Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЗА МИР У ВСЬОМУ СВІТІ
Нульовою нічиєю завершили груповий турнір лідери групи С, збірні Голландії та Аргентини, які після двох турів забезпечили собі участь у 1/8 фіналу. Протягом усього ігрового часу команди берегли сили.

Напередодні поєдинку з найвидовищнішою командою чемпіонату світу головний тренер «помаранчевих» Марко ван Бастен стояв перед нелегким вибором. Молодому фахівцю хотілося посісти перше місце в групі, яке гарантувало значно легше життя в 1/8 фіналу. Погодьтеся, зустріч із мексиканцями обіцяє бути менш проблемною, ніж битва з фіналістом останнього чемпіонату Європи, збірною Португалії. До того ж, відразу шість футболістів основного складу (ван Бронкхорст, Хейтінга, Матейсен, Булахруз, ван Боммель і Роббен) мали по одній жовтій картці. Ще один «гірчичник» перетворювався на нікому не потрібну дискваліфікацію у першому матчі плей-оф. Із цієї шістки на полі з перших хвилин з’явився лише Булахруз. Та й то лише тому, що адекватної заміни центральному захисникові у наставника голландців немає, а штучне ослаблення оборони в матчі проти результативної аргентинської команди могло виявитися вкрай необачним кроком. Ворогом собі ван Бастен ніколи не був. Приблизно та саме проблема була перед наставником аргентинців Хосе Пекерманом. Різниця була лише в тому, що південноамериканців цілком влаштовувала нічия, яка залишала голландців на другому місці. Навіть зі складом Пекерман темнив до останнього. На відміну від «помаранчевих», перестановки в складі були мінімальними.
Позиційна боротьба, яка розгорнулася на полі в перші хвилини, більше влаштовувала латиноамериканців. Перший удар по воротах команди спромоглися завдати лише наприкінці першої третини тайму — нападник іспанців Тевес пробив з-за меж штрафного майданчика і ледь не влучив у дальній кут воріт, які захищав Едвін ван Дер Сар. «Помаранчеві» відразу відповіли ударом Кейта, котрий потурбував Аббондансьєрі ударом головою. Це був лише епізод — до своїх воріт південноамериканці підпускали суперника вкрай рідко. Задля справедливості варто зазначити, що й ван дер Сар роботою був не надто завантажений. За всю першу половину гри голкіпер голландців по-справжньому вступив у гру лише наприкінці тайму. Після потужного удару Рікельме воротар перевів м’яч на кутовий. Загалом гра проходила у повільному темпі, без особливо небезпечних моментів. Лише одного разу трибуни пожвавішали після того, як подача Рікельме у штрафний майданчик голландців ледь не ознаменувалася автоголом Булахруза, який технічним ударом відправив м’яч... у штангу власних воріт. На цьому па-м’ятні події закінчуються. Аргентина непогано комбінувала, але із завершенням атак у команди Пекермана цього разу спостерігалися проблеми — аргентинці грали надповільно. Про характер гри красномовно говорить те, що за підсумками стартової сорокап’ятихвилинки команди лише тричі потрапили в стулку воріт. На двох. Не густо для збірних, які вважаються одними з найкращих у світі.
Перерва жодних коректив у гру не внесла — суперники грали повільно, зрідка радуючи публіку ударами. Вся робота голкіперів полягала в тому, щоб подалі винести м’яч від власних воріт. Спробував пожвавити гру і розворушити партнерів Філіп Коку, але його рейд лівим флангом не закінчився ударом. У аргентинців активністю відзначався нападник Карлос Тевес, який не має місця в основному складі команди. В одному з епізодів йому ледь не допоміг рикошет. Ван дер Сару довелося докласти чимало зусиль, щоб перевести м’яч на кутовий. Останні хвилини поєдинку пройшли за переваги голландців. Із вигідних позицій не влучили у ворота Ван дер Варт і Бабель. Все ж останню крапку в цій зустрічі могли поставити аргентинці. Тевес розібрався з двома захисниками суперника і з семи метрів запустив м’яч вище від воріт. У підсумку — нульова нічия.
