Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ВАЖКА ТРЕНЕРСЬКА ДОЛЯ
Для більшості головних тренерів національних збірних, котрі брали участь у чемпіонаті світу, футбольний форум — турнір, на якому вони звітують перед національними федераціями за роботу, що провели за останні роки. Тож невипадково після першості більшість із них залишають насиджені місця. Причини, які спонукають тренерів залишати штаби національних команд, можуть бути різними. Одні вважають свою роботу виконаною і з легким серцем ідуть зі збірних, інші, навпаки, незадоволені власним результатом, а третіх просять залишити посади керівники національних федерацій. Спробували з’ясувати подальші долі всіх тренерів — учасників світової першості.

Група А
У групі А серед чотирьох наставників на своїй посаді залишився лише один. Так, головний тренер збірної Коста-Рики Алешандре Гімараес після повернення на батьківщину перетворився на загального «ворога народу». В аеропорту наставника зустріли розлючені вболівальники, які прихопили з собою відра з водою й мило. «Це для того, щоб змити ганьбу з команди», — сказав один з фанатів. Гімараес пішов у відставку та й взагалі завершив тренерську кар’єру. Змушений був піти й головний тренер збірної Польщі Павел Янас. Він не очікував рішення місцевої федерації футболу й подав у відставку. Ймовірно, тепер тренуватиме один із польських клубів. Уже відоме ім’я нового керманича команди. Це — голландець Лео Бенхаккер, який на чемпіонаті світу в Німеччині керував командою Тринідаду і Тобаго. Натомість продовжить розпочату роботу наставник збірної Еквадору. Колумбійця Луїса Суареса вважають одним із головних тренерських відкриттів чемпіонату світу. Він уперше вивів Еквадор до серії плейоф. До того ж, його команда відзначалася блискучою організацією гри у захисті й атаці. В Еквадорі на Суареса чекав справді царський прийом. Наставник одержав спеціальну нагороду від президента країни, а також пропозицію продовжити роботу в збірній. Володаря бронзових нагород мундіалю — Юргена Клінсманна — благали залишитися на посаді головного тренера збірної Німеччини. Вся нація на чолі з її головним футбольним авторитетом Францом Бекенбауером висловлювала сподівання на те, що Клінсманн залишиться. Та Юрген вирішив не продовжувати контракт. Згідно з чутками, він, найімовірніше, очолить збірну США. Німець давно живе з родиною в Каліфорнії.
Група В
Виступ збірної Тринідаду і Тобаго на світовій першості слід вважати вдалим. Наставникові команди — голландцеві Лео Бенхаккеру — відразу запропонували продовжити угоду, але він вирішив залишити команду. В нього було два варіанти продовження роботи: в Польщі та Австралії. В підсумку голландець вирішив переїхати на європейський континент. Не залишився на своїй посаді й тренер збірної Парагваю — уругваєць Анібал Руїс. Одразу після вильоту з групи його звільнили. Наступним місцем роботи найкращого тренера Південної Америки 2005 року стане, найімовірніше, одна зі збірних цього регіону. Залишив свою посаду і наставник шведів Ларс Лагербак. На вакантне місце претендує чимало фахівців, з-поміж яких Ерікссон, Лаудруп і Ходжсон. Лагербак, напевно, очолить один зі шведських клубів.
Задовго до початку чемпіонату світу було відомо, що для тренера англійської збірної Свена-Ерана Ерікссона цей турнір стане останнім у команді. Відоме було й ім’я його спадкоємця. Це — Стівен Макларен, який допомагав скандинавові у збірній Англії й очолював англійський «Міддлсбро».
Група С
Доля керманича національної дружини Сербії й Чорногорії стала відомою відразу після матчу його команди зі збірною Аргентини. Ілія Петковіч не впорався з суперечностями в збірній, що насамкінець призвело до провалу на мундіалі. Крім того, самої команди більше не існує. Петковіч, мабуть, очолить один із сербських клубів. Несподівано залишив свою посаду керманич збірної Кот-д’Івуару Анрі Мішель. 58-річний француз погодився на пропозицію катарського «Аль-Арабі». А наймолодший тренер на мундіалі Марко ван Бастен продовжить роботу зі збірною Голландії. Попри те, що виступ голландців можна назвати посереднім, місцеві вболівальники, як і раніше, вірять у свого улюбленця. Марко, щоправда, попрохав свого доброго знайомого Йохана Кройфа прийняти команду. Та, отримавши негативну відповідь, вирішив продовжити роботу в збірній. «Я йду, тому що не впорався з місією привезти Кубок світу в Аргентину». З такими словами Хосе Пекерман, незважаючи на всі прохання футбольної федерації країни залишитися, пішов у відставку. Втім, уміння Пекермана працювати і з зірками, і з молоддю матиме чималий попит не лише в Америці, а й, мабуть, у Старому світі.
