Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
БЮДЖЕТНУ РЕЗОЛЮЦІЮ КРИТИКУЮТЬ
Після парламентських слухань про основи бюджетної політики на 2007 рік голова Бюджетного комітету ВР Микола Азаров не змінив своєї думки щодо необхідності перегляду поданої урядом Бюджетної резолюції. Про це він заявив у своєму заключному слові: «Нам потрібно буде разом із вами виправляти те, що є, що напрацював попередній уряд».

При цьому пан Азаров поставив під сумнів слова Віктора Пинзеника про успішність виконання бюджету і збільшення прибуткової частини за незначного зростання ВВП і промвиробництва, проілюструвавши свою думку непрямими цифрами. «Нині залишки на рахунках Держ-казначейства становлять 11,7 млрд гривень, коли в наші часи завжди було не менш як
12 млрд. Якщо ви у 1,7 раза збільшили прибутки бюджетів, чому у вас залишки на тому ж рівні?»,— сказав голова Бюджетного комітету.
Водночас, виступаючи перед Миколою Азаровим, міністр фінансів Віктор Пинзеник спростував чимало заяв, висловлених депутатами, зокрема з фракції Партії регіонів. «Я здивований, коли говорять речі, яких у Бюджетній резолюції немає»,— заявив він. Віктор Пинзеник піддав критиці виступ Миколи Азарова, зазначивши, що, «очевидно, голова Бюджетного комітету не знає останніх даних із економічної динаміки».
Особливе несприйняття у пана Пинзеника викликала заява Азарова про те, що уряд ніби допустив порушення, запланувавши на перше півріччя 44 відсотки надходжень до загального фонду держбюджету, тоді як із бюджетної дисципліни передбачено не менш як 46%. «Голова Бюджетного комітету має знати, що податок на прибуток у першому півріччі сплачується за чотири місяці, а у другому — за вісім, є сезонні чинники, і, до речі, в 2004 році, за Миколи Азарова, в першому півріччі взагалі було отримано лише 42 відсотки прибутків загального фонду держбюджету»,— наголосив міністр. Він також спростував слова Азарова про необхідність перевищення зростання ВВП над зростанням цін на споживчих ринках, нагадавши, що у тому ж 2004 році зростання ВВП становило 12%, тоді як ціни на споживчих ринках зросли на 24%.
Віктор Пинзеник не вважає об'єктивними і заяви депутатів про те, що негативне зовнішньоторговельне сальдо країни призводить до дефіциту платіжного балансу. За його словами, за негативного платіжного балансу Нацбанк не продає, а купує щомісяця близько 200 млн доларів США: «Це може свідчити про те, що експорт просто йде в «тінь», тому що зазвичай за негативного торгового сальдо долари продають, а не купують».


ПОНЕДІЛОК — ДЕНЬ ВАЖКИЙ?
САМЕ ЦЯ ПРИКАЗКА ПРИГАДУЄТЬСЯ ПІСЛЯ ВЧОРАШНЬОГО ПЛЕНАРНОГО ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ
Не вперше важливі рішення державної ваги в Україні ухвалювалися в п’ятницю. Так було при затвердженні Конституції, під час творення різних більшостей за президентства Леоніда Кучми. Власне, нинішня коаліція свою першу спробу «легітимізації» провела саме в п’ятницю — 7 липня.

Учорашній день у Верховній Раді доленосним назвати поки не можна. Та підґрунтя до незворотних подій депутати вже зробили. Два їхніх рішення, попри видиму невинність, здатні стати фундаментом чогось, як би це м’якше висловитися... Відтак понеділок може стати традиційно важким днем чи не для всіх тих, хто позаторік брав участь у Помаранчевій революції.
Отже, йдеться про рішення наступного понеділка працювати у пленарному режимі. Нагадаємо, пленарний тиждень Верховної Ради традиційно розпочинається з вівторка, а у понеділок відбувається лише засідання погоджувальної ради. Тепер же 237 депутатів із неокоаліції вирішили не розслаблятися і післязавтра з 16.00 попрацювати у сесійній залі. Інтрига полягає в тому, що саме 24 липня — останній день із 60, відведених Конституцією на формування уряду коаліцією. Себто така постанова може означати лише одне: так звана антикризова коаліція у такий спосіб намагається стимулювати Президента Віктора Ющенка до внесення прем’єрського подання. Поки достеменно невідомо, якою буде реакція глави держави і чи вкладеться він у цей термін. Зрештою, 15 днів, визначені йому тією самою Конституцією для роздумів, ще не спливли. Проте схоже на те, що Віктор Янукович з моменту завершення виборів-2006 ніколи не був настільки близьким до здійснення своєї мрії про повернення у прем’єрське крісло.
Щоправда, в президентському Секретаріаті напередодні наголошували, що від претендента на прем’єрський «трон» досі не надійшли документи: біографія, відомості про освіту та інші архіважливі для нинішнього моменту речі. Вочевидь, вирішуючи працювати в понеділок, депутати з коаліції мають намір допомогти Вікторові Федоровичу зібрати відомості про себе.
Друге принципове рішення Верховної Ради — звільнення голови Верховного Суду Василя Маляренка з посади. Показово, що цей процес нагадував помсту екс-голови Центрвиборчкому Сергія Ківалова Верховному Суду. Адже саме ця інстанція у грудні 2004 року визнала рішення ЦВК про перемогу на виборах Януковича незаконним. Учора новоспечений парламентський комітет з питань правосуддя, створений «під Ківалова» і ним же очолюваний, «обезглавив» Верховний Суд. Щоправда, сам пан Маляренко не надто прагнув залишитися на своїй посаді. Попри те, що його суддівська каденція завершується лише в жовтні, голова ВСУ попросив звільнити його саме тепер. На публіку він пояснив свій вчинок «сімейними обставинами». Насправді ж відставка Маляренка автоматично позбавляє Верховну Раду навіть теоретичної можливості приведення до присяги суддів Конституційного Суду (саме про це місяців із десять постійно говорить Віктор Ющенко). Адже під час цієї процедури серед інших достойних державних мужів мусить бути присутнім і голова Верховного Суду. Нового голову найсправедливіші в Україні служителі Феміди обиратимуть аж наприкінці вересня. Про це заявив Маляренко, хоча й без нього зрозуміло: ця процедура — не з легких. Адже голову обиратимуть на пленумі Верховного Суду.
Як тут не пригадати застереження деяких політиків на чолі з Юлією Тимошенко, що неокоаліціянти планують широкий наступ на владу на всіх «фронтах», зокрема і на судово-конституційному. Неспроста «регіонали» вимагають, щоб Президент і з’їзд суддів перезатвердили своїх кандидатів на суддів КС. Чомусь постійно наголошуючи на тому, що суддівський форум «зовсім не обов’язково висуватиме тих самих претендентів». Лобістами чиїх інтересів можуть виявитися нові висуванці, треба буде ще подивитися.
Отже, понеділок буде традиційно важким?..

Ярослав ГАЛАТА
також у паперовій версії читайте:
  • СТВОРЮЮТЬ НАРОДНИЙ ПАРЛАМЕНТ
  • АЗАРОВ «НЕДОСТАТНЬО ПІДГОТОВЛЕНИЙ»?
  • «ПОРА» ПИШЕ УКАЗИ
  • ЛИСТ ПРЕЗИДЕНТУ
  • ВЕРХОВНИЙ СУД — БЕЗ ГОЛОВИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».