Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ПОЛІТИКА — ЦЕ М’ЯЧ, ТІЛЬКИ ВСЕРЕДИНІ У НЬОГО ЦЕГЛИНА
Саме так висловився з приводу нинішніх баталій у Верховній Раді лідер Соцпартії Олександр Мороз. Узагалі теми футболу вчора депутати торкалися не раз. «Регіонали» навіть у повному складі з’явилися на засідання із шарфами національної збірної. А бютівець Андрій Шевченко (колишній журналіст) одягнув футболку імені свого тезки і однофамільця під номером 7.

Та попри спільну футбольну пристрасть, парламентське засідання продемонструвало: розбіжностей серед депутатів наразі не меншає. Швидше навпаки. Семихвилинні заяви партійних лідерів засвідчили: «регіонали» рішуче налаштовані на так звану широку коаліцію, «нашоукраїнці» перебувають на роздоріжжі, бютівці готуються до можливої опозиції, а соціалісти «вільні від своїх зобов’язань». Спробуємо розповісти про це докладніше.
Отже, подією № 1 стала заява лідера СПУ Олександра Мороза про те, що соціалісти погоджуються відмовитися від посади голови ВР. Але як компенсацію пропонують усі (!) державні портфелі розподіляти пропорційно. Тобто відповідно до результатів виборів. До цього переліку СПУ включає, зокрема, й ті посади, що нині є прерогативою Президента — голів місцевих адміністрацій, силових керівників (генпрокурора, голови СБУ). «Наша Україна» устами лідера фракції Романа Безсмертного спробувала заперечити. Мовляв, ким би не призначався, скажімо, обласний керівник, поки він ні за що не відповідає. Олександр Мороз висуває зустрічний аргумент: потрібно продовжувати конституційну реформу. Якщо законопроект № 3207-1 (що пройшов попередню експертизу тоді ще чинним Конституційним Судом) буде ухвалено, місцеві керманичі отримають більші повноваження і відповідальність. У разі ж незгоди «Нашої України» з новими пропозиціями соціалістів, вони, за словами пана Мороза, «залишають за собою право вибору». Що воно означає, керманич соціалістів згодом у кулуарах пояснив так: «Ми звільнені від обов’язків працювати у форматі цієї коаліції, якщо наші пропозиції не будуть враховані». Колега Мороза Василь Цушко додав: «Це може бути опозиція, а далі можливо все, що завгодно».
«Нашоукраїнці» до позиції соціалістів поставилися двозначно. Представник «НУ» Михайло Поживанов запевняє: «Обговорювати ми будемо все, і досвіду тих, кому ми довірили переговори, достатньо. Але треба розуміти, що Мороз — хитрий лис, будемо відверті. Він нібито відмовився від однієї посади, але зазіхнув на ті, що безпосередньо належать до компетенції Президента. Ми не відійдемо від задекларованих принципів, бо й так де в чому поступилися. Наприклад, у тому, що стосується воїнів ОУН-УПА. І з приводу НАТО — ми залишили проведення референдуму. Подальших поступок не буде».
Натомість Борис Безпалий дещо іншої думки: «Наша Україна» розглядає не емоційні заяви, а письмові пропозиції. Якщо Мороз їх надасть в офіційній формі до переговорної групи, вони будуть уважно і доброзичливо розглянуті».
Є в цій історії ще один пікантний момент. Позавчора наприкінці дня «трійка» пробувала поновити переговори, але процес нічим не увін-чався. За нашими даними, ще тоді СПУ запропонувала те, що її лідер заявив з трибуни вчора. Це підтверджує і Василь Цушко: «Так, Йосип Вінський ці позиції озвучив». Натомість «нашоукраїнець» Борис Безпалий каже: «Учора офіційна позиція СПУ була незмінною, зокрема щодо претензій на посаду голови ВР». Лідер БЮТ Юлія Тимошенко вдалася до піднесених слів: вона високо оцінила вчинок Олександра Мороза стосовно відмови від посади. А решту свого виступу з трибуни здебільшого присвятила критиці позиції «Нашої України». Пані Тимошенко припускає, що тепер перемови між «нашоукраїнцями» й «регіоналами» підуть значно швидше. Мовляв, уся попередня робота в межах «трійки» була лише ширмою. Юлію Володимирівну налаштовує на оптимізм лише те, що навіть у «Нашій Україні» є люди, котрі категорично не підтримують союз із Партією регіонів. Все ж таки Тимошенко наголошує, що БЮТ до останнього не виходитиме з переговорного процесу. На її думку, нині доля «помаранчевої» коаліції перебуває винятково у руках Президента. Вона вважає, що у своєму останньому радіозверненні глава держави висловив ті самі пріоритети, що нині озвучив Олександр Мороз. Себто йдеться про розподіл усіх сфер відповідальності пропорційно до набраних голосів.
Утім, «Наша Україна» усе ж намагається пояснити, що не ухвалювала рішення про союз із «регіоналами». Борис Безпалий сказав: «Рішення стосувалось того, що «Наша Україна» проводить консультації з усіма політичними силами, які пройшли у парламент. Жодна партія не виділялася, і це не має ніякого відношення до переговорів про коаліцію. Це фактично формат погоджувальної ради».
Деякі представники Партії регіонів, по суті, погоджуються з таким формулюванням. Наприклад, Тарас Чорновіл вважає так: «На сьогодні переговори ведуться з усіма, але вони не мають офіційного статусу. Його і не буде, поки «Наша Україна» не відкриється для переговорів. Але якщо її представники й далі говоритимуть те саме, що й сьогодні, ми створимо більшість без коаліції. Є різні варіанти. Навіть коли Юлія Тимошенко гучно говорить «ніколи», це не означає, що не ведуться переговори навіть стосовно такого варіанта. Якщо ж «Наша Україна» заблокує будь-які переговори, це буде повний колапс. Ми цього не допустимо. Тоді буде блок БЮТ плюс Партія регіонів у складі 310 голосів. До нас приєднаються ще близько 70 депутатів (у тому числі й з «Нашої України»), і це буде перший крок до імпічменту. Поки ми на це не йдемо, але в разі блокади зробимо».
Щоправда, безпосередній керівник пана Чорновола по партії Віктор Янукович таких голосних заяв учора не робив. У парламентських кулуарах він сказав, що політики «нарешті побачили світло в кінці тунелю». Вкотре підтвердивши намір створити так звану широку коаліцію, пан Янукович запевнив, що очолювати її має прем’єр. А очолювати переговорний процес — партія, що набрала більшість голосів на виборах.
Цікаво, чи виголошуючи усі ці заяви, депутати взяли до уваги, що усередині політичного м’яча таки заховано цеглину?..

Ярослав ГАЛАТА
також у паперовій версії читайте:
  • ПІСНЯ ГАРНА, ПІСНЯ НОВА...
  • ЗАВЖДИ ГОТОВІ!
  • ЮРИСТ ЗАСТЕРІГАЄ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».