Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
РЕКОРДНО ДОВГИЙ ТУР ПРЕМ’ЄР
Сьогодні у футбольному чемпіонаті України з-поміж команд вищої ліги завершиться незвично довгий перший тур. Ще в п’ятницю шістнадцята за ліком національна першість стартувала матчем віце-чемпіона і бронзового призера, київського «Динамо» і одеського «Чорноморця», а останніми стартують у змаганні дніпропетровський «Дніпро» і донецький «Металург». Максимально віддаленими ці матчі першого туру стали зі зрозумілих причин — команда Олега Протасова завершувала свою коротку єврокубкову кампанію в суботу, а столичні динамівці розпочинають участь у Лізі чемпіонів УЄФА сьогодні. Решту зустрічей провели у стислі терміни — в суботу і неділю.

Матч туру: «інтернаціонал» проти... «націоналістів»
Цікаво, що останній і перший поєдинок можуть конкурувати за звання «матчу туру». Амбіції «Дніпра» і донецького «Металурга» традиційно сягають як мінімум боротьби за бронзові медалі — це гарантує участь у Кубку УЄФА. Хоча обидва клуби в новому сезоні змушені обійтися без міжнародних турнірів, селекційна робота дніпропетровців і донеччан у міжсезоння свідчить: цілі залишаються незмінними. Дніпропетровці «розбавили» традиційно мононаціональний склад команди хорватами Денисом Главіною і Младеном Бартуловичем (білоруського форварда Сергія Корніленка, котрий у команді не перший рік, назвати повноцінним легіонером язик не повертається).
Та порівняно з поодинокими придбаннями «Дніпра» події в донецькому «Металурзі» варто назвати черговою кадровою революцією — будь-яка інша характеристика буде неповною. Повернення до керма клубу амбітного першого віце-президента Дмитра Селюка, «обтяженого» агентськими зв’язками з багатьма неблизькими країнами, призвело до появи в Україні першого іспанського тренера — тепер діями «металургів» керує Анхель Алонсо.
Одначе тільки наставником іспанський десант в Україну не обмежується — колишнього гравця «Барселони» Хорді Кройфа, сина легендарного Йохана Кройфа, варто назвати найзірковішим закордонним футболістом, який будь-коли одягав футболку вітчизняного клубу. Поговорити рідною мовою іспанський фахівець зможе також із захисником Данієлем Фернандесом.
Повернулися до команди два форварди, котрі колись виступали в Донецьку — перуанець Андреас Мендоса і грузин Георгій Деметрадзе. Перспективним варто визнати придбання у Швейцарії португало-бразильського нападника Пауло Вога.
Вистачає у складі донеччан і темношкірої екзотики — форварди Аристид Бансе (Буркіна-Фасо) і Венанс Безе (Кот-д’Івуар), півзахисник Абдулайє Джире (він теж представляє Берег Слонової Кістки), оборонці Ерве Нзело-Лембі (Конго/Бельгія) і Арсен Не (теж співвітчизник Дідьє Дрогба, Венанса Безе і Абдулайє Джире). У захисті компанію представникам негроїдної раси складають албанець Елвін Бечірі, серб Боян Незірі й тунісець Аніс Бусаїді.
Є в складі нового суперклубу і бразильці — куди без них! Це — хавбеки Сержіо Пашеку Де Олівейра і Леандро Де Соуза. У середині поля також зіграють серб Братислав Ристич і румун Маріус Міту.
Зважаючи на склад гравців, у головного тренера Анхеля Алонсо може бути лише одна проблема — з дотриманням ліміту на українців, чи то пак легіонерів. Згідно з нормативними документами Професійної футбольної ліги України у стартовому складі команди не може бути більш як вісім закордонних гравців. У заявці «Металурга» українців аж... п’ятеро. Голкіпер Юрій Вірт виборюватиме місце в «основі» у конкурентній боротьбі з росіянином Дмитром Воробйовим і сербом Владіміром Дишленковичем. Захисників із паспортом синього кольору й тризубом на обкладинці двоє — В’ячеслав Чечер і Вадим Мельник, до них варто додати півзахисника Олексія Полянського і нападника Володимира Прийомова. З одного боку, п’ятірка наших співвітчизників перебуватиме у комфортній ситуації хоч би що сталося, а троє з них зможуть вийти на поле в кожному офіційному матчі команди. З іншого боку, що робитиме Анхель Алонсо в разі, коли серед травмованих (не дай Боже, звісно) опиниться двоє-троє українців? Якими будуть методи впливу на гравців, якщо котрийсь із них ставитиметься до тренувального процесу неналежним чином,— випускати такого футболіста все одно доведеться, бо ліміт...
