Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
«ТАЛІБАН» ПОВЕРТАЄТЬСЯ?
Півроку тому на лондонській нараді країн — донорів Афганістану ухвалено амбітну програму боротьби з корупцією, торгівлею наркотиками, бідністю. Пропонувалось за рік завершити роззброєння афганських польових командирів, а до 2010 року створити сучасну афганську армію, спроможну подбати про підтримання безпеки. Але, як завжди буває, усе гладко на папері, але не в афганських горах. У лютому афганці бурхливо відреагували на скандал з карикатурами на пророка Мохаммеда. На думку скептично налаштованих експертів з питань міжнародної безпеки Афганістан перетворився для НАТО на ризикований експеримент з підтвердження ефективності дій Альянсу в далеко не комфортних умовах.

На початку літа 2006 року НАТО збільшило свій військовий контингент на півдні Афганістану до шести тисяч. Водночас активізувались прихильники руху «Талібан». Наприкінці травня в Кабулі відбулися найбільші заворушення від часу падіння режиму талібів. Подальший розвиток подій переконливо доводить історичну істину, що іноземцям відносно легко захопити Афганістан, але неможливо тривалий час завойоване утримувати. Наявність важкодоступних гірських масивів, глибокі етнічні протиріччя, через які колишні союзники швидко перетворюються на ворогів, потужна ксенофобія є факторами, які унеможливлюють виконання цього завдання. У минулому столітті під час організації опору радянській військовій присутності тодішній радник президента Джиммі Картера з питань національної безпеки Збігнев Бжезинський пропонував перетворити Афганістан на «радянський В'єтнам». Врешті, втративши 15 тисяч вояків у 1989 році СРСР припинив участь у війні, у якій не було переможців. Але більша частина ісламських екстремістів залишилась у країні. Коли «Талібан» десять років тому, у 1996-му, прийшов до влади, до цієї країни переселилась «Аль-Каїда», а рух талібів пообростав пуштунськими військовими формуваннями.
Зрозуміло, що й нинішня війна з бойовиками затягнеться на невизначений час. Відправити сюди ще більшу армію означає тільки посилити партизанський рух. Тепер тут перебуває 19 тисяч американських військових, не підпорядкованих місцевому командуванню НАТО. «Талібан», можливо, після виведення іноземних військ, повернеться до влади, у всякому разі — вірить у це. Його командування дисциплінованіше, ніж інші афганські польові командири. У разі іноземної військової присутності ситуація теж не покращиться. Партизанська війна жеврітиме, час від часу загострюючись, невизначено довго. На відміну від західних демократій, яким доводиться звітувати перед виборцями, талібам поспішати нікуди. Вони розуміють, що час грає на їхньому боці.
також у паперовій версії читайте:
  • БУШ ГОТУЄТЬСЯ ДО ВИБОРІВ
  • ПАЛЕСТИНСЬКИЙ РОЗКОЛ ПОГЛИБЛЮЄТЬСЯ
  • ВІДРОДЖЕННЯ ІРАКСЬКИХ СПОДІВАНЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».