Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ВІЗИТ ДО КРАЇНИ ТЮЛЬПАНІВ
Логічним продовженням активізації європейської політики України можна вважати підвищену активність вітчизняної дипломатії у відносинах зі «старими» членами Європейського Союзу. Зокрема, Королівство Нідерланди, яке від часу проголошення незалежності України прихильно ставиться до нашої держави, може стати важливою ланкою проукраїнського лобі в європейських та євроатлантичних структурах, навіть попри різний історичний досвід наших країн.

У середині ХVІ століття в Нідерландах відбулася перша в Європі буржуазна революція. Відтоді громадяни цієї країни навчилися дотримуватися порядку, який оберігає їх самих, та в протиборстві з Північним морем послідовно покращувати якість життя. Натомість українська козацька республіка не встояла під впливом негативних зовнішніх та внутрішніх факторів.
У ХVІІІ столітті Голландія поступово втрачала статус колоніальної імперії, але батьківщина біржі та модерних капіталістичних відносин саме тоді стала відомою у світі як місце, звідки привозили цибулини модних тоді екзотичних квітів — тюльпанів. У відомому романі Олександра Дюма «Чорний тюльпан» сюжет побудований навколо флористичної таємниці вирощування диво-квітки. З того часу працелюбні голландці оволоділи чималою кількістю технологічних інновацій.
Нині це може бути об'єктивним підґрунтям для інтенсифікації українсько-нідерландського співробітництва. Нагадаємо, що чинний генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер на початку ХХІ століття очолював зовнішньополітичне відомство Нідерландів.
7–8 червня Президент України Віктор Ющенко здійснив візит до Королівства. Останнім часом двосторонні політичні контакти є досить інтенсивними. Під час візиту в Київ у квітні 2004 року прем'єр-міністра Яна-Петера Балкененде Україна передала Нідерландам колекцію малюнків художника Кенігса. Тоді ж було обговорене питання використання української військово-транспортної авіації, виготовлення суден типу «річка-море» та морських контейнерів. Восени 2005-го підписано угоду про співпрацю між Прилуками та нідерландським містом Влаардингеном. Нідерландський банк «ABM Amro» зацікавлений у фінансуванні видобування урану на території України. У Криму посольство Нідерландів в Україні реалізує проект «Воскреслі джерела», покликаний формувати екологічну свідомість та виховувати толерантність до різних етнічних та релігійних груп. За результатами візиту українського лідера 2006 року було підписано спільну програму розвитку українсько-нідерландських відносин на період 2007–2009 років. Нідерланди послідовно підтримують вступ України до Світової організації торгівлі. Отже, поле співпраці розширюється.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • СЕКРЕТНІ В’ЯЗНИЦІ ЦРУ: РОЗСЛІДУВАННЯ ЗАВЕРШЕНО
  • ДО 2010 РОКУ ЄС НЕ ПРОДОВЖУВАТИМЕ РОЗШИРЕННЯ
  • РОСІЯ ПОРУШУЄ УГОДУ З НАТО
  • УБИТО ЛІДЕРА «АЛЬ-КАЇДИ» В ІРАКУ
  • СТВОРЕНО УНІКАЛЬНИЙ ПАПІР
  • ІТАЛІЙЦІ ВИВЧАЮТЬ «ПРИЧИНИ ВІДВІДАТИ УКРАЇНУ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».