Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
КОШТИ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІ ПРОГРАМИ. ЧИ ВДОСТАЛЬ ЇХ?
Проблеми соціального захисту чорнобильців стоять нині гостро. Люди хочуть знати, чому виплачуються такі невеликі компенсації, чому існує і коли буде погашена заборгованість з них. Обурюються, пишуть скарги. Тому Головне управління праці та соціального захисту населення Запорізької облдержадміністрації організувало «пряму телефонну лінію». На запитання громадян (котрі цікавить широке коло постраждалих) відповідали заступник начальника управління Віктор Шевченко, завідуюча сектором Оксана Реутова та головний спеціаліст Сергій Костенко.

* * *
Василь Овсяников, Геннадій Дружин, смт Якимівка
«У 1986 році ми працювали в пожежній охороні, в серпні нас направили в Чорнобильську зону на будівництво селища. Щодня возили на роботу далеко від пансіонату, де жили. Тепер не можемо добитися, аби нам дали статус ліквідатора аварії на ЧАЕС».
Відповідь. Учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вважаються громадяни, котрі брали участь у будь-яких роботах, пов’язаних із усуненням аварії, її наслідків у зоні відчуження (тобто території, з якої евакуювали населення 1986 року). За інформацією Головного управління МНС України в Запорізькій області, ви в зоні відчуження не перебували, архівні документи з цього приводу відсутні.
Будинки для переселенців, у спорудженні яких ви брали участь, не будували на території, яка за радіологічними нормами могла бути віднесена до зони відчуження. Отже, підстав для встановлення вам статусу учасників ліквідації аварії на ЧАЕС немає.

* * *
Клавдія Іванівна, Василівський район
«Усім ліквідаторам аварії на ЧАЕС I категорії з 1 січня цього року підвищено пенсію по інвалідності в 3,5 раза. Мій чоловік був у тій зоні в 1986 році. Чому йому підвищили тільки в 2,5 раза?».
Відповідь. З 1 січня цього року Кабінет Міністрів збільшив розміри пенсій по інвалідності учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС в 1986 році та пенсій у зв’язку з втратою годувальника в результаті Чорнобильської катастрофи, членам їхніх сімей. В 2,5 раза підвищено пенсії по інвалідності учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС у 1987–1990 роках і громадянам, евакуйованим 1986 року із зони відчуження. Якщо ваш чоловік брав участь у ліквідації у 1986 році, йому мали підвищити пенсію в 3,5 раза. Вам слід звернутися за роз’ясненням до районного управління Пенсійного фонду за місцем проживання.

* * *
Нікоза, Давиденко, Лелюх, Севастьянов, Варяниці, Зарецький, м. Енергодар
«Другий рік поспіль інваліди-чорнобильці та евакуйовані із зони ЧАЕС, котрі живуть в м. Енергодарі, не отримують медикаменти за «безкоштовними» рецептами. 22 гривні на рік за такими рецептами — глум над людьми, більшість з яких — важкохворі й потребують постійного лікування».
Відповідь. Для медичного забезпечення постраждалих громадян Запорізької області торік надійшло 302 тис. грн. Вони розподілені між містами та районами пропорційно до чисельності постраждалих. У середньому на одного потерпілого припадає 26,3 грн на рік. Згідно з розрахунками, наданими аптеками м. Енергодара, торік отримали безоплатних ліків: В. Давиденко — на суму 733,5 грн, Н. Зарецький — на 513,90, В. Варяниця — на 479, Н. Нікоза — на 228,48, Н. Лелюх — на 166, І. Севастьянов — на 165,70 грн.
Цьогоріч фінансування дещо збільшилось і на одного постраждалого припадає близько 37 грн. Певна річ, цієї суми замало, але розмір виплат визначається постановами Кабінету Міністрів, і ми не маємо права його змінювати. Аби виправити ситуацію, складено й затверджено обласну програму соціального захисту постраждалих. Нею, зокрема, передбачено соціальне медичне забезпечення цієї категорії громадян.

* * *
Ірина К., м. Запоріжжя
«Чи передбачено цього року виплату компенсації сім’ям із дітьми?»
Відповідь. У нинішньому році й надалі державні компенсації діятимуть. Під них виділяються кошти з державного бюджету. Розмір компенсації незначний, водночас це — єдина з дев’яти чорнобильських програм, де в області існує борг (близько 40 тисяч гривень). У міністерстві обіцяють погасити його.