Як вирішуватимуть ці проблеми в Донецьку, покажуть найближчі матчі. Найпростіше — віднайти ще трохи грошей і до закриття трансферного вікна знайти двох-трьох українських виконавців. Але питання співвідношення ціни і якості в такому разі стоятиме перед керівниками донецького клубу гостро.
Завершуючи «металургійно-революційну» тему, зазначимо, що перший віце-президент клубу Дмитро Селюк нарешті озвучив ще одну важливу мету команди в нинішньому сезоні — «Металург» прагнутиме відібрати очки в «старшого брата» — «Шахтаря». Здається, цього разу такі заяви не є голослівними, бо функціонер готовий навіть порушувати питання про запрошення закордонних арбітрів на матчі проти конкурентів, включаючи «Динамо» і «Чорноморець». За потреби донецький клуб надасть і фінансові гарантії.

«Динамо» — «Чорноморець»: пам’ятаючи про «Тюн»
Підопічні Анатолія Дем’яненка в другому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів УЄФА сьогодні зіграють з чемпіоном Латвії лієпайським «Металугсом». Перед визначальним поєдинком київське «Динамо» мало на внутрішній арені найкращих спаринг-партнерів — у Суперкубку «біло-сині» грали з чинним чемпіоном, у першому турі отримали в суперники бронзового призера.
Відверто кажучи, від «Чорноморця» чекали більшого. Одесити оборонялися протягом більшої частини першого тайму, зуміли певною мірою нав’язати динамівцям боротьбу в середині поля, позбавивши господарів простору, і здавалось, що поєдинок може інтригувати аж до фінального свистка. Проте до кінця першого тайму «Чорноморець» з невідомих причин почав «сипатися», поблизу воріт Руденка голеві моменти почали виникати постійно. Гол, забитий Симоненком, і небезпечний момент, створений цим же футболістом за хвилину до цього, повернули надію на те, що одесити зможуть конкурувати з «Динамо», проте гол Корреа і вилучення Мжаванадзе фактично визначили результат матчу. Другий тайм став формальністю. Та удари, які призвели до нокауту суперника, динамівці виконали яскраво і результативно.
Розпочався матч зі жвавих атак динамівців, але одесити швидко дали зрозуміти господарям поля, що голими руками їх не взяти. «Динамо» діяло в непоганому темпі, вміло комбінувало, але підопічні Альтмана були готові до запропонованих швидкостей, перекривали всі зони для розвитку динамівських атак, час від часу пресингували. Тож тиснути на ворота «Чорноморця» киянам було складно. Хоча час від часу прориватися до штрафної суперника команді Дем’яненка все ж удавалось. Особливо запам’яталась комбінація на 10-й хвилині матчу: Ребров гарним пасом знайшов Рінкона, бразилець увірвався до штрафного майданчика з лівого флангу, скинув м’яча Гусєву, який пробивав по воротах метрів із десяти, але Руденко зіграв бездоганно. Проте такі комбінації були дивиною в цій частині матчу, тому логічним є те, що відкрити рахунок динамівцям пощастило зі стандартного положення. Утім, і в цій ситуації одесити могли уникнути неприємностей, але прорахувався Руденко, побудувавши явно маленьку стінку. Цим скористався Родріго, який гарматним крученим ударом метрів із 25-ти спрямував м’яч у обвід стінки точно під штангу — 1:0. Саме бразильський захисник «Динамо» відкрив лік голам шістнадцятого чемпіонату України.
Забитий гол анітрохи не змінив ситуа-цію на полі, але приблизно хвилини з 35-ї з одеситами щось сталося, і кияни стали раз у раз загострювати ситуацію поблизу воріт гостей. Спочатку «забули» в штрафному майданчику «Чорноморця» Рінкона, котрий відгукнувся на флангову передачу Шацьких, пробив головою, і Руденко врятував команду, дотягнувшись до м’яча в блискучому кидку. Та за хвилину голкіпер «Чорноморця» помилився на виході під час подачі кутового, дозволивши Гусєву пробити головою з лінії воротарського майданчика — м’яч ледь розминувся із дальньою штангою. Апогеєм переваги «Динамо» став епізод на 38-й хвилині, коли Корреа, виконуючи штрафний з лівого флангу, подав точно на голову Рінкону, але удар прийняла на себе поперечина.
