Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
ХАБАРНИКИ У ПОГОНАХ
Збройні сили і злочинність — речі несумісні. Проте, на жаль, остання міцно — практично від перших днів їх існування — тут прижилася, «роз’їдаючи» військо, як іржа залізо. Про заходи, що їх вживають правоохоронні органи для викорінення злочинності, я попросив розповісти першого заступника начальника Головного управління нагляду за дотриманням законів у Збройних силах України та інших військових формуваннях Генеральної прокуратури полковника юстиції Василя Козачука.

— Лише за чотири місяці поточного року у військах зареєстровано 387 злочинів, у яких 67 пов’язано з корупційними діями посадових осіб, — каже Василь Петрович. — А це на 31 відсоток більше, ніж за аналогічний період минулого. Зросла кількість злочинів загальнокримінальної спрямованості, майже удвічі побільшало фактів хабарництва. На превеликий жаль, деякі командири й начальники не лише не переймаються дотриманням у частинах і підрозділах законності, а й самі часто ігнорують її: у 399 осіб, котрі упродовж січня—травня скоїли злочини, 97 — офіцери. Від злочинних дій постраждали 254 особи, а дев’ять із них загинули.
— Розкажіть, будь ласка, про найрезонансніші злочини. Чи багато з них пощастило розкрити?
— Свого часу зі сховища однієї з частин Військово-морських сил України було викрадено два переносних зенітно-ракетних комплекси «Стріла-3». У результаті оперативно-розшукових заходів зловмисників затримали, і злочинці відбувають, за рішенням Євпаторійського міського суду, покарання.
Унаслідок підпалу сховища з боєприпасами у Хмельницькій області дев’ять військовослужбовців отримали тілесні ушкодження, а державі завдано збитків майже на 150 млн грн. Слідство за цією справою ще триває, але я сподіваюсь, що воно буде доведено до логічного кінця і винних покарають. Завершується досудове слідство стосовно одного з вищих посадовців українського контингенту в Іраку.
— У чому ж його звинувачують?
— У контрабанді близько $50 тисяч. Із жовтня 2005 року він ознайомлюється з матеріалами справи. До речі, аналогічні звинувачення висунуті ще одному з офіцерів цього контингенту, який намагався нелегально переправити до України 60 тисяч «зелених» і вже відбуває покарання.
Вибухи, що сталися на 275-ій артилерійській базі поблизу с. Новобогданівка в Запорізькій області, завдали державі збитків на
2,4 млрд грн. Тож до кримінальної відповідальності притягуються п’ять осіб, у тому числі й їхній командир. Вину в скоєному доведено, і справу надсилають до суду.
— Як прокоментуєте те, що кількість злочинів, пов’язаних із хабарництвом, зростає?
— Органи військової прокуратури останнім часом активізували роботу щодо виявлення таких фактів і притягнення винних до кримінальної відповідальності. Прикро про це говорити, але серед тих, кого звинувачують в отриманні хабарів, фігурують і прізвища офіцерів... правоохоронних органів! Зокрема, офіцера військової служби правопорядку.
— У чому конкретно його звинувачують?
— У тім, що в порушення наказу міністра оборони щодо забезпечення охорони Балаклавської філії державного підприємства «Феодосійський судно-механічний завод» сприяв розширенню території комерційного підприємства. За надані послуги у червні 2005 року отримав дві тисячі «зелених». А вже у листопаді почав вимагати ще $1500 і під час їх отримання був спійманий. Справа стосовно нього перебуває у суді.
Слідчий відділ військової прокуратури Центрального регіону України порушив кримінальну справу проти майора Д. Мусулеги, який отримав хабара у розмірі
27 тис. грн. Прокурор Херсонського гарнізону порушив кримінальну справу і проти одного з офіцерів управління СБУ в Херсонській області.
— Чим він «відзначився»?
— Тим, що під час розслідування карної справи вимагав у громадянки, котра проходила по ній як свідок, $1000, погрожуючи їй притягненням до кримінальної відповідальності. Наразі він — під вартою, слідство триває.
— Правоохоронними органами держави, зокрема Генеральною прокуратурою, МВС порушено і розслідується чимало кримінальних справ, пов’язаних із незаконним придбанням, орендою земель. Скажіть, Василю Петровичу, а в провадженні військових прокуратур є такі справи?
— Безперечно, є. У 2005 році й за чотири місяці 2006-го ми порушили низку кримінальних справ, розглянули 169 документів прокурорського реагування, притягнули до відповідальності 159 посадових осіб. А ще пред’явили 171 позов, за результатами розгляду яких повернуто із незаконного володіння понад вісім тисяч гектарів землі.
