Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
АНКАРІ УРИВАЄТЬСЯ ТЕРПЕЦЬ
Міністр закордонних справ Туреччини Абдулла Гюль в інтерв’ю впливовій англійській газеті «Файненшел Таймс» заявив, що в його країні зростають антизахідні настрої.

На думку посадовця, це спричинене проблемами, з якими Туреччина стикається на шляху до вступу в Євросоюз і політикою США на Близькому Сході, зокрема, підтримкою Вашингтоном Ізраїлю. «Навіть помірковані, ліберальні громадяни стають все більш антиамериканськими й антиєвропейськими. Якщо динамічні й освічені турки так сильно змінюють свої настрої, то це дуже неприємно і навіть небезпечно», — сказав він.
В інтерв’ю Абдулла Гюль також порушив складну проблему курдів. Анкара вважає, що Вашингтон і проамериканський уряд у Багдаді роблять дуже мало для припинення діяльності курдських партизанів, які дедалі частіше переходять іраксько-турецький кордон й атакують турецькі пости (тільки за минулий тиждень загинуло кілька солдатів).
«Ми не можемо цього далі терпіти. Якщо вони не припинять своїх дій, то, очевидно, що ми самі змушені будемо це зробити»,— сказав міністр. Останнім часом не вперше Анкара дає зрозуміти, що розглядає можливість вторгнення в Північний Ірак, де живуть курди.
Уряд Сполучених Штатів намагається залагодити конфлікт і застерігає Туреччину від «односторонніх кроків», тоді як американські дипломати опинилися в складній ситуації, бо Туреччина як член НАТО вже багато років вважається одним з найважливіших і найнадійніших союзників США в регіоні.
Водночас курди є найбільш проамериканською з усіх етнічних та релігійних груп, які населяють Ірак. У 2003 році під час вступу американських військ до країни вони активно допомагали їм у поваленні режиму Саддама Хусейна, а тепер обстоюють демократизацію країни. Тому американці не можуть стати на будь-чий бік у курдсько-турецькому конфлікті, бо це означатиме для них втрату цінного союзника.
Тим часом Курдська робітнича партія і її збройні загони не припиняють сутичок з турецькою армією. У боях беруть участь навіть гелікоптери, і хоча навряд чи нині бойовики КРП здатні похитнути турецьку державу, але ескалація конфлікту криє в собі небезпеку дестабілізації і, відповідно, послаблення позиції Анкари на переговорах про вступ до ЄС і її відносини з партнерами на міжнародній арені взагалі. А у внутрішній політиці ці чинники, як виявляється, призводять до зростання антизахідних настроїв.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЧЕХИ — ПРОТИ АМЕРИКАНСЬКОЇ БАЗИ
  • БЛИЗЬКИЙ СХІД НА МЕЖІ ГУМАНІТАРНОЇ КРИЗИ
  • ЛІВІЯ НАМАГАЛАСЯ СТВОРИТИ ЯДЕРНУ БОМБУ?
  • ДО КИТАЮ НАБЛИЖАЄТЬСЯ ТАЙФУН
  • «МІС ВСЕСВІТ-2006» СТАЛА ПУЕРТОРІКАНКА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».