Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
СКРОМНІ ПЕНТАКАМПЕОНИ, БЕЗЗУБІ ФРАНЦУЗИ
П'ятий ігровий день чемпіонату світу з футболу знову особливих сенсацій не приніс. «Малою кров'ю» перемогли хорватів чинні чемпіони планети, корейці, зрештою, дотисли заклопотаних заборгованостями тоголезців, а нічия в протистоянні французів і швейцарців навряд чи когось здивувала, зважаючи на те, як «триколірні» звикли розпочинати мундіалі. Чотири роки тому чинні тоді володарі найголовнішого у світі трофею програли більше, ніж скромним сенегальцям.

Cамба ще не найкраща
П'ятиразові чемпіони світу бразильці здобули скромну, але важливу перемогу над збірною Хорватії, яка на своєму дебютному мундіалі-1998 стала бронзовим призером турніру.
Деякі прогнозисти віщували хорватам поразку з розгромним рахунком, однак матч засвідчив, що пентакампеони далекі від своєї оптимальної форми. Головний тренер бразильців Карлос Альберто Паррейра навмисне не зустрічався з сильними суперниками на стадії підготовки до змагань у Німеччині, аби уникнути серйозних кадрових втрат. І все ж недорахувався одного з провідних гравців команди Едмілсона, якого в останній момент замінив Мінейро.
Паррейра неодноразово наголошував, що нічого особливого не слід очікувати від бразильців на старті турніру, адже його команда «розганятиметься» з наближенням до фіналу. Та впало у вічі, що в пентакампеонів є проблеми в захисті, а функції інертних Роналдо і Адріано у звітній зустрічі перебрали на себе півзахисники Кака й Роналдіньйо. Останній подекуди збирав навколо себе по чотири гравці команди суперника, але тим далеко не завжди вдавалося відібрати м'яча у плеймейкера «Барселони».
Хорвати мали одну серйозну проблему — форвард Івіца Оліч не встиг набрати оптимальної форми після травми, якої він нещодавно зазнав, а тому з перших хвилин вийшов Класнич. Щоправда, хорвати у першому таймі переважно переймалися захистом своїх воріт, котрі регулярно обстрілювали з далекої дистанції Роберто Карлос, Роналдіньйо та Кака. Найвправнішим виявився півзахисник «Мілана», який наприкінці першого тайму обвідним ударом з-за меж штрафного майданчика поцілив у «дев'ятку».
За кілька хвилин до цього поле залишив капітан хорватської збірної Ніко Ковач, який зазнав травми. На заміну вийшов екс-гравець київського «Динамо» Єрко Леко, і він був не єдиним «українцем» у цій зустрічі. Одним із лідерів збірної Хорватії є правий захисник донецького «Шахтаря» Даріо Срна, котрому випало важке завдання, адже на його фланзі діяв авторитетний майстер Роберто Карлос. Потрібно визнати, що Срна з честю впорався зі своїм завданням. Бразилець нечасто підключався до атаки, натомість Срна втратив слушну нагоду для взяття воріт Діда. Мав досвід виступів за донецький «Шахтар» і голкіпер хорватів Стипе Плетикоса. Найактивнішим у складі команди Златко Кранчара був форвард Дадо Пршо, який не лише діяв на вістрі атаки, а й вдало асистував партнерам.
Найцікавіше розпочалося по перерві. Хорвати вийшли на другий тайм з бажанням відігратися і були близькі до того, щоб зрівняти рахунок. Пршо, отримавши м'яч із центру поля, розвернувся та пробив у ближній кут, але Діда перевів м'яч на кутовий. Небезпечно бив з лінії штрафного майданчика Класнич, але прямо по центру. Загострив гру хорватів у нападі вихід Оліча, однак підопічним Кранчара не таланило у завершальній стадії атаки.
Бразильці теж у боргу не залишалися, від них не чекали нічого іншого, та рахунок 1:0 залишився незмінним.
На післяматчевій прес-конференції тренери так оцінили підсумок матчу.
Карлос Альберто Паррейра: «Гра вийшла складною для нас. Мої футболісти далекі від ідеальних кондицій. Однак з кожним поєдинком ми гратимемо краще, я переконаний у цьому. Поєдинок був рівним. Команда Хорватії — сильний опонент. Мене не задовольнила гра Роналдо, але садити його на лаву запасних у наступних поєдинках я не маю наміру».
