Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЛІГА ЧЕМПІОНІВ, КУБОК УЄФА: КОМЕНТАР ДО ПРОЦЕДУРИ
У попередньому випуску «ДУ» ми повідомили про підсумки жеребкування третього кваліфікаційного раунду найпрестижнішого клубного турніру Старого світу — Ліги чемпіонів УЄФА. Як уже знають прихильники футболу, чемпіон України — донецький «Шахтар» останній бар’єр кваліфікації долатиме, вочевидь, у Польщі. Переможець польської національної першості — варшавська «Легія» — на другому кваліфікаційному етапі зустрічається з ісландським клубом «Хафнарфйордур» (перший матч суперників на острові в Атлантичному океані завершився з рахунком 1:0 на користь «Легії»).

Київським динамівцям, які також були сіяні перед початком процедури жеребкування, пощастило значно менше. Підопічні Анатолія Дем’яненка пройдуть до групового турніру лише в тому разі, коли здолають опір амбіційного стамбульського клубу «Фенербахче» (в тому, що віце-чемпіон Туреччини, так само, як і його український опонент, може перемогти суперників на другому етапі кваліфікації, немає сумнівів — «Фенербахче» в першому матчі проти фарерського «Торсхавна» декласував острів’ян з рахунком 4:0).
І «Шахтар», і «Динамо» перші матчі проведуть у вівторок або середу наступного тижня на власному полі, а за два тижні по цьому гостюватимуть у Варшаві й Стамбулі.
Стали відомі підсумки процедури жеребкування другого кваліфікаційного раунду кубка УЄФА — саме на цій стадії у боротьбу вступають одеський «Чорноморець» і запорізький «Металург». Команда Семена Альтмана 10 серпня прийматиме польську команду «Вісла» з Плоцька, а запорізький «Металург» поїде в гості до молдовського «Зімбру». 24 серпня відбудуться матчі-відповіді в Плоцьку і Запоріжжі. Сьогодні маємо слушну нагоду проаналізувати шанси українського квартету на проходження до основних стадій європейських клубних турнірів.

«Синьо-жовті» екзаменуватимуть киян. Чи навпаки?
Найскладнішого суперника мають київські динамівці. Два роки тому, коли про «швейцарський футбол на підйомі» в Україні ще не підозрювали, в третьому раунді кваліфікації Ліги чемпіонів УЄФА команда Олексія Михайличенка мала зіграти з турецьким «Трабзонспором». Динамівці примудрилися програти на своєму полі з рахунком 1:2, чим поставили під загрозу вихід до групової стадії турніру. В режимі авралу було прийнято єдино правильне рішення: замість молодого, талановитого, але малодосвідченого наставника до керма «Динамо» на короткий термін повернувся Йожеф Сабо. Ще на посаді головного тренера збірної експресивний угорець з динамівським серцем запам’ятався перлами про те, що є «головним у танку», потрібні слова він знайшов і перед матчем-відповіддю у Трабзоні. Український клуб здобув виїзну перемогу з рахунком 2:0 і заслужено отримав путівку до групового турніру Ліги чемпіонів УЄФА.
Однак у серпні 2006-го події дворічної давнини варто забути. По-перше, через те, що минулі заслуги «тут і тепер» мало кого цікавлять. По-друге, «Трабзонспор» у кваліфікації Ліги чемпіонів у самій Туреччині сприймався доволі екзотично. Зовсім інша річ — стамбульський «Фенербахче». На відміну від кількох інших турецьких клубів, великі амбіції «синьо-жовтих» (кольори форми «Фенербахче») нині підкріплено вагомими фінансовими аргументами. До останнього туру першості Туреччини команда, яку очолював тоді німецький фахівець Кристоф Даум, вела перед у протистоянні з «Галатасараєм». У разі, коли б у 34-му турі «Галатасарай» і «Фенербахче» зіграли з ідентичними результатами, чемпіонами стали б «синьо-жовті». «Галатасарай» виграв, натомість «Фенербахче» втратив очки в поєдинку проти аутсайдера «Денізліспора» — 1:1. Показовим є відрив «Галатасарая» (83 очки) і «Фенербахче» (81 очко) від найближчих переслідувачів. Бронзовий призер «Бешикташ» до свого активу зарахував аж... 54 очки. Вам це нічого не нагадує, шановний читачу?
