Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
БАНК «АВАЛЬ»: ПОЗИКИ ДЛЯ МІКРОБІЗНЕСУ
Представники банку «Аваль» та Європейського банку реконструкції й розвитку (ЄБРР) підписали у Києві угоду про надання українському банку позики у розмірі 50 млн дол. США для підтримки й розвитку малого і середнього бізнесу (МСБ). Рада директорів Європейського банку реконструкції й розвитку вирішила виділити кредит терміном на п’ять років.

Таким чином, позичальники матимуть змогу отримати довгострокові кредити для розвитку бізнесу.
Банк «Аваль» надаватиме позики представникам малого і середнього бізнесу без узгодження з Національним банком України, оскільки позика відкрита безпосередньо на банк і не передбачає державних гарантій. На яких умовах ЄБРР надав кредит «Авалю», банкіри повідомляти відмовились, посилаючись на комерційну таємницю, проте зазначили, що умови позики для банку були привабливими. Експерти банківського сектора зауважують, що ця угода свідчить про довіру західних фінансових організацій до банку «Аваль». Загалом стан вітчизняного ринку банківського кредитування поліпшується, а нинішній рік, за висновками спеціалістів, може стати ексклюзивним за обсягами для цього виду послуг. На кінець 2005 року загальний обсяг інвестицій ЄБРР в Україну з 1993 року становив близько 1,9 млрд євро за більш як 70 проектами.
Це — друга позика ЄБРР для банку «Аваль». Ще 2003 року він отримав право надавати кредити суб’єктам господарської діяльності за кредитною лінією ЄБРР у 15 млн доларів без будь-яких гарантій з боку держави. Нині послугами банку користуються понад 210 тис. корпоративних і 3 млн приватних клієнтів. Проте кредити отримують лише 15 тис. клієнтів, що свідчить про значний резерв для кредитування. Банк має розгалужену регіональну мережу, до якої входять майже 1,4 тис. підрозділів по всій Україні, а частка кредитування МСБ на банківському ринку сягає 12%. Переважна більшість відділень банку обслуговують малий та середній бізнес. Зважаючи на те, що в Україні працює 156 комерційних банків, такий результат свідчить про лідерство у цьому сегменті.
Цьогорічний кредит ЄБРР надано банку терміном на п’ять років, проект передбачає середньострокове фінансування «Авалю» для підтримки приватних малих і середніх підприємств. На початку цього року акціонери затвердили кредитування МСБ як основну стратегію банку. Суми кредитів, які видаватимуть суб’єктам бізнесу, коливатимуться в діапазоні від 80 до 300 тис. євро. Банкіри прогнозують, що середній розмір кредитів становитиме 250–300 тис. євро, а максимальний — 1,5 млн євро. Кредити видаватимуть терміном до п’яти років під 12% річних у євро та під 16% у гривні. Загалом банкіри обіцяють, що відсоткові ставки на кредити для малих підприємств будуть у середньому нижчими від середньоринкових. Усі кредитні продукти будуть стандартизовані, також упроваджуватимуть нові механізми управління ризиками неповернення або прострочення кредитів. У цьому секторі управління консультативну допомогу надаватиме ЄБРР.
Як зазначив голова правління банку «Аваль» Володимир Лавренчук, після придбання 93,5% акцій банку «Аваль» міжнародною банківською групою Raiffeisen International, що має штаб-квартиру у Відні (Австрія), банк став членом цієї міжнародної групи і незабаром матиме офіційний логотип «Райффайзен банк Аваль» (Raiffeisen BANK AVAL), або RBA. В експертних колах банк позначають цією абревіатурою. Директор департаменту малого та середнього бізнесу банку «Аваль» Роберт Коссманн після підписання угоди сказав, що на українському ринку банк вважає своїм пріоритетом кредитування сектора малого бізнесу. Особливим напрямом буде кредитування аграрного бізнесу і фермерів. За висновками експертів, після банкрутства банку «Україна», який мав найбільшу мережу відділень у райцентрах, нішу банківських послуг на аграрному ринку активно виборював «Аваль». У результаті нині банк обслуговує 30% клієнтів аграрного ринку. Про зростання аграрного ринку опосередковано свідчить те, що кредитування агробізнесу не є збитковим для банків.
Розраховувати на кредити RBA можуть суб’єкти мікробізнесу, чий обсяг річного продажу становить до 1 млн. євро, та малого й середнього бізнесу з обсягами щорічного товарообігу до 5 млн. євро. Тобто отримати кредит за програмою фінансування МСБ зможуть підприємства з річним продажем продуктів і товарів від 6 до 32 млн грн. Саме така класифікація використовуватиметься під час формування кредитних ліній. Банк також має намір далі нарощувати кредитний і депозитний портфелі, а також обсяг активів. Для досягнення такої мети менеджмент має намір залучати капітал за допомогою єврооблігацій і синдикованого кредиту в 2007 році. Чисті активи банку «Аваль» становлять 18 млрд 664 млн гривень, кредитний портфель — 14 млрд 141,9 млн гривень, кредити у сферу бізнесу дорівнюють 659 млн євро. На депозитних рахунках банку малий та середній бізнес зберігає 397 млн євро. Фактично банк видав майже 10% загальної кількості кредитів в Україні за 15 років. Минулий рік фінансова установа закінчила із чистим прибутком 19,244 млн гривень. Цьогоріч банк планує збільшити обсяг кредитування на 65%. Таким чином, RBA зробив серйозну заявку на лідерство кредитування малого і середнього бізнесу на вітчизняному ринку банківських послуг.
також у паперовій версії читайте:
  • НИВА СЛОБОЖАНЩИНИ В СВІТЛІ «БЛИСКАВКИ»
  • ПАРАДОКСАЛЬНЕ ЗРОСТАННЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».