Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
КОЖНОМУ — СВОЄ
Лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявив учора з парламентської трибуни, що більше немає підстав блокувати роботу парламенту: на погоджувальній раді вдалося досягти вирішення практично всіх проблемних питань. «Не важливо, хто буде при владі, а хто в опозиції, головне, що працюватиме сесія»,— сказав він.

«Сьогодні, в цей час ми розблоковуємо Верховну Раду України. І Верховна Рада почне працювати в пленарному режимі. І — крапка!...Тому я хочу почути підтримку нашої коаліції. Чому я не чую? Чи бажання немає працювати? Дякую! Я прошу своїх колег — депутатів Верховної Ради — дати можливість працювати президії Верховної Ради»,— заявив Янукович.
«Усе, що ми робили останні три доби, і перша зустріч за участю Президента за «круглим столом» п'ятірки, і після цього вже погоджувальна рада, показала, що у нас є розуміння того, що ми повинні робити разом. Саме разом — чому? — тому що ми повинні бути єдині й в цій залі так, як єдиною має бути Україна»,— зазначив лідер «регіонів».
За словами пана Януковича, голову Верховної Ради України, першого заступника і заступника голови обиратимуть згідно з Конституцією України і регламенту Верховної Ради України таємним голосуванням окремо кожної кандидатури. Відповідно до домовленостей, досягнутих між опозицією і коаліцією, передбачається, що заступником голови парламенту буде народний депутат із Партії регіонів. «За ним закріплюється організація й забезпечення контрольних функцій у парламенті»,— сказав він. За опозицією, згідно з домовленостями, також закріплюються комітети Верховної Ради, квоти розподілу посад пропорційно від кількості складу депутатських фракцій, «але принцип розподілу влада— опозиція тут зберігається. Ми про це домовилися, і відповідну постанову буде підготовлено», — зауважив Янукович. Крім того, він зазначив, що внесення Президентом кандидатури прем'єр-міністра на розгляд парламентом проводитиметься також за Конституцією і регламентом ВР. Передбачається створення робочої групи з представників депутатських фракцій, які спільно із Секретаріатом Президента протягом тижня готуватимуть список органів державної влади з контрольними функціями, керівництво якими буде передано опозиції. «Над цим питанням ми вже працюємо»,— додав Янукович. Депутати також зобов'язалися до 24 липня з метою формування повного складу Конституційного Суду
України водночас привести до присяги суддів КС, згідно з передбаченою процедурою.
Парламентській опозиції запропоновано 15 комітетів. Про це після розблокування роботи Верховної Ради повідомила лідер БЮТу Юлія Тимошенко.
За її словами, потрібно чітко розподілити функції, за якими влада мусить стратегічно планувати розвиток держави і відповідати за це, а опозиція має права на функції контролю. На думку Юлії Тимошенко, саме тому комітети мають бути розподілені між владою і опозицією: 15 комітетів повинні відійти у відання опозиції, а 15 комітетів — до владних партій. Опозиції мають належати регламентний комітет, комітет свободи слова, комітет із питань національних меншин, комітет контролю за діяльністю правоохоронних органів і Збройних сил, комітет контролю за екологічною політикою і природокористуванням, комітет контролю з питань приватизації, комітет із питань функціонування системи правосуддя, комітет контролю державної регуляторної політики та захисту промисловців, підприємців та інвесторів. За словами лідерки БЮТу, на прохання майбутньої опозиції треба створити такі комітети, як, наприклад, комітет контролю за діяльністю державних монополій національних акціонерних компаній, державних банків та управління державними корпоративними правами. «Окрім того, у відання опозиції має відійти комітет контролю за державними тендерами, комітет контролю за енергетичною безпекою та енергозбереженням, і це ще далеко не весь перелік»,— зазначила Юлія Тимошенко. Особливу увагу вона звернула на Рахункову палату, яка теж має бути у віданні Верховної Ради, що дасть змогу опозиції контролювати фінансові потоки країни.
Пожвавлення в залі викликала така пропозиція лідерки БЮТ: «Пам'ятаєте, як колись в королівських європейських родинах обмінювалися дітьми для одруження? Ми пропонуємо обмінятися в цих комітетах першими заступниками. Ми запрошуємо ваших перших заступників у комітети, які очолюватиме влада. Ми розраховуємо на те, що ви наших «політичних дітей» запросите у ваші контрольні комітети».
Вона також зазначила, що її партія запропонувала законопроект про опозицію, який розширив би права контролю до таких меж, що практично роблять опозицію реальним інструментом контролю за владою і впливу на політику країни. «Зараз ми спробуємо всі ці концептуальні речі довести до логічного завершення, створити проект усіх необхідних документів і схвалити їх у залі»,— сказала Юлія Тимошенко.