Златко Кранчар: «Ми не заслуговували на поразку. Більшу частину матчу грали краще за суперника. Шкода, що не змогли реалізувати свої моменти. Однак варто пам'ятати: якщо ти одного разу помилився у матчі з бразильцями, то програв. Ми підійшли до турніру в оптимальній формі й сподіваюсь, що вийдемо до плей-оф».
Цікаво, що пентакампеони встановили новий рекорд чемпіонатів світу — досі жодна з команд-учасниць мундіалів не здобувала у фінальній частині турніру восьми перемог поспіль. «Чарівникам м'яча» це вдалося.
У групі F по три очки тепер мають австралійці й бразильці, хорвати і японці сподіваються виступити краще згодом.

Обережність — понад усе
Із таким гаслом вийшли на поле давні знайомі, за що уболівальники неодноразово освистували суперників протягом гри. Збірні Франції та Швейцарії зустрічалися між собою 36 разів, до того ж, тричі за останні два роки. Взагалі швейцарці свій перший поєдинок на офіційному рівні зіграли саме проти галлів. Останній раз шляхи команд перетиналися на шляху до Німеччини у кваліфікаційному раунді. Обидва матчі завершилися унічию. Не виявив переможця і звітний поєдинок.
Підопічні Раймона Доменека приїхали до Німеччини з великим бажанням реабілітуватися за ганебний виступ на минулому мундіалі. Тодішні чемпіони світу склали свої повноваження, не спромігшись навіть вийти з групи. У Японії та Кореї «триколірні» не забили жодного гола. Лідер французів Зінедін Зідан одразу припинив виступи за національну команду, однак недавно все ж таки вирішив повернутися — востаннє перед завершенням кар'єри. На азійському чемпіонаті Зізу не сказав свого слова через травму, яка залишила його поза грою у двох стартових поєдинках. Та французи продовжили «суху» серію і на нинішній світовій першості.
Досвідчені екс-чемпіони світу приїхали до Німеччини не в найкращому настрої. Атмосферу напруження в команді створив конфлікт між тренером Раймоном Доменеком і воротарем «Ліона» Грегорі Купе, якого визнали найкращим голкіпером у Франції, однак перший номер у збірній отримав Фаб'єн Бартез. Важкої травми зазнав форвард «Ліверпуля» Джибріль Сіссе, котрого замінили на ліонця Сіднея Гову.
Збірна Швейцарії, на відміну від французів, за останні роки значно додала. Можливо, у команді Кобі Куна немає яскравих виконавців, але є свої лідери, клас яких дає змогу створювати голеві моменти поблизу воріт суперника.
Певною несподіванкою у стартовому складі французів була відсутність форварда «Ювентуса» Давіда Трезеге, котрий став заручником тактичної схеми Доменека. Наставник збірної Франції, маючи під рукою багатьох класних форвардів, вирішив зіграти за схемою 1–4–5–1 із Тьєррі Анрі попереду. Півзахист французів з Зіданом та Вієйра виглядав солідно. Однак перший насправді небезпечний момент виник біля воріт Бартеза. Після навісу зі штрафного Фрай влучив у стійку, а добивання було неточним.
Французи відповіли ближче до завершення першого тайму. Рібері, скориставшись з помилки Сендероса, викотився по флангу, відпасував на Анрі, який пробив, але влучив у руку Мюллера. Російський рефері матчу Валентин Іванов вирішив пенальті не призначати, хоча м'яч летів у сітку воріт швейцарців. По перерві французи мали кілька напівмоментів, однак могли і пропустити. Бартез урятував команду після удару головою Жигакса, який бив майже впритул. Нульову нічию варто визнати логічним підсумком напруженого матчу.
В іншому поєдинку групи G корейці здобули перемогу в протистоянні зі збірною Того з рахунком 2:1, хоча першими забили африканці. Таким чином, групу G несподівано очолила далекосхідна команда, а європейці поділяють друге-третє місця. Варто пам'ятати, що за успішного виступу на першому етапі збірна України на стадії плей-оф зустрічатиметься саме з колективом із сьомого квартету чемпіонату світу.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ДРУГЕ ПІДКОРЕННЯ ПАРИЖА
  • НЕПЕРЕМОЖНИЙ АЛОНСО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».