Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
НА АНТИТЕРОРИСТИЧНОМУ ФРОНТІ БЕЗ ЗМІН...
Наближення дати проведення петербурзького саміту «великої вісімки», запланованого на 15–17 липня 2006 року, ставить лідерів цих великих держав перед незручними запитаннями з приводу успіхів на фронті антитерористичної боротьби. Наприклад, президент Росії Володимир Путін, реагуючи на страту в Іраку російських дипломатів, наказав своїм спецслужбам знищити терористів.

Ще складніші проблеми на антитерористичному фронті мають США. На минулому тижні державний секретар Кондоліза Райс відвідала Пакистан та Афганістан. Американська «залізна леді» вкотре вимагала від керівників цих країн конкретних успіхів у боротьбі з «Аль-Каїдою» та пошуком Усами бен Ладена, гучні заяви якого для преси все частіше дратують Білий дім.
Навіть недавнє вбивство представника «Аль-Каїди» в Іраку аль-Заркаві не стало поворотним моментом у боротьбі з тероризмом. Навпаки, неприємності в Іраку множаться зі швидкістю лавини. Зважаючи на це, державний департамент США оголосив винагороду — 10 мільйонів доларів — за голову нового координатора «Аль-Каїди» в Іраку єгиптянина Абу-Хамзи аль Мухаджира. Тим часом ще однією неприємною несподіванкою для Джорджа Буша стало рішення Верховного суду США, який визнав незаконним військові трибунали для ув'язнених на базі Гуантанамо.
Однак основну проблему, крім відсутності стабільності та підвищення терористичної активності в Іраку, становить поступовий, але неухильний розпад міжнародної коаліції, чиї підрозділи, починаючи з літа 2003 року, перебували на території цієї країни. Лише останніми місяцями до умовної «коаліції відмовників», на яку перетворилась колишня «коаліція охочих» допомогти Сполученим Штатам окупувати Ірак, долучились Італія, Японія та «новобранець» НАТО — Румунія. Навіть у вірного американського союзника Тоні Блера внаслідок непопулярності іракської війни рейтинг вперше за десять років є меншим, ніж у лідера опозиційної консервативної партії.
Аналогічні тенденції має й популярність Джорджа Буша в самій Америці. Далеко в минулому залишився його «космічний» рейтинг, який соціологи фіксували одразу після початку антитерористичної кампанії, яка розгорталась на тлі емоційного піднесення після терактів 11 вересня 2001 року та палкого бажання будь-що помститись невідомим ворогам.
Ця тенденція становить значну проблему для Республіканської партії, на яку в листопаді очікують вибори до Конгресу. Опитування громадської думки, які відбуваються в США, останнім часом виявляють сталу позицію, прихильники якої звинувачують Джорджа Буша в усіх економічних негараздах.
Зрештою, від результату листопадових виборів залежить і вибір республіканцями кандидатури наступника Джорджа Буша, який на президентських виборах, які відповідно до конституції країни відбудуться другого вівторка в листопаді 2008 року, конкуруватиме з нинішньою фавориткою демократів Хілларі Клінтон. Якщо республіканці «здадуть» Конгрес, то на кандидатурі брата президента — теперішнього губернатора Флориди Джебба Буша — можна буде поставити хрест. Натомість зросте принаймні теоретично, вірогідність «жіночого фіналу» президентських перегонів за участі Кондолізи Райс. А її шанси безпосередньо залежать від успіхів на антитерористичному фронті. Та справжнього прориву в боротьбі з тероризмом, яка, за прогнозами аналітиків, триватиме так само довго, як і «холодна війна», від петербурзького саміту «великої вісімки» навряд чи варто сподіватися.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • В ООН ОБУРЕНІ ДІЯМИ ІЗРАЇЛЮ
  • СВІТ ЗАСУДИВ ЗАПУСКИ РАКЕТ ПІВНІЧНОЮ КОРЕЄЮ
  • НАЙЗДОРОВІШЕ МІСТО В ЄВРОПІ — ГЕЛЬСІНКІ
  • ХТО СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТОМ МЕКСИКИ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».