Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
КІР — УРЯДОВЦЯМ ДОКІР
Кір — гостра вірусна хвороба, що супроводжується інтоксикацією, гарячкою, запаленням верхніх дихальних шляхів, кон'юнктив, специфічною висипкою. На цю недугу у Чернівецькій області за три роки, що минули, не захворіла жодна людина. Але цьогоріч кір нещодавно «косить» буковинців. Фахівці з'ясували, що єдиним джерелом зараження є хвора людина — від останніх двох днів інкубаційного періоду до п'ятого дня після появи висипання. У разі ускладнення кору пневмонією інфекційний період триває до десятого дня від початку висипання. Найбільша заразливість припадає на період до появи висипань. Днями цю небезпечну крапельну інфекцію в Чернівцях виявили... у місцевої породіллі. Її відразу ізолювали від інших жінок і прописали належне лікування.

Незважаючи на профілактичні заходи, хворі з цією недугою й далі поповнюють список пацієнтів інфекційних лікарень. Станом на початок липня в області зареєстровано понад 250 випадків захворювання на кір. Із них, за словами завідувачки епідеміологічного відділу Чернівецької міської санітарно-епідеміологічної станції Ірини Вострикової, — майже три десятки дітей віком до 14 років. До інфекційних відділень обласної та районних лікарень шпиталізовано майже дві сотні людей. Серед хворих — 240 осіб із середнім ступенем важкості, дев'ять — у важкому стані. Прикметно, що більшість хворих на кір — студенти місцевих вищих навчальних закладів, котрі живуть у гуртожитках. З півсотні пацієнтів (у тому числі й викладачі) — з Національного університету, майже два десятки — з медуніверситету. «Гуляє» кір й у педагогічному та медичному коледжах, СПТУ № 4...
За словами лікарів, інкубаційний період триває 9–17 днів, після введення імуноглобуліну може продовжуватись до 21 дня. Хвороба починається гостро, з підвищення температури тіла до 38–39 °С,
нежитю, кашлю, чхання, головного болю, загального нездужання, сиплості голосу, світлобоязні, одутлості обличчя, кон'юнктивіту. На слизовій оболонці щік, навпроти малих корінних зубів, з'являються рожеві плями з білуватими цятками в центрі (плями Бєльського — Філатова — Копліка), які, власне, і є ознакою кору. Інколи в цей період на шкірі може виникнути блідо-рожева крапчаста скарлатиноподібна або плямиста висипка, яка скоро зникає, а на м'якому піднебінні з'являється енантема (специфічне висипання).
На третій-четвертий день хвороби стан хворого погіршується, температура тіла підвищується до 40 °С, посилюються катаральні явища, симптоми інтоксикації; за вухами з'являється висипання, яке протягом доби поширюється на обличчя, шию і верхню частину грудей, наступного дня — на тулуб і верхні кінцівки, а ще через день — на нижні кінцівки. Ділянки шкіри, вільні від висипання, мають звичайний колір. Висипка зберігається три-чотири дні, відтак блідне у такій самій послідовності, у якій з'явився, залишаючи після себе пігментацію, а згодом дрібне висівкоподібне лущення. Відтак температура нормалізується, катаральні явища минають.
У дорослих перебіг кору звичайно буває важким, з висипами і крововиливами в шкіру й слизові оболонки, вираженою інтоксикацією. Спостерігаються зміни в серцево-судинній системі (тахікардія, гіпотонія, ослаблення серцевих тонів), легенях (сухі розсіяні хрипи, у разі пневмонії — вологі), частенько виникають біль у животі та діарея.
Ускладнення кору, за словами медиків, можуть бути зумовлені його збудником і бактеріями. Найчастіше виникають пневмонія, ларингіт, бронхіт, бронхіоліт, кератокон'юнктивіт, отит, піодермія, цистит, пієлонефрит, плеврит, ентерит, стоматит, менінгоенцефаліт, психоз, блефарит.