Значно цікавіше проходив паралельний матч цієї групи між збірними Сербії й Чорногорії та Кот-д’Івуару. Обидві команди втратили шанси на вихід до наступного раунду, а, отже, не були обтяжені думкою про результат. У цьому поєдинку мав визначитися головний невдаха цієї групи. До звітної зустрічі команди підійшли, не набравши жодного очка. Якщо у африканської збірної різниця м’ячів була пристойною — 2:4, то серби ворота суперників жодного разу не уразили, програвши у попередньому турі аргентинцям із рахунком 0:6. Тож більший стимул перемогти був у європейської команди. Тим більше, що керівництво національної федерації футболу погрожувало оштрафувати всіх гравців, якщо вони не будуть по-справжньому грати в матчі проти Кот-д’Івуару.
На матч проти африканців у складі сербів не змогли вийти на поле дискваліфіковані Кежман і Короман. Крім цього, незначні травми в матчі проти Аргентини отримали захисники Драгутіновіч і Баста, півзахисник Надь і нападник Любоя. Проте всі вони змогли відновитися, але до основного складу не потрапили. Однак і Кот-д’Івуар також не мав наміру залишити чемпіонат світу без першої в своїй історії перемоги. В останньому матчі не зміг вийти на поле лідер команди Дідьє Дрогба, котрий відбував дискваліфікацію за дві жовті картки. До речі, цей матч був останнім і для головного тренера Анрі Мішеля, якому не запропонували продовжити контракт.
На початку матчу стало зрозумілим, що серби в цьому матчі налаштовані більше, ніж серйозно. Попри те, що африканці володіли перевагою, Петкович відкрив рахунок. Станкович зробив навіс на височенного Жигіча, і той після помилки центральних захисників вийшов сам на сам з голкіпером суперника і відправив м’яч у сітку. Через п’ять хвилин травму отримав Крстаїч, замість якого вийшов Надь. Не минуло й п’яти хвилин після заміни як серби збільшили свою перевагу — після помилки Доморо Іліч уразив ворота з шести метрів. Після цього перевага перейшла до африканських футболістів. Вони збільшили швидкість і почали створювати один небезпечний момент за іншим. Спочатку Куассі не влучив у ворота з вигідної позиції, а на 36-й хвилині, коли мав забивати Арун Коне, захисник балканців Дудіч зіграв рукою. Арбітр, не вагаючись, призначив пенальті у ворота Єврича. Покарати сербів спробував Діндан, який уразив ворота, проте арбітр матчу Родрігес з Мексики змусив його повторити удар. Але і з другої спроби африканець не схибив, розвівши воротаря і м’яч по різних кутах. Наприкінці тайму команди обмінялися небезпечними моментами. Спочатку Джорджевич завдав сильного удару зі штрафного, але Баррі в кидку м’яч відбив, а потім бив упритул Діндан, але Єврич урятував партнерів по команді, а Яя Туре не зміг добити м’яч у порожні ворота. У доданий суддею час «відзначився» Надь. Цей гравець отримав перший «гірчичник» на сімнадцятій хвилині, а наприкінці тайму грубо збив Кейта і побачив перед собою червоне світло.
Після перерви серби спробували діяти на контратаках. Невдоволений ходом зустрічі, Анрі Мішель підсилює атаку і випускає на поле замість півзахисника Акале ще одного номінального форварда — Бакарі Коне. До певного часу сербам щастило відбивати численні атаки африканців. Проте на 67-й хвилині Діндан звільнив з-під опіки захисників і замкнув передачу Кейта — 2:2. За п’ять хвилин до завершення зустрічі серби знову помилилися у власному штрафному майданчику. Дудіч зіграв рукою і арбітр показав на одинадцятиметрову позначку. Калу чітко реалізував пенальті й вивів свою команду вперед — 3:2. Цей рахунок зберігся до фінального свистка, незважаючи на те, що у доданий суддею час у африканців за другу жовту картку поле залишив Доморо.
Таким чином, першими у групі С фінішували аргентинці. Вони у 18-му фіналі поміряються силами зі збірною Мексики. Голландці, які посіли друге місце, зіграють з португальцями, а збірні Сербії й Чорногорії та Кот-д’Івуару вирушають додому. Для них чемпіонат світу завершився.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ПОРТУГАЛІЯ ВІДДЯЧИЛА ЗА ЕЙСЕБІО...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».