Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ ЖІНКИ
БОЇ БЕЗ ПОСТРІЛІВ
Розкриття злочинів не можна уявити без експертно-криміналістичного супроводження. Новітні технології і найсучасніше обладнання дають змогу викривати найобережніших злочинців і розплутувати різного роду хитромудрі оборудки. Статистичні зведення МВС засвідчують: безпосередньо або за участі фахівців цієї служби щороку розкривається приблизно половина злочинів, скоєних у державі. А відбувається це завдяки копіткій роботі, коли експерт, опрацювавши зібрані речові докази, встановлює особу зловмисника.

Зазвичай повсякденна праця експертів-криміналістів не сповнена напружених переслідувань зі стріляниною. Однак часто-густо спеціалісти цього підрозділу впродовж доби розкривають не один злочин.
Саме таким виявилося недавнє чергування для працівника експертної служби Подільського райуправління столичної міліції Світлани Лазаренко.
Розпочалося воно з квартирної крадіжки. До речі, типова життєва ситуація. Бригада будівельників ремонтувала квартиру. Усі види робіт здійснювалися лише в присутності господарів та з їхнього дозволу. Одному з майстрів спало на думку, що коштовні речі можна взяти і винести з помешкання — ніхто не помітить. Після завершення ремонту цей спритник під надуманим приводом узяв у господині ключі й пограбував квартиру. Експерт слідчо-оперативної групи, яка прибула на місце події, виявила сліди перебування в оселі сторонньої особи. Таким чином спочатку було ідентифіковано, а потім і затримано злодія.
Наступний виклик — до парку відпочинку, де ввечері троє невідомих скоїли розбійний напад на запізнілого перехожого. Вони завдали чоловікові кілька ударів, забрали сумку й зникли. Невдовзі речі потерпілого знайшли в контейнері для сміття. Експертові вдалося на забрудненій поверхні виявити три відбитки пальців. Перевірка за автоматизованою базою даних дала бажаний результат: особа одного із зловмисників була встановлена. Ним виявився 17-річний житель столиці, який після затримання зізнався у злочині й дав свідчення про своїх спільників.
— Дактилоскопія застосовується для розкриття злочинів понад 100 років. Однак і нині, поряд з найсучаснішими видами досліджень, дактилоскопічна експертиза не втратила ефективності. З її допомогою розкривається і, напевно, завжди розкриватиметься значна частина злочинів. А запорукою успіху є професіоналізм експерта-криміналіста, сумлінне ставлення до виконання своїх фахових обов'язків. Саме такі риси продемонструвала Світлана Лазаренко. Банальна недбалість у діях, не кажучи вже про низький рівень підготовленості, може звести нанівець зусилля працівників багатьох інших підрозділів, залучених до розкриття злочину, тому вимоги до наших працівників завжди були високими,— зазначає заступник директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Володимир Печников.
А завершилося добове чергування старшого лейтенанта міліції Лазаренко розкриттям третього злочину — крадіжки комп'ютера з... вітрини магазину. Кілька молодиків зайшли до торговельного закладу й звернулися до продавця з проханням показати портативний комп'ютер. Уважно розглядаючи прилад, вони непомітно сховали його під верхній одяг і поквапилися зникнути. Звісно, пропажу згодом виявили, але часу відтоді минуло забагато, що унеможливлювало затримання крадіїв «по гарячих слідах». Однак і цей випадок не збільшив статистики нерозкритих злочинів: справі зарадив прискіпливий огляд місця події, під час якого були виявлені сліди, залишені злодіями.
— Результат одного з добових чергувань нашого експерта не можна вважати винятковою подією,— розповідає про свою підлеглу начальник НДЕКЦ при столичному главку міліції Микола Солодкий. — Світлані, як і її колегам, доводиться постійно працювати в напруженому ритмі — така вже специфіка роботи криміналістів. Зазвичай кожен експерт володіє технологією кількох досліджень. Наприклад, Світлана Лазаренко має дозвіл на проведення восьми видів криміналістичних експертиз.
Служба в міліції ніколи не була простою й безпечною. Різні причини спонукають до вибору такої професії. Хоч це здається дещо несподіваним для сьогодення, але, як зізналася Світлана, неабияку роль в ухваленні визначального рішення зіграли романтичні враження підліткових чи навіть дитячих років. І причиною тому — відомий телесеріал радянських часів «Следствие ведут ЗнаТоКи».
— Завжди захоплювалася професійністю однієї з учасниць трійки знавців — експерта Кібрит. Наша робота полягає не в механічному виконанні монотонних функцій. Вона примушує пульсувати думку, спонукає до логічного аналізу ситуації. Щоразу, коли прибуваєш на місце події, намагаєшся уявити дії, ймовірний шлях пересування злочинця, до чого він міг би торкатися. Від цього залежить оперативність розкриття злочину. Адже, приміром, якщо оглядати кожен клаптик значного за територією приміщення, де скоєно злочин, це значно уповільнить досягнення бажаного результату. Ось таке поєднання, так би мовити, технічного й аналітичного напрямів криміналістичної роботи надзвичайно приваблює мене,— розповідає Світлана Лазаренко.
Шкільні роки майбутнього криміналіста (закінчила музичну школу, здобула звання кандидата в майстри спорту) не несли в собі навіть натяку на службу в міліції. Після середньої школи Світлана закінчила педучилище за спеціалізацією «англійська мова», працювала в школі. Потім, успішно склавши іспити, одночасно вступила у два вищі навчальні заклади — Інститут іноземних мов і Національну академію внутрішніх справ. Коли постав вибір, чаша терезів схилилася в бік системи МВС. Після такого рішення батько кілька місяців не розмовляв зі Світланою ( її батьки лікарі за фахом і не такою уявляли собі долю доньки). Проте час, як то кажуть, все розставляє на місця. Після п'яти років роботи в напруженому ритмі, коли рідко видається бачити рідних та друзів, розчарування у виборі не виникло, радше навпаки.
Хоча початок міліцейської кар'єри був приголомшливим для дівчини. Постійні заняття зі стройової підготовки та інші вправи з «курсу молодого бійця» виявилися досить несподіваними. А от навчання за експертною спеціалізацією припало до душі Світлані. Усе було цікаво, надзвичайно хотілося опановувати фахові вершини. Майбутній експерт захопилася технологією розкриття квартирних крадіжок, а точніше злочинів, пов'язаних із зламуванням дверних замків. Вивчала різновиди цих механізмів та знаряддя зламу, накопичувала досвід під час бесід з фахівцями, які добре розумілися на діяльності «ведмежатників». Логічним завершенням навчально-пізнавального процесу став успішний захист дипломної роботи відповідної тематики.
Нині життя Світлани сповнене обов'язками й турботами, які притаманні численним її колегам: роботою, що майже не залишає вільного часу, та прагненням вдосконалити криміналістичну практику, мрією мати житло й отримувати пристойну зарплату. Але найбільше засмучує обставина, з якою, на жаль, іноді доводиться стикатися — негативним ставленням людей до міліції. Однак що як не сумлінне, відповідальне виконання службових обов'язків кожним правоохоронцем може його змінити?

Юрій САХНО
також у паперовій версії читайте:
  • ЗОЛОТІ СЛОВА ПРО ЖІНКУ
  • СОЛОВ'ЇНИЙ ГОЛОС УКРАЇНИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».