Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЗМІНА НАСТРОЇВ
Тільки півроку тому у Польщі відбулись вибори президента, на яких переміг Лех Качинський. Фаворитом компанії був ліберальний політик Дональд Туск, але несподівано перевагу отримав консерватор. Виборці сподівались на активність нового президента, його великий патріотизм і бажання здійснити перелом у закордонній політиці.

Лех Качинський разом зі своїм братом-близнюком, нині прем'єр-міністром Ярославом Качинським, розставшись з Лехом Валенсою у 1991 році, будували своє політичне майбутнє на критиці президента — лідера «Солідарності». Потім вони належали до найбільших і найпослідовніших критиків президента Александера Квасневського. Проте нині поляки дуже суворо оцінюють нинішнього президента порівняно з його попередниками. В опитуванні за сімома категоріями, яке здійснила «Газета Виборча», Качинський у шести категоріях був на останньому місці.
Найнижче оцінюють поляки нинішнього президента як представника Польщі на міжнародній арені, хоча в передвиборній програмі й під час кампанії Качинський неодмінно обіцяв домогтися перелому у відносинах з Німеччиною й Росією й провадити послідовну й жорстку боротьбу за якомога краще місце Польщі в Євросоюзі.
У заявах пропрезидентської партії «Право і справедливість» («ПіС») і досі чути відголоски передвиборних баталій та критика «угодівської» політики його попередників щодо Європейського Союзу. Але опитані поляки, напевно, добре пам'ятають і позитивно оцінюють інтеграцію з НАТО та ЄС за часів правління Валенси й Квасневського, натомість є свідками цілковитої неадекватності політичній ситуації через відмову Качинського від участі в саміті «Веймарського трикутника» (Польща— Німеччина— Франція), яка викликала негативний резонанс у Польщі та за кордоном.
Лех Качинський обіцяв активне президентство, але в категорії «Ухвалення правильних рішень» навіть серед виборців «ПіС» програв Александерові Квасневському.
Тільки 8% респондентів визнало нинішнього президента першим у категорії «Співпраця з політиками інших поглядів». Очевидно, поляки не оцінили позитивно коаліцію «ПіС» з крайніми правими з «Ліги польських родин» та з ностальгійними лівими популістами «Самооборони». Вони надали перевагу не тільки «президентові всіх поляків» — Квасневському, а й Валенсі, який розпочав «війни на горі».
Про ставлення поляків до політики можна судити з відповідей щодо «порядності»: 37% поляків вважають, що жоден з президентів не був порядним! Це єдина категорія, у якій Лех Качинський виявився не останнім (серед виборців «ПіС» на нього вказало аж 60%). У його порядність вірять більшість старших людей і сільське населення.
Валенса опинився на першому місці в категорії «Турбота про інтереси простих людей» завдяки підтримці молодих, які знають про його досягнення, певніше за все, з підручників. На їхніх відповідях на інші питання, імовірно, позначилася легендарність і робітничого лідера, і всієї «Солідарності».
На думку опитаних поляків, Лех Валенса є найбільшим патріотом, попри постійні напади на нього з боку «правих» за його компроміси під час «круглого столу». Проте Лех Качинський, незважаючи на патріотичну риторику, у цій категорії посів останнє місце. Очевидно, що виборці й екс-президент по-різному розуміють патріотизм.
Цікаво, що навіть прихильники «ПіС» не дали президентові Качинському повної цілковитої переваги, лише в таких категоріях: «Порядність», «Турбота про простих людей» і «Патріотизм». У решті категорій він програв екс-президентові Квасневському. Останній став беззастережним переможцем і став найкращим не тільки серед виборців лівих сил, а й серед прихильників «Самооборони». Зате виборці найбільшої нині опозиційної партії «Громадянська платформа» часто вирізняли Леха Валенсу, мабуть тому, що він на останніх парламентських виборах підтримав цю партію.
Стурбованість і низьку оцінку нинішня владна команда в Польщі викликала не тільки в її виборців. Ангеліка Шваль Дюрен, заступник голови СДПН й один з небагатьох політиків, які займаються питаннями відносин Німеччини з Польщею, зазначає: «Прихід до влади національно-консервативної партії Ярослава Качинського — це повернення політика, який обстоює сильну й ізольовану національну державу. Стурбовано спостерігаємо за політикою, яка, судячи з численних заяв, все більше відмежовується від ринкової економіки і не бачить сенсу в євроінтеграції».
Останнім часом брати Качинські і партія «ПіС» намагаються знайти вихід із ситуації, у якій вони опинились. Насамперед вони прагнуть усунути певні елементи конфронтаційності й нетерпимості в поточній політиці та консолідувати суспільство. Виконувати передвиборні обіцянки виявилось набагато складніше, ніж давати.
також у паперовій версії читайте:
  • КУБИНСЬКА КАРТА БУША
  • БАЖАНІ І НЕБАЖАНІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».