Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЦЕ ЦІКАВО
«СОЛОВЕЙ ЗАКОХАВСЯ В ТРОЯНДУ...»
Ми любимо квіти за їхню красу, оточуємо ними себе і прикрашаємо житло, та часто їх недооцінюємо. Квіткові символи мають не менше значення, ніж камені-талісмани. Та ніхто не знає, що важливіше на космічних терезах вічності — постійність матеріального буття чи жертовна готовність квітів померти на полі або в розкішній вазі.
Усі квіти — прекрасні, але, за загальним визнанням, царицею квітів є троянда. За астрологічним трактуванням квіткових символів, вона відповідає царському знаку — Леву і тому потребує значної уваги.

Якщо троянда цього не отримує, то замість користі приносить шкоду. Люди, здатні віддавати енергію, чудово уживаються з цією квіткою, а в тих, хто поглинає енергію, троянда викликатиме дратівливість і нервозність. Велика кількість троянд у будинку може навіть спричинити нервовий стрес, слабкість, головний біль, нудоту. Якщо у вас вдома живе сіамська кішка, то троянді у вас місця немає.
Цариця квітів — символ божественної таємниці кохання. У європейській культурі троянда, особливо яскраво-червона, символізує чуттєве кохання. В античні часи вона асоціювалась із швидкоплинними радощами життя. Як і деякі інші квіти, троянда була не тільки символом кохання, але й смерті: римляни роби-ли з троянд гірлянди для гробниць.
Мовою квітів троянда дамаська означає сором’язливе кохання; троянда біла в букеті — серце, яке ще не знало кохання; жовта — зраду; червона — велике кохання і страждання через любов; троянди білі й червоні разом — вогонь серця. Вважають, що дівчатам краще дарувати квітки світлих кольорів. Віднедавна популярними стали жовті й помаранчеві троянди як знак багатства (золота).
З оповідей давніх істориків відомо про те, що за часів правління Клеопатри в Єгипті троянди в садах висаджували у вигляді квадратів. Між рядами пальм розміщували клумби з червоними та яскраво-помаранчевими квітами. Підлогу в палаці Клеопатри на третину метра встеляли трояндовими пелюстками, покриваючи їх тонкою шовковою сіткою. Вінками з троянд прикрашали голови гостей, а самі гості лежали на подушках, наповнених пелюстками цих ніжних квітів. Троянди обвивали дорогоцінні кубки, а гірлянди з пелюсток звисали зі стін і колон. Запашна трояндова вода струменіла у фонтанах, а зі стелі падав «дощ» з трояндових пелюсток. Гості пили запашне трояндове вино, їх частували трояндовим варенням, цукатами з пелюсток.
У Давньому Римі троянда була символом хоробрості, нею нагороджували найсміливіших воїнів. Вважалося, що ця квітка додає мужності, тому напередодні битви воїни замість шоломів носили вінки з троянд. Патриції в Римі клали ці квіти до ніг коханих жінок, дівчата обкурювали себе трояндовим фіміамом, приворожуючи наречених, патриціанки купалися в трояндовій воді, щоб зберегти молодість, а гладіатори мастили себе трояндовою олією, щоб стати непереможними. Найгарніші дівчата обсипали гладіаторів-тріумфаторів дощем з троянд, прикрашали їх гірляндами й вінками.
В епоху Середньовіччя троянди були оголошені язичницькою гріховною розкішшю, тоді в Європі їх майже знищили. Тільки у ХІІІ столітті граф Шампаньї Тібо VІ привіз із хрестового походу у свій замок махрову троянду. З того часу у Франції ця квітка стала популярною (насамперед серед знаті).
У ХVІ столітті пелюстки троянд привозили до Європи з Дамаска і виготовляли дорогоцінну запашну олію. Тоді церква оголосила троянду райською квіткою і присвятила її Богородиці. Так цариця квітів знову підкорила Європу.
У багатьох народів є чимало сюжетів, пов’язаних з пошаною до цієї квітки. Один із центральних образів перської поезії — закоханий у троянду соловей, який фарбує її пелюстки в такий колір, як кров його серця. За одним з грецьких міфів, Афродіта перетворила на троянди змішану з нектаром кров смертельно пораненого Адоніса. А в християнську добу троянда стала символом крові святих мучеників, символом терпіння та страждань Богоматері. Вона була «квіткою мудреців» у європейській алхімії, символом утаємничених у давню мудрість.
Троянду називають ще й королевою краси. Деякі косметологи стверджують: якщо з троянд збирати і пити ранкову росу, помолодшає не лише душа, а й тіло. А якщо рано-вранці зібрати пелюстки, що нападали вночі, запарити їх і змішати з відваром шипшини, то довго будете молодими й бажаними й самі сповнитеся бажання кохати. Темноволосим і карооким варто збирати світлі пелюстки троянди, а світловолосим і світлооким — червоні, яскраві.
Запах троянди цілющий для тих, хто має порушення кровообігу й сердечного ритму. Цей аромат вгамовує кашель, позбавляє головного болю й полегшує страждання при артритах. Корисним він є й для хворих на виразку шлунка. Вважається, що будь-яке захворювання шлунку свідчить про втрату енергії, а запах троянди додає її організму, тож людина видужує швидше. Троянда відома як пом’якшувальний засіб, що омолоджує шкіру, запобігає зниженню її тонусу. Аромат цієї прекрасної квітки допомагає впоратися з почуттям суму, меланхолії, пережити розчарування.
За квітковим сонником, бачити уві сні квітучі й духмяні троянди означає наближення радісної події. Цей сон говорить також про вірність вашого обранця. Вдихати уві сні аромат троянди — нічим не затьмарена радість; бачити уві сні зів’ялі троянди — самотність. Якщо дівчині сняться оберемки троянд — вона буде щаслива, а коли наснився квітучий трояндовий кущ — до фінансового благополуччя.
А ще з пелюсток троянди готують дуже смачне вино. Так само неперевершено смачним і корисним (зокрема, помічним при стоматиті) є варення з пелюсток троянд.
Півкілограма свіжих пелюсток троянд зсипте в посудину, в якій ви зазвичай варите варення. Потім додайте півкілограма цукру, влийте сік з 2–3 лимонів і розітріть до утворення однорідної маси. З півтора кілограма цукру і трьох склянок води зваріть сироп, вкиньте туди розтерту масу й варіть на слабкому вогні до прозорості. Потім варення треба розкласти в простери-лізовані банки. Узимку ложка такого варення до чаю або до начинки в пиріг буде справжньою насолодою.

Підготувала Ганна ІВАНОВА
також у паперовій версії читайте:
  • ШОУ ЗА СКЛОМ
  • «ЗАЧАКЛОВАНИЙ» ЛІС
  • ДЛЯ ВАС, ПАНЯНКИ Й ПАНІ, БУДЬ-ЯКА ЗАБАГАНКА
  • ЛЮБИТЕЛЯМ ПРИГОД
  • МУЗЕЙ КАТУВАНЬ
  • ПАРАД КОРІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».