Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ЛЕГЕНДА «НОКІЇ» У ВІДСТАВЦІ
Йорма Олліла пішов у відставку з посади керівника всесвітньо відомого концерну «Нокія», яку він обіймав упродовж 14 років. За цей час невелика фірма перетворилась у світового лідера стільникового зв'язку.

Пан Олліла обійняв посаду в 1992 році, коли «Нокія» стояла на порозі банкрутства. Тоді концерн виготовляв десятки видів товарів, починаючи від кабелів і калош до телевізійних приймачів, автомобільних покришок і конденсаторів. Виробництво побутової електроніки було найважливішою сферою діяльності концерну, але одночасно й найбільш проблемною. Бездротовий телефонний зв'язок тоді ще був мало популярним. Незважаючи на це, Олліла і його співпрацівники зробили ставку на цей бізнес. У 1994 році «Нокія» почала виробляти тільки телекомунікаційну апаратуру. За це керівника концерну дуже критикували, але час показав, що він діяв правильно. У 2005 році прибутки «Нокії» сягнули чотирьох мільярдів євро.
Напередодні відставки Йорма Олліла закликав сміливо ухвалювати важливі рішення, нагадавши, що інстинкт самозбереження не призведе до успіху. Дуже важливою рисою є здатність передбачати зміни і реагувати на них. Це гасло дозволило «Нокії» скористатись бумом на мобільні телефони, що виник останніми роками. Якщо у 1992 році глобальний продаж цих апаратів становив дев'ять мільйонів штук, то у 2005 році їх було вже 795 мільйонів. У нинішньому році продаж «мобілок» має скласти 915 мільйонів апаратів. За словами керівника «Нокії», через два роки мобільні телефони будуть у двох мільярдів людей на землі.
«Нокія» контролює приблизно 30% ринку мобільних телефонів. Фірма стала глобальним концерном акції, якою котуються на біржах у Гельсінкі і Нью-Йорку. Її вартість перевищує 70 мільярдів євро, 30% акцій належать американським інвесторам. У всьому світі на фірму працює понад 55 тисяч працівників. Хоча фінський ринок може спожити лише один процент продукції концерну, 40 відсотків його персоналу — фіни, які працюють на батьківщині.
Йорма Олліла залишається на посаді голови спостережної ради концерну. Він також очолить спостережну раду енергетичної фірми «Шелл». Його місце у «Нокії» посяде Оллі-Пекка Калласвуо, донині фінансовий директор концерну.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ПАЛЕСТИНА: ДЕРЖСЛУЖБОВЦІ ЗАХОПЛЮЮТЬ ПРИМІЩЕННЯ ПАРЛАМЕНТУ
  • «БєлКА» НЕ ПОЛЕТІЛА
  • СТОКГОЛЬМ — БІЛОРУСЬКИМ БОРЦЯМ ЗА ПРАВА ЛЮДИНИ
  • ВЛАДА БРАЗИЛІЇ МАТИМЕ ЖІНОЧЕ ОБЛИЧЧЯ?
  • РОМАНО ПРОДІ: ЄС МАЄ РОЗШИРЮВАТИСЯ НА ПІВДЕНЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».