* * *
Валентина Ставицька, м. Запоріжжя:
«Наша сім’я з чотирьох осіб переїхала з Чорнобильської зони. У нас ІІ категорія постраждалих, у мого онука також. Він має безкоштовно харчуватися в школі, але таке харчування не організували. Замість цього дочка отримує компенсацію три гривні на місяць. Хіба можна за такі гроші прогодувати дитину?»
Відповідь. Цифру в три гривні визначено десять років тому — і відтоді вона не змінювалась, хоч ми й порушували це питання перед міністерством. Навіть за таких мізерних виплат нині, на жаль, існує заборгованість. Невеликою також є доплата до пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю (4,9 грн), як, до речі, й компенсація за невикористану санаторно-курортну путівку. Зрозуміло, що 78 гривень не компенсують її вартості, проте Кабмін установив такий розмір. Місцева влада може визначати тільки розмір компенсації за харчування. До речі, цього року з 1 квітня постраждалі I категорії отримуватимуть 230 гривень, торік було 199.

* * *
Ніна Микитенко, м. Запоріжжя
«Чи евакуйовані з Чорнобильської зони ІІ категорії можуть отримувати санаторно-курортні путівки?»
Відповідь. Так, вони мають право на першочергове щорічне безплатне надання санаторно-курортних путівок чи одержання грошової компенсації в розмірі середньої вартості путівки в Україні. Інша справа — брак фінансування. Торік оздоровилися кожен двадцятий дорослий і кожна третя дитина. Цього року виділено стільки ж коштів, як і минулого, але, враховуючи збільшення вартості путівок, ми зможемо оздоровити не 800 постраждалих, а десь 500.

* * *
Надія Н., м. Енергодар
«Чому чорнобильцям відшкодовується лише один залізничний квиток (або на інший вид транспорту)? Якщо у мене два або три квитки, що буває у разі поїздок з пересадками, чому до оплати вони не приймаються?»
Відповідь. Такий порядок використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом постраждалих. Його затверджено Кабінетом Міністрів. Торік 146 громадянам Енергодара відшкодовано вартість проїзду один раз на рік міжміським транспортом до будь-якого населеного пункту України та у зворотному напрямку (без урахування пересадок).

* * *
Оксана Серенко, м. Бердянськ
«Наша сім’я потребує поліпшення житлових умов. Гадаю, що ми в першу чергу маємо отримати «первинне житло». Допоможіть, будь ласка».
Відповідь. Ваш чоловік, як постраждалий І категорії, перебуває на квартирному обліку для поліпшення житлових умов за місцем проживання в Бердянській міській раді. Його черга на отримання житла — № 78 у єдиному обласному житловому реєстрі постраждалих громадян І категорії (інвалідів). Нині на черзі перебуває 85 інвалідів-чорнобильців і 146 переселенців, дехто — з 1990 року. Надати вашій сім’ї житло за кошти державного бюджету позачергово не є можливим, це буде порушенням чинного законодавства та встановленого порядку.

* * *
Вікторія Н., м. Запоріжжя
«Мій син цього року закінчує школу і хоче вступати до ВНЗ. Батько був постраждалим ІІІ категорії, його смерть пов’язана з Чорнобильською катастрофою. Чи має право дитина вступати поза конкурсом, а також потім на підвищену стипендію?»
Відповідь. Так, неповнолітні діти померлих громадян, віднесених до категорій І, ІІ, а також діти учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, віднесених до категорії ІІІ, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, мають право вступати поза конкурсом у ВНЗ із обов’язковим наданням гуртожитку тим, хто не має житла, і гарантованою виплатою підвищеної на 100 відсотків стипендії.

На «прямій лінії» чергувала Ніна ЛОМОНОС
також у паперовій версії читайте:
  • ЕТАПИ РЕАЛІЗАЦІЇ ОСНОВНИХ НАПРЯМІВ
  • НАДБАВКИ ДО ПЕНСІЙ І ДОВІЧНІ СТИПЕНДІЇ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».