КОМЕНТАРІ
Сергій Матвієнков, СПУ:
«Нинішній фінал розвитку подій вважаю цілком прийнятним, адже він дає можливість створити механізм для опозиції. Такий механізм мусить бути у будь-якому нормальному цивілізованому суспільстві. Незалежно від того, хто перебуватиме при владі. От і сьогодні Юлія Тимошенко як потенційний прем’єр, виступаючи, наголошувала на цьому. Адже вона усвідомлює, що очолювана нею політична сила колись знову може опинитися в опозиції. Гадаю, нинішній вихід — нормальний».
Володимир Полохало, БЮТ:
«У світовій практиці важко віднайти державно-правовий статус опозиції. Наприклад, у Німеччині тільки у двох землях конституцією закріплений державно-правовий статус меншості. Та ще у Великій Британії, де з 1937 року лідер опозиції є керівником «тіньового» уряду. Але в такому розгорнутому вигляді, як пропонується у нас, статус опозиції визначено уперше. Я б навіть сказав, що це — безпрецедентний момент у політичній практиці навіть серед демократичних країн.
Але до такого статусу мусять бути готові ще й самі політики, маючи відповідну демократичну культуру. На мій погляд, Партія регіонів поки не демонструє таку готовність. Про це свідчить, зокрема, їхня поведінка у тих областях, де ПР має більшість. Тамтешні опозиціонери не є навіть членами багатьох комісій в облрадах. Тому «регіонали» нині думають не стільки про статус опозиції, скільки про власні преференції».
Євген Кушнарьов, Партія регіонів:
«Ми задоволені результатом. До того ж, на сьогодні ми ще не є опозицією. Навіть Юлія Тимошенко чітко у своєму виступі окреслила, коли де-юре будуть оформлені влада й опозиція — лише після результативних голосувань за кандидатури спікера та прем’єра. Саме ці голосування мають показати, хто в Україні при владі. Тоді ж, виходячи з цих реалій, буде офіційно оформлено й опозицію».
Павло Жебрівський, «Наша Україна»:
«Не можна сказати, що ми задоволені на всі сто. Ухвалене рішення — компроміс, бо й «регіонали» не отримали усього того, чого вимагали. Але я хочу загострити увагу ось на чому. Конституція змінилась, повноваження Верховної Ради зросли. Проте в регламенті залишилась норма про пропорційний розподіл комітетів. Це нонсенс, який веде до розбалансованості влади.
Наприклад, я категорично проти того, щоб Партія регіонів контролювала комітет правосуддя, тобто із призначення суддів. У цій царині у нас і так твориться безчинство. Тепер же буде ще більший дисбаланс.
Утім, навіть за таких умов опозиційний пакет мусить бути єдиним для всіх. Це — лише перший крок на шляху до визначення опозиційного статусу. Другим мусить стати ухвалення закону про опозицію».
Петро Цибенко, КПУ:
«Розв’язки ще немає. Є лише обіцянка її. Потрібно подивитися на перелік комітетів і на інші запропоновані документи. Адже те, про що говорила Юлія Тимошенко, мені не зовсім зрозуміло. Зокрема, як так вийшло, що низка фракцій, в тому числі й БЮТ, протестували проти 29 комітетів, а сьогодні називається ще більша цифра — 30. Отже, треба додатково вивчити, якими будуть нові комітети, їхні функції та повноваження».

Записав Ярослав ГАЛАТА
також у паперовій версії читайте:
  • ВІНСЬКИЙ ЗВИНУВАЧУЄ
  • ПЕРЕМІГ ЗДОРОВИЙ ГЛУЗД

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».