Щоб уникнути поширення хвороби, чернівецькі лікарі-інфекціоністи обстежили півтори тисячі осіб, котрі контактували з хворими, п'ятистам контактним студентам лікарі міської поліклініки № 5 зробили щеплення проти кору. Для боротьби з інфекцією створено надзвичайну протиепідеміологічну комісію, яка спостерігає за станом здоров'я так званих контактних хворих. У приміщеннях, де живуть студенти, регулярно проводять дезінфекцію, кварцування тощо.
Хоч пошесть на Буковині пішла на спад, заспокоюватися рано, позаяк вона має великий інкубаційний період — 21 день, а більшість студентів, які перебували в контакті, роз'їхалися по селах та інших областях. Зважаючи на те, що сільські люди не завжди вчасно звертаються до медиків, імовірність поширення хвороби, а отже, загроза спалахів її в інших місцях — очевидні. Власне, саме таким чином кір потрапив і на Буковину: за словами Ірини Вострикової, у гуртожиток Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича інфекцію завіз студент з Вінниці.
Можливо, студентські канікули розірвуть ланцюг пошесті. Хоча навряд, бо почалася вступна кампанія, тож абітурієнти, підхопивши в Чернівцях заразу, повезуть її в сусідні області — Тернопільську, Хмельницьку, Івано-Франківську, Закарпатську, де епідемія дещо вгамувалась. До того ж обласний центр Буковини — одна з найбільших торговиць Західної України. Є ймовірність, що з Калинівського ринку, де щоденно скупчуються десятки тисяч крамарів і споживачів з усіх усюд, разом з обновою покупці «придбають» і вірус.
Чому ж в Україні несподівано стався спалах кору? Фахівці стверджують: це відбувається тому, що щеплення дітей у нас чітко налагоджене, а дорослі залишаються поза увагою. Ця пошесть, як правило, виникає серед дорослих, тому що їхніми щепленнями ніхто не займається на державному рівні.
То скільки ж разів слід проводити вакцинацію проти кору? Тричі: у рік, у шість і в 11 років. Імунологи вважають що цього досить, бо, на їх думку, поствакцинальний імунітет триває 15–17 років. А інші фахівці в царині медицини з цим не погоджуються, позаяк календар щеплень складено з розрахунку п'ять років. Вакцини, яка б давала пожиттєвий імунітет, немає, то ж виходить, що після 16 років діти, не кажучи вже про дорослих, уже не мають захисту від цієї хвороби. Вихід — у вересні-жовтні провести вакцинацію усього дорослого населення.
Найголовніший урок цьогорічної епідемії (чиновники від медицини затято наполягають, що то не пошесть, а лише спорадичні випадки появу кору в Україні), на думку клініцистів, у тому, що вітчизняна система охорони здоров'я не готова до таких ситуацій.
Добре відомо, що ВООЗ особливу увагу приділяє інфекційним хворобам, тож кожна країна, звітуючи про епідеміологічну ситуацію, бере це до уваги. Свого часу було проголошено, що до 2010 року епідеміям кору буде остаточно покладено край. А щоб слово не розходилося з ділом, вирішили звітувати тільки про тих хворих, чий діагноз лабораторно підтверджений. Як результат — різке «поліпшення» епідеміологічної ситуації на планеті. Така методика на руку й нашим чиновникам — чи не про те свідчить інформація прес-служби МОЗ, коли до числа хворих записують лише кожного п'ятого, а рахують далеко не всіх, кого поцяцькував підступний кір?
Виникає резонне запитання: доки держава заощаджуватиме на вакцинації дорослого населення, наражаючи нас на підступні інфекції? Чомусь в урядовців завжди є гроші на престижні авто, позахмарні зарплати, на всілякі преференції коштом платників податків, а останніх прищепити й вберегти від пошестей — зась, коштів бракує. Як відомо, скупий двічі платить... На жаль, у цьому випадку платимо знову ж таки ми, пересічні громадяни. Як на мене, то кір — це урядовцям, чиновникам від медицини докір.

Іван ДМИТРІВ, Чернівці
також у паперовій версії читайте:
  • ВІДПОДЧИНОК НА БЕРЕГАХ ТРУБЕЖУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».