Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО:«ЗЕКОНОМИМО КІЛЬКА МІЛЬЙОНІВ — ВТРАТИМО ДЕРЖАВУ»
Учорашнє ранкове засідання Верховної Ради тривало недовго. Головний його месидж — фракція блоку Юлії Тимошенко замість своїх депутатів залишила на робочих місцях у сесійній залі величезний державний прапор України. За словами лідерки БЮТу, обранці з її фракції не братимуть участі в роботі парламенту щонайменше до 25 липня, тобто дати, коли Президент Віктор Ющенко отримає формально можливість розпустити Верховну Раду через несформування уряду.

За словами Юлії Тимошенко, її блок провів юридичну експертизу, яка дійшла висновку: розпускати Верховну Раду Віктор Ющенко таки має право. На її думку, перед Президентом нині є два «чорно-білих» варіанти розвитку подій. «Чорний» — це подання Януковича на прем'єра і входження «Нашої України» до більшості»,— каже Юлія Володимирівна. «Президент втратить владу у той момент, як внесе Януковича. Адже план так званої широкої коаліції зводиться до того, щоб не просто здобути прем'єра. Вони хочуть також сформувати такий Конституційний Суд, який би тлумачив Основний закон на замовлення кримінальних груп. Ще один етап їхніх планів — шляхом підкупу сформувати конституційну більшість. Для цього народним депутатам тепер пропонують від 5 до 7 млн доларів. Мета — остаточно змінити Конституцію і фактично ліквідувати посаду президента.
Якщо ж вдатися до «білого» варіанта розвитку подій, тобто розпуску Верховної Ради, це означатиме, що люди самі мають дати оцінку нинішнім намаганням так званої коаліції прийти до влади. Нині понад 75 відсотків громадян готові взяти участь у дострокових виборах. А ті, так звані соціологічні дослідження, що нині показують величезну перевагу Партії регіонів, робляться винятково для маніпуляції громадською думкою. Якщо зараз пошкодувати кілька мільйонів на позачергові вибори, потім за такої влади буде втрачено значно більше — десятки мільярдів. Більше того, нинішня комуно-олігархічна більшість може своєю діяль-
ністю поставити під сумнів існування самої держави».
Юлія Тимошенко повідомила також, що чимало активістів із президентського оточення не проти того, аби переконати главу держави у необхідності входження «Нашої України» до коаліції й уряду. Навіть більше — наразі буцімто розглядається варіант залучення до уряду «нашоукраїнців» з тим, щоб вони посіли чи не половину місць у майбутній виконавчій владі.
Самих же бютівців, на думку Юлії Володимирівни, посадами купити неможливо. Наприклад, за її словами, Олександр Турчинов, котрого називали претендентом на посаду віце-спікера, нині відмовився від неї. Актив БЮТу переконаний, що за нинішнього небезпечного розвитку ситуації в країні це питання не на часі.

Ярослав ГАЛАТА

КОМЕНТАРІ
Анатолій Матвієнко («Наша Україна»):
— Нинішню так звану політичну еліту потрібно внести в історію. Але проблема у тому, що нових постатей якраз і немає. Цей вакуум тримає нинішню «нечисть» у сфері політики. 91-й рік, коли виборювалась незалежність, народив чимало політичних постатей. А от Помаранчева революція чомусь не винесла на гребінь жодної яскравої особистості. Це — найбільше проблема. Навіть якщо нині призначити дострокові вибори, такі представники не з’являться впродовж 60 днів, відведених Конституцією на їхню підготовку. Очевидно, для цього потрібен серйозний п’ятирічний процес.
Нині Янукович — це явище, яке характеризує нашу дійсність. Вибори-2006 справді були демократичними і майже 33% виборців підтримали Партію регіонів. Мені це не подобається, як і факт сформування нинішньої коаліції. Та не бачити цього не можна. Є логіка права і логіка конституційного русла. Пробувати паралельно копати інше русло — вкрай небезпечно. Найперше тому, що можна створити небезпечний прецедент. Сьогодні це можливо й доцільно, але завтра те саме робитимуть інші, бо у них буде своя доцільність. Люди просто мають отримати те, за що вони голосували. Сподіваюсь, для них це буде своєрідним уроком і прозрінням.
Я — один із авторів змін до Конституції й коли ми виписували норму про можливість розпуску Верховної Ради і внесення кандидатури прем’єр-міністра, з цього приводу ще тоді виникали дискусії. Я не хочу, щоб прем’єром був Янукович, але гадаю, що Віктор Ющенко зобов’язаний вносити його кандидатуру. 15 днів Президентові відводиться тільки для того, аби перевірити процедуру демократичності. Адже трапляється, що усе вирішує один голос. А ще цей термін — для проведення консультацій з кандидатом щодо президентських квот.
Андрій Шкіль (БЮТ):
— Якщо 25 липня Президент не розпустить Верховну Раду, це означатиме, що ми перейдемо не лише у парламентську опозицію, а й політичну. Адже відповідальність за нерозпуск Верховної Ради лягатиме саме на плечі глави держави. Що надалі відбуватиметься в державі? Після нерозпуску Президент змушений буде подати кандидатуру Януковича до сесійної зали, щоб за нього голосували депутати. Подальший сценарій — нерадісний. Це — згортання навіть тих кволих демократичних процесів, які досі відбувалися в Україні, згортання всіх правових свобод, зокрема свободи зібрання, слова, волевиявлення. Ми вибороли демократію у протистоянні з кланами, а тепер отримаємо монополію одного клану. Це витримати Україні загалом і нам, як опозиції, зокрема, буде набагато проблемніше.
Євген Кушнарьов (Партія регіонів):
— Якщо «Наша Україна» увійде до нашої коаліції, поза всякі сумніви її представники матимуть право на пропорційне представництво в уряді. Але «нашоукраїнці» впродовж останніх трьох місяців аж надто часто змінювали свою позицію. А щодо БЮТу, позиція цієї фракції ще радикальніша. Скажімо, ми були готові сьогодні розглянути питання віце-спікера, якби стосовно цього була пропозиція від БЮТу. Але замість такої пропозиції отримали відмову від участі в роботі Верховної Ради. Якщо так триватиме і далі, цілком імовірно, що навіть комітети, які нині має БЮТ, будуть відібрані й розподілені між фракціями, котрі працюють. Заяви про складання із себе депутатських повноважень — фарс, бо досі жодної заяви не надійшло.
Ми готові також вирішувати питання про приведення до присяги суддів Конституційного Суду, але тільки відповідно до Конституції. Це означає, що спочатку судді за квотою Президента мають бути перезатверджені, бо спливли всі терміни. З’їзд суддів мусить повторно висунути своїх претендентів. Парламент повинен обрати свою квоту і лише потім вони мають бути приведені до присяги, але за присутності Президента, чинного Прем’єра, Голови Верховної Ради і Голови Верховного Суду.
також у паперовій версії читайте:
  • У КОМУНІСТІВ — СВОЇ ПРІОРИТЕТИ
  • ВІКТОР ЯНУКОВИЧ: «ПОДАННЯ НА ПРЕМ’ЄРА БУДЕ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ»
  • КАЛАШНІКОВА ВИКЛЮЧИЛИ З ФРАКЦІЇ ПАРТІЇ РЕГІОНІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».