Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ФІНІШНА ПРЯМА ФРАНЦУЗЬКОГО ТУРУ
На 93-й в історії велоспорту багатоденці «Тур де Франс» залишилося провести п’ять етапів, але вони будуть визначальними в боротьбі за перемогу в головному змаганні сезону. Та навіть у завершальній частині перегонів зосібна стоять перші три етапи останнього тижня.

Альпійська сесія, яка розпочалася напередодні подоланням 187-кілометрової відстані між містечками Гап і Альп-д’Юе, триватиме ще два дні. Якщо вчорашній і два наступних етапи принесуть комусь із гонщиків перевагу над конкурентами в генеральній класифікації хоча б хвилин у десять, головну інтригу стартів п’ятниці, суботи і неділі буде майже знівельовано.
Сьогодні на шістнадцятому етапі велогонщики знову штурмуватимуть дві вершини найвищої категорії. Дистанція між населеними пунктами Бурж-д’Уасан і Ля-Тусьєр буде на п’ять кілометрів коротшою. Майже одразу після старту доведеться долати гору Коль дю Галіб’є (2645 метрів, підйом завдовжки 42,8 км із ухилом 4,5 відсотка), а після 57-кілометрового спуску — коротший, але набагато важчий штурм. Для того щоб підкорити Коль де ля Круа-де-Фер (2067 м), учасникам «Тур де Франс» потрібно буде рухатися вперед 22,7 кілометра з ухилом 7 відсотків. Очевидно, що таке тривале випробування ресурсів організму витримають не всі професіонали, тому після Коль де ля Круа-де-Фер відриви можуть сягати десятків хвилин. Проте й на цьому виснажливий етап не закінчиться. За 35 кілометрів до фінішу буде вершина другої категорії Коль дю Моллар (1638 м), а після спуску — останній «кидок» на гору першої категорії у Ля-Тусьєрі (1705 метрів, 18,4 км під 6 відсотків).
На останньому гірському етапі (Сен-Жан-де-Мор’ян — Морзен, 200,5 кілометра) навряд чи буде легше — дві вершини першої категорії, після них — підйоми другої й третьої категорій складності, а «на десерт» — гора Коль де Жу-План (висота над рівнем моря 1700 метрів, довжина підйому — 11,7 км, ухил — 8,7 відсотка), після якої — дванадцятикілометровий спуск на фініш, що могло б утішити спринтерів на кшталт австралійця Роббі МакЮена з команди «Давітамон-Лотто» чи бельгійця Тома Боонена («Квік Степ»), коли б вони мали хоча б мінімальний шанс утриматися в групі лідерів.
Гідно витримати такі випробування здатні лише «гірняки», і то лише в разі, коли їм допомагають партнери по команді. Зважаючи на це, найвища серед гонщиків американської команди «Дискавері ченнел» позиція Ярослава Поповича (одинадцяте місце, 5 хвилин 44 секунди відставання) — хороший знак для нашого співвітчизника. Не менш майстерні португалець Жозе Азеведу (дев’ятнадцята позиція в генеральній класифікації, перед початком альпійської сесії відставання від лідера Оскара Перейро Сіо становило 9 хвилин 11 секунд) і американець Джордж Хінкейпі (38-ме місце, відставання 24 хвилини 28 секунд) матимуть завдання допомагати українцеві, бо він ще має реальні шанси втрутитися в боротьбу за жовту майку, яка сім років поспіль на фініші «Тур де Франс» ставала неодмінним атрибутом незабутнього лідера «Дискавері ченнел» Ленса Армстронга.
Та велоспорт — настільки командна гра, що підтримкою всередині однієї з велогруп не обмежується. Як доконаний факт нині обговорюють те, що відомий фахівець зі спринтерських фінішних ривків, гонщик команди «Рабобанк» іспанець Оскар Фрейре на дванадцятому етапі навмисне пропустив уперед Ярослава Поповича. Мета зрозуміла: у відповідь «Рабобанк» розраховує отримати підтримку від «Дискавері» в Альпах — для надання допомоги Денису Меньшову (росіянин за підсумками другого тижня — четвертий).
У свою чергу менеджер команди «Фонак» у інтерв’ю порталу Сyclingnews.com відверто заявив, що на тринадцятому етапі жовта майка від Флойда Лендіса перейшла до Оскара Перейро Сіо з точним розрахунком. Можна припустити, що «Фонак» матиме сприяння команди «Іль Балеарс» в Альпах. Усе це задля того, щоб у неділю на Єлисейських полях у Парижі знову тріумфував Флойд Лендіс.
Чи відповідають реальному стану справ ці припущення, знатимемо лише після завершення останньої гірської сесії. П’ятничний вісімнадцятий етап буде до певної міри «відпочинковим» — три невеликі гірки (другої, третьої й четвертої категорій) навряд чи становитимуть суттєву перешкоду велосипедистам, котрі борються за зелену майку найкращого спринтера. Щоправда, і на шляху від Морзена до Мако (197 км) можливі несподіванки, бо «божевільні хлопці» (означення Ярослава Поповича) можуть надто виснажитися в Альпах. Тому цілком реальним видається сценарій, за якого рівнинний етап може виграти хтось із учасників відриву, як це було після завершення змагань у Піренеях. Пелотон може не встигнути «з’їсти» сміливців, у яких залишаться сили після альпійських фінішів.
Варіант, коли в суботу 56-кілометрова гонка з роздільним стартом між містами Ле-Крезо і Монсо-ле-Мен матиме якесь значення для розподілу чільних місць у генеральній класифікації, нині видається малореальним. Для того щоб найдовша на нинішньому «Турі» «розділка» стала вирішальною, розрив між володарем жовтої майки і його переслідувачем (або переслідувачами) має бути незначним.
Останній етап тритижневого змагання видовищним у суто спортивному сенсі не буде майже стовідсотково. Зазвичай останні десятки кілометрів тривалих перегонів називають «етапом дружби», бо ще до виходу на старт є відповіді на всі запитання — хто виграв «Тур де Франс» і з повним правом залишить у себе найпрестижніший одяг жовтого кольору, хто заслуговує на титул «гірського короля» і відповідну (білу в червоний горох) майку, хто заробив найбільше спринтерських балів і одягнеться в зелене, хто заслужить на звання «надії велоспорту» і з гордістю одягне білу майку.
Торік, нагадаю, найкращим молодим гонщиком «Тур де Франс» став нинішній лідер «Дискавері ченнел» Ярослав Попович. Нині шостим у молодіжному заліку йде 22-річний спортсмен команди «Мілрам» Андрій Гривко, але шансів наздогнати німця Маркуса Фотена з команди «Герольштайнер» українець не має,— адже його відставання — понад 40 хвилин.
Двадцятий етап перегонів стартує у містечку Соз-Антоні, а через 154,5 кілометра урочисто фінішує у французькій столиці. В неділю 93-тя велобагатоденка «Тур де Франс» стане історією...

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ВИННИХ ПОКАРАНО?
  • ВЕЧІР УКРАЇНСЬКИХ БОКСЕРІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».