Ще один важливий факт: у двох останніх сезонах «Фенербахче» виступав у груповому турнірі Ліги чемпіонів УЄФА. Причому для потрапляння до цієї стадії стамбульцям не доводилося докладати особливих зусиль: двічі поспіль «синьо-жовті» вигравали національну першість, а Туреччина мала достатній рейтинг для того, щоб чемпіон не трудився у кваліфікації.
Щоправда, в компанії зоряних клубів особливих успіхів «Фенербахче» не здобував. Два роки тому трьох перемог і трьох поразок вистачило для третього місця в групі і путівки до Кубка УЄФА. Стамбульці двічі з мінімальним рахунком 1:0 переграли празьку «Спарту», а в останньому турі на власному полі розгромили резервістів «Манчестер Юнайтед» — 3:0 (турнірні завдання на той момент команда сера Алекса Фергюсона вже виконала).
В минулому сезоні на чемпіонському турнірі «Фенербахче» виступив ще гірше — посів останнє місце в групі, маючи лише одну перемогу і одну нічию в активі. Підопічні Кристофа Даума двічі програли «Мілану» (1:3 на виїзді і 0:4 вдома — пам’ятаєте «покер» Андрія Шевченка?), поділили очки з ПСВ (3:0 і 0:2) та не надто вдало зіграли з «Шальке» (3:3 і 0:2).
У червні керівники стамбульського клубу задовольнили прохання Кристофа Даума про відставку. Згодом «Фенербахче» прийняв екс-наставник збірної Японії, легендарний у минулому бразильський футболіст Зіко. У Країні вранішнього сонця підсумки роботи Артура Коїмбри (варто пам’ятати, що Зіко — це лише прізвисько) на посаді головного тренера національної команди не схвалюють. За часів його керування залізна дисципліна, яку плекав француз Філіп Трусьє, відійшла у небуття, хоча більшість футболістів тієї команди, яка непогано виступила чотири роки тому на домашньому чемпіонаті світу, грали і на полях Німеччини. Можливо, зміна наставника команди-суперниці — це один з шансів київського «Динамо».
Незважаючи на хорошу комплектацію «Фенербахче», турецький клуб продовжує бути активним на трансферному ринку. За інформацією провідного іспанського спортивного видання «Marca», близьким до переїзду до Стамбула є бразильський захисник мадридського «Реала» Роберто Карлос. У таборі «синьо-жовтих» залишаються провідні футболісти — ганський півзахисник Стівен Аппіа (його у міжсезоння активно «сватали» до італійської «Роми») і його бразильський колега по амплуа Алекс. У нападі може вийти французький форвард Ніколя Анелька, не бракує в команді і гравців національної збірної Туреччини — серед них голкіпер Волкан Демірель, захисники Сервет Четін і Юміт Озат, півзахисники Тюмер Метін і Серкан Балчі, нападник Тункай Санлі.
«Вважаю, що шанси команд — 50 на 50. Можливо, у «Динамо» вони трохи вищі. Коли не проходити таких суперників, як «Фенербахче», то в самій Лізі робити немає чого! Цього суперника можна і треба перемагати. У них новий тренер, якому ще потрібно познайомитися з командою. У Туреччині нормальна практика, коли гравців купує не тренер, а президент клубу, якого не цікавить: потрібен цей футболіст наставнику чи ні. Але турки битимуться за вихід відчайдушно — для них участь у Лізі чемпіонів конче важлива», — говорить найкращий бомбардир чемпіонату світу 1994 року Олег Саленко. Він же зауважує, що проведення першого матчу вдома — чинник позитивний, оскільки на виїзді стамбульці можуть стати безпорадними, якщо в «Динамо» піде гра.
Набагато зваженішими є коментарі з табору київського «Динамо». Анатолій Дем’яненко, головний тренер: «Нормальний жереб. Слабкі суперники відсіялися на ранніх етапах, а «Фенербахче» я вважаю гідним опонентом. Перегравши турків, можна сказати — наш клуб готовий грати в Лізі чемпіонів. До нашої першої зустрічі «Фенербахче» зіграє двічі — в єврокубках проти фарерського чемпіона і в першості з «Ерчієспором». На одному з матчів буде присутній динамівський представник. Сподіваюся, що невдовзі спорожніє наш командний лазарет, і ми зможемо виставити оптимальний склад».
