Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
США ВИЯВЛЯЄ ТЕРОРИСТІВ... ЗА МЕНЮ
«Комісія і Рада Європейського Союзу не мали жодних правових підстав, щоб погоджуватись надавати американцям відомості про пасажирів, які летять у США» — таке рішення ухвалив Європейський суд. Тепер Брюссель має 90 днів, щоб знайти вихід із ситуації.

У рамках боротьби з тероризмом Сполучені Штати вимагають, щоб авіаперевізники детально інформували їхні служби безпеки про пасажирів, які летять у країну. У травні 2004 року Європейська комісія та Рада ЄС погодились, щоб таку інформацію передавали і європейські авіалінії. Угодою передбачено, що американці отримуватимуть інформацію за 39 параметрами про кожну особу, яка вирушає в Штати.
Ідеться, зокрема, про вік, стать, номер кредитної картки, адресу, телефон і навіть про перелік страв, що їх кожен з пасажирів собі замовив. Відомості про їжу даватимуть змогу ідентифікувати, наприклад, мусульман (вони уникають свинини й алкоголю) чи іудеїв (як правило, ті замовляють кошерні страви).
Інформація потрапляє до американців електронною поштою за 15 хвилин до вильоту з європейського аеропорту. У кількох випадках подібні дані вже стали підставою для заборони в'їзду до США конкретним особам. Зокрема, у США не впустили Юсуфа Іслама, активіста доброчинних організацій, що опікуються дітьми, знаного співака й автора шлягерів поп-музики 60—70-х років, відомого мільйонам людей як Кат Стівенс. Прізвище музиканта, який у 1977 році прийняв іслам, здалося американським прикордонникам підозрілим.
Відомості, які американці отримують від перевізників, можна зберігати три з половиною роки, а це викликає протести захисників недоторканності приватного життя громадян.
Договір зі США не підтримав і Європейський парламент, стверджуючи, що в такий спосіб порушуються засади захисту приватного життя. Таку думку поділяє і європейський речник із захисту приватної інформації. Обидві інституції звернулися до Європейського суду з вимогою скасувати рішення Ради ЄС. Євродепутати зробили це тим охочіше, що весною 2004 року Рада і Комісія не допустили їх до переговорів з цього питання.
Недавно Європейський суд підтвердив неправомірність договору про надання інформації. «Рішення Комісії і Ради не мають відповідного правового обґрунтування» — дійшли висновку судді. Але розуміючи складність негайного припинення передачі інформації, суд дав урядам країн ЄС 90 днів, аби порозумітися зі США.
«Європейська комісія робить добру міну за поганої гри. Суд не визначав, чи відповідає закону зміст договору, чи ні. Він тільки зазначив, що європейські інституції перевищили свою компетенцію»,— сказав пресі Йоханнес Лайтенбергер, речник Комісії. Він запевнив, що Комісія, виконуючи рішення суду разом з євродепутатами негайно розпочне переговори з владою США. На його думку, цього разу достатньо зосередитись на пошуку відповідних правових підстав.
Трансатлантичні авіалінії є щонайінтенсивнішими: протягом останніх 12 місяців два головні аеропорти у США (у Ньюарку та імені Джона Кеннеді) обслужили на міжнародних лініях понад 17,5 мільйона пасажирів.
Вашингтон упродовж досить тривалого часу попереджав, що авіалінії, які не надаватимуть інформації про пасажирів, сплачуватимуть штрафи — до шести тисяч доларів за кожного пасажира, а літаки можуть не отримати дозволу на посадку. Безперечно, це спричинить небачений транспортний параліч.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАСТУПНИКА МЕРА ПЕКІНА ОБВИНУВАТИЛИ В КОРУПЦІЇ
  • АВСТРІЯ ЗДИВУВАЛА УКРАЇНУ
  • ДО ІРАКУ ВІДПРАВЛЕНО УКРАЇНСЬКИЙ МИРОТВОРЧИЙ ПЕРСОНАЛ
  • «АЛЬ-КАЇДА» НАЗВАЛА ІМ’Я НОВОГО ЛІДЕРА
  • КОМУ ДОПОМОЖЕ «ДЯДЬКО СЕМ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».