Посадові особи МО під виглядом будівництва житла для військовослужбовців земельні ділянки надають комерційним структурам. Звичайно, із порушенням чинного законодавства. Так, за позовом Генеральної прокуратури визнано недійсною угоду між МО і ТОВ «Укравтоцентр», яка передбачала пайову участь у спорудженні житла. Та з’ясувалось, що в обмін на земельну ділянку площею близько п’яти гектарів це товариство мало надати житло військовикам в інших будинках, а на цій — збудувати презентаційний центр автоконцерну «Ситроєн»!..
До речі, зловживанням деяких посадовців МО сприяє і те, що Кабінет Міністрів України досі не визначив чітко порядку надання дозволів фізичним і юридичним особам на вирощування сільськогосподарських культур, заготівлю сіна, випасання худоби, як це передбачено Законом України «Про використання земель оборони».
Директор військового радгоспу «Чорноморський», що на Одещині, передав у оренду на п’ять років підприємцям ділянку площею близько двох тисяч гектарів незаконно. А за сприяння одного з керівників Житомирської квартирно-експлуатаційної частини майора Малежика протягом 2002–2005 років з числа земель оборони в комунальну та приватну власність передано чотири земельні ділянки загальною площею 19 гектарів. Цим державі спричинено збитків на 720 тис. грн.
— Військові прокуратури, як відомо, займаються і наглядо-вою діяльністю. Розкажіть про її результати.
— За підсумками наших перевірок лише протягом січня-березня 2006 року порушено 207 кримінальних справ, із яких більшість перебуває в судах. На виявлені порушення командуванню внесено 1,5 тисячі документів прокурорського реагування, складено 55 протоколів про корупційні діяння військовослужбовців, що на 25 відсотків більше, ніж за аналогічний період 2005-го. Завдяки втручанню військових прокурорів у першому кварталі цього року державі відшкодовано 34,6 млн грн.
— Після «нп», що сталися у Новобогданівці та Артемівську, суспільство особливо непокоїть дотримання правил безпеки на складах, де зберігаються зброя і боєприпаси. Звідси й запитання: в якому стані перебувають усі ці «скарби»? Чи можуть повторитися такі трагедії?
— Зберігання зброї й боєприпасів на арсеналах і базах МО лишається однією з нагальних проблем сьогодення. Бо, попри заходи, що вживає Міноборони із недопущення таких «нп», правила протипожежного захисту, техніки безпеки й охорони праці за утилізації боєприпасів як порушувалися, так і порушуються. Чому на артемівських складах сталися вибухи? Тому, що начальник служби ракетно-артилерійського озброєння бази майор В. Бевз разом зі своїми підлеглими викрадав з неї військове майно, грубо порушуючи правила пожежної безпеки, що й призвело до виникнення пожежі й вибухів. При цьому троє осіб було поранено, а матеріальні збитки становили 52 млн грн. Слава Богові, обійшлося без жертв.
— Збройні сили України реформуються, чимало військових частин припиняють своє існування. У результаті цього вивільняється їхнє майно. Як його використовують надалі? Невже у цій сфері обходиться без порушень чинного законодавства?
— Аби ж то... Наприкінці минулого року на баланс державного підприємства «Інвестжитло» чиновники Міноборони безплатно передали 16 об’єктів діючої військової частини. Та, підписуючи відповідні документи, вони «забули», що в цих будівлях зберігається військове майно вартістю 130 млн грн. Після цього власник зазначеного ДП передав їх, ці об’єкти, в оренду... частині з одночасним проведенням оцінки вартості отриманої нерухомості та укладенням угоди про її продаж. Водночас МО не вживає достатніх заходів щодо реалізації законним шляхом майна, яке давно, згідно з розпорядженням уряду, потрібно було продати.
— Чи багато цього майна?
— Понад шість тисяч об’єктів на території 386 військових містечок.
— Зловживань з боку деяких посадових осіб теж, мабуть, не бракує?
— Капітани Д. Пушкарьов і
В. Гойда привласненням речового майна і реалізацією його стороннім особам теж хотіли поліпшити своє фінансове становище. Вони завдали державі збитків на 851 тис. грн. А посадові особи ДП МО України «Центральний військовий санаторій «Ялтинський» пішли далі згаданих вище офіцерів: вони незаконно реалізували будівлі санаторію на суму понад 15 млн грн.
За три місяці 2006 року військовими прокурорами пред’явлено 1473 позови і заяви в порядку цивільно-господарського та адміністративного судочинства. Судами задоволено позовів на
8,2 млн грн. За закритими справами відповідачами відшкодовано 11 млн грн. добровільно. Лише за рішенням Господарського суду Луганської області за позовом Генеральної прокуратури до ТОВ «Линос» державі відшкодовано близько 40 млн грн.
також у паперовій версії читайте:
  • ХТО ПОДБАЄ ПРО ДОНОРА?
  • ТРЕНУВАЛИСЯ В МОРІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».