Йожеф Сабо, віце-президент: «Гадаю, з жеребкуванням не пощастило ані нам, ані турецькій команді. Нам — тому, що «Фенербахче» не перше десятиліття входить до когорти найсильніших клубів своєї країни, є багаторазовим чемпіоном і володарем національного Кубка, в його складі чимало гравців збірної Туреччини. Їм — тому, що «Динамо», за винятком минулого сезону, стабільно грало в груповому турнірі Ліги чемпіонів і діставалося в цьому турнірі півфіналу. У мене немає побоювань щодо настрою динамівців на поєдинки проти «Фенербахче». Дем’яненко в ідеальному контакті з колективом, у чому ми мали змогу переконатися в Лієпаї. Водночас радити щось колезі я не став би: універсальних рецептів перемог не існує апріорі».

«Шахтареві» — пощастило?
Зважаючи на рівень опонента київського «Динамо», «Легія» для «Шахтаря» більше скидається на подарунок долі. Але в цьому є й небезпека — Йожеф Сабо цілком доречно зауважив, що з мотивацією на матчі з турецьким віце-чемпіоном у киян проблем не буде, натомість наставник гірників Мірча Луческу ще має довести своїм підопічним, що надмірно берегти ноги в поєдинках з польським чемпіоном не варто.
«Це, звісно, не «Інтер», але ми маємо бути дуже уважні», — говорить президент донецького «Шахтаря» Ринат Ахметов. «Я не бачив ігор цієї команди, але зі слів нашого захисника Маріуша Левандовського — це дуже сильний суперник. По-перше, «Легія» давно прагне виступити в Лізі чемпіонів і буде дуже мотивована. По-друге, це чемпіон Польщі, найкращий польський клуб. По-третє, щоб пройти цю команду, ми маємо бути дуже уважні та сконцентровані», — розгортає свою думку футбольний функціонер.
«Нам випав не найгірший жереб, — вважає наставник чемпіонів України Мірча Луческу. — «Шахтар» зобов’язаний здолати бар’єр кваліфікації. Ми готувалися до цього етапу майже весь сезон через ігри чемпіонату України. Ми з повагою ставимося до всіх команд, адже це найкращі клуби своїх країн, але маємо перед собою конкретну мету — вийти до групового етапу».
Коментуючи підсумки жеребкування, головний тренер «Легії» Даріуш Вдовчик пообіцяв «зробити все, щоб піднести сюрприз». У Донецьку прагнуть таких «сюрпризів» уникнути.

До Одеси їде переможець «Легії»
«Чорноморець», як і «Шахтар», зіграє з польською командою. На відміну від «Легії», «Вісла» в чемпіонаті Польщі зіграла невдало — тільки дванадцятий результат. Але ця команда — з характером. Футболісти з Плоцька виграли не тільки національний Кубок, а й Суперкубок Польщі. Перед стартом нинішнього сезону «Вісла» переграла «Легію» з рахунком 2:1.
Перші коментарі як з одного, так і з іншого боку були стриманими — суперника поважаємо, але не боїмося. «Мета нашої команди в Кубку УЄФА — намагатися перемагати в кожному матчі», — говорить віце-президент «Чорноморця» Олег Марус. «Мені більше хотілося б зіграти зі швейцарським «Сьйоном», — говорить головний тренер польського клубу Мацек Віяцек. — У нас немає іншого виходу, ніж пролити багато поту на полі».
Коментарі з табору запорізького «Металурга» — ще загальніші. Зокрема, капітан української команди Андрій Глущенко не уникнув штампу — в єврокубках, мовляв, слабких суперників не буває. Чи спроможний молдовський «Зімбру» стати проблемою для фіналіста Кубка України, знатимемо наступного четверга.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ЛІДЕРИ ЗНАЮТЬ СВОЇ МІСЦЯ
  • ШУМАХЕР ПОВЕРНУВСЯ З ІНТРИГОЮ!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».