Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
НЕЗВИЧНИЙ «ТУР ДЕ ФРАНС»
Найпрестижніша велобагатоденка «Тур де Франс» сьогодні розпочинається у дев'яносто третій раз. У Страсбурзі відбудеться пролог — індивідуальна гонка з роздільним стартом на дистанції лише сім кілометрів. Вже завтра — перша повноцінна гонка (довжина дистанції 183 кілометри), старт і фініш якої теж заплановано зробити у столиці Старого світу, де працює Європарламент і Рада Європи.

Після цього французька багатоденка завітає з «одноденними офіційними візитами» до Люксембургу і Нідерландів, а на одинадцятому етапі заїде до Іспанії. На цьому «міжнародну програму» буде вичерпано, всього ж нинішній «Тур де Франс» складатиметься з двадцяти етапів.
Командної гонки з роздільним стартом, яка так добре склалася для Ленса Армстронга, Ярослава Поповича і всієї «Діскавері Ченнел» торік, у цьому сезоні не буде, натомість індивідуальних тайм-тріалів буде аж три. Крім згаданого страсбурзького прологу, на велосипедистів чекає ще 52 кілометри гонки з роздільним стартом на сьомому етапі (між містами Сен-Грегуар і Ренн) і 56 кілометрів між містами Крьозо і Монсо-ле-Мін у передостанній день змагань.
Не буде на цьому «Турі» й непереможного Ленса, тому вболівальники і аналітики чекають на непередбачуваний сюжет головної події у житті професійного велоспорту. Фахівці зазначають, що цього року буде більше шансів для спринтерів, оскільки гірські випробування менш серйозні, ніж раніше. «Важко уявити, щоб «чистий гірняк» міг виграти жовтого светра без здатності хоча б обмежити втрати у двох довгих гонках на час на рівнинній місцевості», — пише профільний Інтернет-сайт cyclingnews.com.
Головними фаворитами нинішнього змагання називають італійця Івана Бассо з команди «Сі-Ес-Сі» і німця Яна Ульріха з «Т-Мобайл». Бассо цього року виграв іншу престижну багатоденку «Джиро д'Італія». З одного боку, це свідчення високого рівня підготовки, з іншого — недобрий знак, адже спроба вигравати дві близькі за часом тритижневі гонки є надто складною. Востаннє таке вдавалося зробити Марко Пантані 1998 року, а Мігель Індурайн робив це двічі поспіль — 1992 і 1993 років.
Менша кількість гірських етапів робить кращими шанси Яна Ульріха. На початку сезону показувати найкращі результати німецькому гонщикові заважала травма коліна, та зараз Ульріх повністю подолав весняні проблеми, вважає спортивний директор команди «Т-Мобайл» Руді Певенаж.
З-поміж тих, хто може втрутитися у боротьбу Бассо і Ульріха, першим називають американця Флойда Лендіса, зауважуючи, що немає об'єктивних даних про його нинішній стан. Серед цьогорічних успіхів Флойда можна назвати весняні старти в гонках Париж — Ніцца і «Турі Джорджії».
У горах традиційно сильний іспанець Алехандро Валверде з команди «Іль-Балеарс», небезпечним може бути і бронзовий призер «Тур де Франс»-2003 казахстанець Олександр Винокуров, який нині виступатиме в статусі лідера нової команди «Астана-Вюрц».
Коли говорити про можливу десятку найкращих, то насамперед ідеться про Джильберто Сімоні (команда «Соньє Дюваль») і Франсіско Мансебо («Ag2r-Превоянс»). Не забувають аналітики і про найсильніших спортсменів з команди Ленса Армстронга «Діскавері Ченнел» — американця Джорджа Хінкейпі, нашого співвітчизника Ярослава Поповича та італійця Паоло Саволделлі.
«Ми знову перед стартом гонки, яку вигравали сім років поспіль. Зрозуміло, ми перебуваємо в періоді змін, але з нетерпінням чекаємо нового виклику і надзвичайно мотивовані. Так, Ленс Армстронг пішов зі спорту як гонщик, але з нами його дух і керівництво, бо лідер продовжує бути в команді», — стверджує спортивний директор команди «Діскавері Ченнел» Йохан Брюнель.
«Тур де Франс» без Ленса Армстронга — щось нове і дивне. Проте завершення кар'єри видатного спортсмена робить вибір переможця непростим завданням, тож змагання будуть ще цікавішими.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ІВАНЧУК — ДРУГИЙ
  • ПЕРЕМОГА УКРАЇНЦЯ
  • НА ПОДІУМІ — ВТРЕТЄ!
  • ХОЛІФІЛД ПОВЕРТАЄТЬСЯ
  • «СТАРА СЕНЬЙОРА» ПРИ СМЕРТІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».