму, що є передумовою правильного та якісного лікування.
— Доводилось чути багато схвальних відгуків про ваш центральний госпіталь.
— Останнім часом обсяг роботи медичного персоналу, який там працює, значно зріс, але на якості лікування це не позначилося. Лікарі Центрального клінічного госпіталю є досвідченими фахівцями. Останнім часом з’явилося чимало нових методик лікування, лікарських засобів. І щоб сповна використовувати останні досягнення, медики підвищують свій професійний рівень, зокрема, на базі Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Шупика.
На добрі слова заслуговує і колектив госпіталю західного регіонального управління Державної прикордонної служби, що у Львові, колектив якого очолює підполковник медичної служби Михайло Карнаух. За два роки, що минули, він поповнився молодими фахівцями. На високому рівні працює й колектив Одеського госпіталю на чолі з полковником медичної служби Юрієм Поповим. Свідченням цього є той факт, що сюди по допомогу звертаються й одесити, і навіть жителі інших регіонів.
— Служба охорони здоров’я Державної прикордонної служби, як відомо, реформується. У чому суть реформи?
— Підсумки підбивати зарано, але можу упевнено сказати, що втілення нововведень у життя вже підвищило рівень медичного забезпечення особового складу, і воно практично відповідає вимогам сьогодення. На першому етапі реформування ми організували в госпіталях мобільні лікувально-діагностичні комплекси. Це дало змогу контролювати стан здоров’я прикордонників безпосередньо в місцях служби й за необхідності надавати їм кваліфіковану допомогу. В екстрених випадках використовуємо реанімаційні автомобілі і навіть авіацію. Амбулаторно-поліклінічна та загальнопрофільна медична допомога, що надається поліклінічними відділеннями та кабінетами амбулаторного лікування, уже дала позитивні результати.
— Загальна захворюваність зросла чи, навпаки, знизилася останнім часом?
— У 2005 році вона порівняно з попереднім роком знизилась майже на три відсотки. Диспансеризацією охоплено майже 98 відсотків особового складу.
— Де влітку набираються наснаги охоронці наших кордонів?
— Для цього маємо санаторій у Ялті, центри оздоровлення та відпочинку в Одесі та смт Піщане (АР Крим) і дитячий оздоровчий табір «Прибережний». Вони здатні прийняти понад півтори тисячі людей водночас. Усього ж за сезон у них оздоровлюється близько 10 тисяч військовослужбовців, працівників, ветеранів Державної прикордонної служби та членів їхніх сімей. Ялтинський санаторій «Прикордонник» розташований в унікальному куточку Південного берега Криму — Лівадії. На заново створеній лікувальній базі санаторію розгорнуто три відділення (кардіологічне, неврологічне й терапевтичне), лікувально-діагностичні кабінети відповідно до курортних особливостей Криму. Вони оснащені сучасним діагностичним та фізіотерапевтичним обладнанням. У сонячній Одесі, в районі славетної Аркадії, височать корпуси Центру оздоровлення та відпочинку «Одеса— Аркадія».
До сфери управління Держприкордонслужби передано Центр оздоровлення та відпочинку «Піщане» на 700 місць. Маємо також дитячий оздоровчий табір «Прибережний» неподалік міста Саки. До послуг дітей — кінотеатр, спеціально обладнаний піщано-гравійний пляж, танцювальний майданчик. Табір розраховано на 450 осіб, харчування — п’ять разів на день. Одним словом, дбаємо про здоров’я і самих прикордонників, і їхніх дітей. За підсумками 2005 року Міністерство в справах сім’ї, молоді та спорту наш табір визнали найкращим дитячим оздоровчим закладом України.
Звісно, проблем вистачає. Але їх, вважаю, потрібно не констатувати, а вирішувати. Що ми й робимо.
також у паперовій версії читайте:
  • КРИЛАТА ГВАРДІЯ
  • ПАРТНЕРСТВО — ЦЕ ДОПОМОГА
  • МУЗИЧНИЙ ПРИВІТ
  • ІЗ НОВОСІЛЛЯМ!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».