Група D
Хорватський спеціаліст Бранко Іванковіч, який очолював збірну Ірану, залишив команду. Після матчу з Анголою він заявив: «Мені потрібний новий виклик у кар’єрі». Новий виклик хорватський фахівець шукатиме знову в Азії. А ось керманич збірної Анголи Луїс Гонсалвеш, якого в країні вважають героєм, лишився на своїй посаді. Виступ «Чорних антилоп» у Німеччині визнали успішним з огляду на те, що це був дебют команди на мундіалях. Тепер Гонсалвешу доручили велику місію — розвивати успіхи Анголи. Попри те, що в Мексиці незадоволені, як Лавольпе керує справами в збірній, він, найімовірніше, залишиться в команді. Хоча відомий нападник Куатемок Бланко, якого аргентинець не взяв на чемпіонат світу, вимагає звільнити тренера. Проте федерація футболу наразі не ухвалила остаточного рішення. Після певних вагань бразильський тренер португальської збірної Луїш Філіпе Сколарі залишається на своїй посаді щонайменше до середини 2008 року. «Керівництво Федерації футболу Португалії схвалило продовження контракту Сколарі та його технічних помічників. Цей контракт буде чинним із 1 серпня 2006 року до 31 липня 2008-го», — йдеться в офіційній заяві ФФП.
Група Е
Один із «довгожителів» на посаді тренера національної збірної США — Брюс Арена — залишив її. Незважаючи на не надто вдалий виступ у Німеччині, Арена, як і раніше, високо котирується в усьому світі. В Європі, напевно, теж знайдуться ті, хто готовий віддати команду в руки найуспішнішого північноамериканського тренера сучасності. Попри фіаско в Німеччині, позиції Карела Брюкнера у збірній Чехії є міцними. Упродовж найближчих двох років він створюватиме нову команду без лідерів «покоління-96»: Недведа, Шміцера та Поборскі.
Після поразки від Бразилії в 1/8 фіналу сербський спеціаліст Ратомір Дуйковіч, який очолював збірну Гани, подав у відставку: «Я обов’язково повернусь у Гану, але тепер потрібно зробити перерву», — сказав серб. Перед поверненням у Гану Дуйковіч, найвірогідніше, попрацює в якійсь іншій африканській країні. Не залишився в команді й тріумфатор мундіалю-2006 Марчелло Ліппі. Збірну очолив екс-гравець «Мілана» Роберто Донадоні. До цього він лише вісім місяців працював головним тренером команди Серії А.
Група F
Усі чотири наставники команд, які виступали у групі F, залишили свої посади.
Головного тренера збірної Хорватії Златка Кранчара відправили у відставку через незадовільний виступ національної команди на чемпіонаті світу в Німеччині. Керманич японців Зіко очолив турецький «Фенербахче». Навесні цього року стало відомо, що відразу після чемпіонату світу Хіддінк залишить збірну Австралії. Після тривалих переговорів із Федерацією футболу Росії голландський фахівець підписав запропонований контракт. Виліт Бразилії у чвертьфіналі дав привід розмовам про відставку Паррейри. Сам тренер заявив, що рішення про звільнення він ухвалить лише після зустрічі з президентом федерації футболу країни. Це рандеву наразі не відбулося, а одним із можливих варіантів подальшого працевлаштування тренера називають збірну Ямайки.
Група G
Німецький фахівець Отто Пфістер, який очолює збірну Того, ще до початку мундіалю подав у відставку. Він залишив розташування команди через суперечності, які виникли між гравцями й федерацією футболу. Та згодом повернувся, й досі не вирішили, чи буде він біля керма збірної, чи полишить її. На 100% відома доля керманича збірної Кореї Діка Адвоката. Самі корейці були не проти залишити голландського фахівця, але той вирішив очолити російський «Зеніт».
Продовжили свою роботу в національних збірних головні тренери Швейцарії та Франції. Для швейцарського спеціаліста Кобі Куна місце на лаві запасних, схоже, зарезервовано назавжди. А вихід у фінал став визначальним у підписанні нового контракту Раймона Доменека з французькою федерацією.
Група H
Чотири тренери, котрі виводили свої команди на матчі в групі H, залишилися на своїх посадах. Луїс Арагонес, Роже Лемерр і Маркуш Пакета продовжили свої контракти. Олег Блохін наразі мовчить. Проте немає сумніву, що саме йому запропонують надалі працювати з українською командою. Втім, є також чутки, що Блохін стане біля керма «Динамо».

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ФАБІО КАННАВАРО ТА ЕМЕРСОН НЕ ОТРИМАЮТЬ ПРИЗ «ЗА ВІРНІСТЬ КЛУБУ»
  • ЛЕТЮЧИЙ ГОЛЛАНДЕЦЬ ЗАЛЕТІВ У АЛЧЕВСЬК
  • «ДИНАМО» ЇДЕ ДО ЛАТВІЇ
  • БРОНЗУ МАЄМО — ЗА ЗОЛОТО ПОБОРЕМОСЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».