У цій ситуації гол у ворота господарів виглядав нелогічно, але слід визнати, що господарі спочатку отримали такий собі попереджувальний постріл у повітря: після подачі кутового в штрафному майданчику забули про Симоненка, який без проблем пробив головою по воротах — Шовковський у кидку витягнув м’яча з-під поперечини. Відчувши «запах крові», одесити спробували продовжити своє перебування поблизу воріт «Динамо», і через півхвилини досягли успіху. Флангова подача до воріт, Родріго перший на м’ячі, але виніс його просто на Симоненка, який ударом головою з лінії штрафного (!) зумів спрямувати його точно у район дев’ятки. Вдарившись об стійку, м’яч залетів у ворота киян — 1:1. Йшла сорок перша хвилина матчу, все виглядало так, що «найсмачніше» розпочнеться по перерві. Та Мжаванадзе, намагаючись завадити виходу Корреа сам на сам із Руденком, порушив правила неподалік лінії штрафного майданчика, за що отримав другу жовту картку і залишив «Чорноморець» удесятьох. Сам потерпілий майстерно виконав штрафний удар, перекинувши стінку — м’яч улетів точно в дев’ятку, 2:1.
Для тих, хто сумнівався в смерті матчевої інтриги, «Динамо» підготувало переконливі докази на дебют у другій половині зустрічі. Найяскравішим епізодом була комбінація, у якій диригував Ребров. Отримавши м’яча на правому фланзі, він просунувся до штрафного одеситів, зіграв у «стіночку» з Гусєвим, згодом з Шацьких і пробив метрів з 12-ти — м’яч ледь розминувся із дальньою хрестовиною. Виглядало усе переконливо — і комбінація, і завершальний удар. Та голу не вийшло. Але й чергового футбольного дива не довелось чекати довго.
Знову динамівці забили зі «стандарту». Кутовий з правого флангу, Юссуф із глибини мчав до воріт, успішно зустрівся з м’ячем у воротарському майданчику і ногою «встромив» його під поперечину — 3:1. Напевно, саме цим голом питання про переможця було знято остаточно, але динамівці не розслабилися. Вальяжність у їхніх діях, безумовно, з’явилася, проте ще раз розписатися у воротах Руденка господарі змогли. Родріго пасом через півполя спрямував м’яча до штрафного майданчика в розрахунку на ривок Шацьких, той встиг вчасно, холоднокровно прийняв подарунок партнера, а другим торканням перекинув кулю через Руденка — 4:1.
Лише після четвертого голу кияни розслабилися. Було б дивно, якби вони форсували події за такого рахунку на табло. Одесити виглядали пригніченими і також не особливо пресингували динамівців, які «катали» м’яча впоперек поля.
Зазвичай київські динамівці, пам’ятаючи про груповий турнір Ліги чемпіонів УЄФА, у липні-серпні в національному чемпіонаті виглядали не надто переконливо. Ляпас, отриманий торік від швейцарського «Тюна», змусив тренерський штаб змінити плани підготовки до сезону. Перемоги, протягом одного тижня здобуті над обома колегами-призерами, спонукають до оптимізму перед сьогоднішнім протистоянням у Ліє-паї. «Тюна» більше не буде!

Сюрпризів на старті немає
На завершення — коротко про інші поє-динки першого туру. Феєричний матч відбувся у Донецьку. Чемпіон України забив п’ять «сухих» м’ячів у ворота багатостраждального «Кривбаса», що підтвердив своє право на старт у елітарному дивізіоні за кілька днів до початку першості. Чотири голи записали на свій рахунок бразильські легіонери гірників. Рахунок відкрив Франселіно Матузалем, згодом був дубль Елано (до речі, перший у нинішньому сезоні), до якого свого м’яча додав Брандао. Ефектну крапку поставив румунський форвард Чипріан Марика ударом здалеку — 5:0!
У «першій столиці» луганська «Зоря» на третій доданій хвилині змогла уникнути поразки у матчі з ФК «Харків» — 2:2. Унічию також закінчилася гра у Львові, де після дворічного відпочинку від вищої ліги «Карпати» приймали запорізький «Металург» — 0:0. «Ворскла» на день народження подарувала «млинець» сумнівної якості своєму тренерові Віктору Носову, полтавці поступилися столичному «Арсеналу» з рахунком 0:1. Переможний гол — на рахунку Костянтина Ярошенка. Захисник Слюсар приніс виїзну перемогу «Металісту» в Алчевську. Таким чином, дебют у «Сталі» колишнього наставника донецького «Металурга» голландця Тона Каанена вийшов невдалим. Гол Вишневського приніс сімферопольській «Таврії» перемогу над маріупольським «Іллічівцем» з тим же мінімальним рахунком — 1:0.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».